Moneda europeana s-a apreciat cu 0,17% fata de leu, in conditiile in care Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, luni, un curs de referinta de 3,5320 lei/euro, cu 59 lei vechi mai mult decat vineri.
Bancile cumparau, in deschiderea sedintei valutare de luni, un euro cu 3,5300 lei si il vindeau cu 3,5350 lei, cu 60 lei vechi mai mult decat in ultima ora de tranzactionare de vineri. Dupa deschidere, euro a scazut pana la 3,5250 - 3,5300 lei.

Momentul a fost speculat de cumparatorii de valuta, care au lansat ordine de cumparare in piata, iar euro a inceput sa creasca din nou fata de moneda nationala pana la un nivel maxim de 3,5340 - 3,5390 lei. "in piata exista apetit pentru continuarea trendului de apreciere a monedei europene fata de leu", a declarat, pentru NewsIn, dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea.

"Volumele de tranzactionare se mentin mici si nu exista miscari spectaculoase in piata. E o apatie in ton cu temperatura de afara", a precizat, pentru NewsIn, dealearul Raiffeisen Bank Aurelian Mihailescu.

"Se observa o evolutie a cursului leului fata de euro similara cu ce se intampla cu monedele nationale ale altor tari din zona emergenta apropiata. Zlotul, forintul si lira turceasca se depreciaza si ele fata de moneda europeana", a aratat Noaghea.

Totusi, evolutia cursului euro/leu are anumite particularitati fata de cursul euro fata de monedele tarilor din zona. "Reactia de pe piata romaneasca este una inceata si intarziata fata de ce se intampla in alte tari emergente din zona est-europeana. Oricum, cred ca vom avea un curs care va ramane in interiorul ecartului 3,51 - 3,55 lei/euro in perioada urmatoare, cu posibilitatea situarii spre partea superioara a acestui ecart in cazul in care deprecierea monedelor tarilor emergente din zona se mentine", a adaugat Mihailescu.

Pentru moneda americana, banca centrala a afisat un curs de 2,7403 lei, in scadere cu 88 lei vechi fata de de sfarsitul saptamanii trecute. Pe piata internationala, dolarul era cotat, luni, la un curs intre 1,2870-1,29 dolari/euro, nivel apropiat de cursul de la sfarsitul saptamanii trecute.

Pe piata monetara, dobanzile au ramas la un nivel scazut, de 1,5%-4% pe an la depozitele cu scadenta la 24 ore (overnight). Dobanzile vor continua sa fie mici pana miercuri, deoarece ne aflam la sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, a apreciat Mihailescu.

Banca centrala a afisat, luni, o rata a dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 2,94% pe an, fata de 1,5% vineri, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), rata dobanzii a crescut la 5,88% pe an, fata de 3,81% pe an, cat era la sfarsitul saptamanii trecute.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri