Traian Halalai, CEO-ul EximBank, sustine ca structura organizatorica actuala a EximBank ceea ce permite o implementare rapida a proiectului, fara sa implice cheltuieli bugetare

"La acest moment, EximBank detine toate atuurile pentru a derula operatiunile specifice unei banci de dezvoltare: avem un business solid care a generat in fiecare an profit, o structura imbunatatita a activelor si o solvabilitate ridicata la care se adauga si o echipa de profesionisti capabila sa implementeze si sa gestioneze activitatea de banca de dezvoltare. Desigur ca un rol important in alegerea EximBank pentru acest proiect l-a jucat si modul actual de organizare si functionare al bancii – destul de apropiat de cel al unei banci de dezvoltare, precum si experienta pe care o avem in administrarea fondurilor statului”, a mai spus Traian Halalai.

EximBank si-a majorat anul trecut expunerea totala pana aproape de pragul de cinci miliarde de lei, in contextul unei rate a creditelor neperformante de numai 3,1%, mult sub media sistemului bancar care s-a situat la circa 14%.

El a precizat ca expertii Eximbank au analizat institutiile similare din UE pentru alegerea modelului de banca de dezvoltare, precum HBOR - Croatia, MFB - Ungaria, KfW – Germania, BDB – Bulgaria. Totusi, modelul bancii de dezvoltare din Polonia, BGK (Bank Gospodarstwa Krajowego), a fost considerat cel mai potrivit.

”Modelul polonez – care si-a demonstrat viabilitatea instrumentelor financiare si a solutiilor de finantare oferite, in special in zona absorbtiei de fonduri europene - se pliaza foarte bine pe structura organizatorica actuala a EximBank ceea ce permite o implementare rapida a proiectului, fara sa implice cheltuieli bugetare”, a mai spus Traian Halalai. El a adaugat ca viitorul cadru de functionare al bancii de dezvoltare va fi definitivat in cel mai scurt timp de grupul de lucru care reuneste experti ai EximBank, ai Ministerului Finantelor Publice si ai Ministerul Fondurilor Europene.

Guvernul a anuntat recent planul de a construi o banca de dezvoltare pe modelul polonez pe structura EximBank. Ideea a venit dupa o vizita la banca de dezvoltare BGK din Polonia a unor reprezentanti ai EximBank, ai Finantelor si ai Fondurilor Europene, a declarat Stefan Nanu, directorul general al Trezoreriei.

El a precizat ca a fost aleasa EximBank pentru extinderea activitatii ca banca de dezvoltare, avand in vedere ca statul are la aceasta banca un capital de risc de circa 1,5 miliarde lei, suma care poate fi plasata in creditare printr-o paleta mai larga de instrumente. In acest context, aria de activitate a bancii se va extinde, precum si sectoarele unde va fi prezenta.

"Chiar a fost de curand o delegatie compusa din membri ai Eximbank, ai Ministerului de Finante, ai Ministerului Fondurilor Europene intr-o vizita de lucru in Polonia la Banca Nationala de Dezvoltare a Poloniei, BGK se numeste (Bank Gospodarstwa Krajowego -n.r.). Ei deja au avut un succes foarte important cu aceasta banca, au reusit pe absorbtia fondurilor europene sa foloseasca aceasta banca si sa accelereze decontarea fondurilor si au stiut sa creeze produsele care au adresat foarte bine anumite nevoi. Nu vrem sa reinventam roata. Se incearca sa se preia acele lucruri care pot fi preluate",a spus Nanu.

Directorul Trezoreriei a punctat ca exista o similitudine cumva intre cele doua banci, iar in perioada urmatoare va fi adaptat cadrul legislativ al Eximbank astfel incat sa adapteze anumite produse. "O sa fie si o anumita adaptare interna la nivelul personalului si infrastructurii Eximbank astfel incat sa poata sa raspunda acestui concept, de banca nationala de dezvoltare", a conchis Nanu.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri