Fiecare cetatean sa aiba o declaratie de venituri, asta declara Victor Ponta vineri. Sambata, la insistentele jurnalistilor, a explicat si la ce se referea de fapt si nu este chiar acelasi lucru. Premierul Victor Ponta sustine ca vorbea de fapt despre o declaratie unica privind venitul anual, care va fi completata doar de persoanele cu mai multe surse de venit si nu de fiecare cetatean, potrivit explicatiilor ulterioare ale acestuia.

Declaratia unica privind venitul anual va fi introdusa la nivel national in urmatorii ani, nu in perioada imediata, si va fi completata in continuare doar de persoanele cu mai multe surse de venit, scopul fiind ca taxele sa fie achitate intr-un singur loc, a declarat premierul Victor Ponta. El a raspuns astfel la insistentele jurnalistilor de a explica mai clar ideea lansata vineri seara fara detalii, apreciind in acelasi timp ca presa "se impotriveste" imediat oricarei masuri bune, potrivit Mediafax.

"Azi, oamenii se duc la primarie pentru taxe locale, la ANAF pentru alte taxe. Deci, in primul rand, ca sa reduci birocratia, ai o singura declaratie, nu cinci declaratii. In acelasi timp, poti combate evaziunea fiscala, ca de aia te trezesti ca isi face unul trei case si cinci masini si nu are niciun venit in anul respectiv. In noul Cod Fiscal, toate contributiile se plafoneaza la cinci salarii medii si trebuie sa facem niste reglaje. In 2005, s-au desfiintat declaratiile personale, dar la un moment dat, in 2017, 2018, 2019, trebuie sa intram si noi in lumea civilizata. Cei care au un singur venit, din salariu sau din pensie, nu au de ce sa faca mai multe, ca cel care plateste (intocmeste declaratia-n.r.), ideea este sa nu mai trimitem oamenii sa plateasca taxe locale separat si taxe la bugetul de stat separat, ci sa plateasca itntr-un singur loc", a spus Ponta.

Proiect pilot pentru declaratia unica de venit

El a precizat ca, in prezent, exista un proiect-pilot in acest sens in Bucuresti si judetul Ilfov, dar care trebuie extins. "Deci, sa intri in toata tara online si sa nu mai platesti in mai multe locuri, ci intr-un singur loc si de acolo sa imparta ANAF mai departe taxe locale si taxe la buget. Usor-usor, pe masura ce implementam masurile din Codul de Procedura Fiscala si masurile de online", a spus Ponta.

Intrebat daca declaratia va trebui depusa de toata lumea sau doar de cei care au mai multe surse de venit, premierul a precizat ca este vorba despre aceasta ultima categorie, deoarece pentru cel care are doar un salariu ori pensie, declaratia este depusa de angajator, respectiv Casa de Pensii. "Dar daca trebuie sa plateasca alte taxe, nu e bine sa depuna intr-un singur loc ? Acum si salariatul, si pensionarul, pentru taxe locale, trebuie sa mearga la primarie. Se discuta la Ministerul Finantelor, in baza proiectului-pilot facut la Bucuresti si Ilfov si a experientei europene, unde fiecare cetatean are o declaratie unica privind venitul anual. Se va intampla la noi pe masura ce reusim sa extindem aplicatia si dupa ce se aplica Codul de Procedura Fiscala si reducem birocratia. Asta dureaza, sincer", a adaugat Ponta.

Vineri, premierul Ponta a afirmat ca Romania trebuie sa revina la practica aplicata in prezent de toate tarile occidentale si de Statele Unite ale Americii, in care fiecare cetatean sa aiba obligatia de a-si declara o data pe an toate veniturile, declaratie desfiintata in 2005. "Sustin din toata inima ca in Romania sa revenim la practica pe care o au toate tarile occidentale si Statele Unite ale Americii, si anume ca fiecare cetatean sa aiba o declaratie de venituri. A fost discutia legata de Legea impozitarii marilor averi si noi nu stim ce venituri a avut un cetatean din diverse surse - salarii, pensii, chirii - nu avem o asemenea declaratie, pentru ca a fost desfiintata in 2005. Cred ca este bine, pentru ca in felul acesta putem sa avem mai multa responsabilitate cetateneasca, putem sa stim cine isi plateste taxe si cine nu si putem sa aflam cum este cu imbogatirile, ca daca vedem ca nu are niciun serviciu, nicio pensie, nimic, dar in anul ala si-a mai cumparat cinci masini si case, sigur ca e o chestiune de suspiciune. Deci, ideea europeana si americana ca fiecare cetatean sa isi declare o data pe an toate veniturile nu este in contradictie cu faptul ca platesti 16%. Oricum platesti 16%, dar e un lucru de transparenta fiscala", a spus Ponta.

El a asigurat ca Guvernul va pastra cota unica de impozitare pana la alegerile din 2016.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri