BNR a decis sa taie dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 2% pe an, reprezentand un nou minim istoric. Banca centrala a hotarat insa mentinerea ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si cele in valuta, la 10%, respectiv 14%.

Noul nivel al ratei dobanzii de politica monetara se va aplica de la 1 aprilie. Totodata, BNR a decis ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la plus/minus 1,75 puncte procentuale, de la plus/minus 2 puncte procentuale, astfel ca rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce, de la 1 aprilie, de la 4,25% la 3,75% pe an, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25%, se arata intr-un comunicat, citat de Mediafax.

Banca centrala pastreaza gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Ce spune Mugur Isarescu despre reducerea dobanzii cheie

Politica monetara nu se reduce numai la rata dobanzii cheie, ci include si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta si coridorul simetric, a afirmat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sugerand astfel ca banca centrala ar putea continua relaxarea pe aceste paliere. "Nu pot sa confirm ca suntem la incheierea unui ciclu de reducere a dobanzii, dar nu pot nici sa infirm. In definitia noastra, politica monetara, cel putin in Romania, nu se reduce numai la rata dobanzii de politica monetara, include si rezervele minime obligatorii si coridorul (dintre ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii cheie - n.r.). Putem sa ne imaginam modificari ale coridorului, fara a modifica rata de dobanda de politica monetara", a declarat Isarescu la briefingul de presa, dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara.

Decizia BNR a fost anticipata de analisti, care se asteptau la reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte, la 2%, concomitent cu pastrarea ratelor RMO pentru pasivele in lei si valuta. "Acesta ar putea fi ultima reducere a dobanzii de politica monetara din actualul ciclu, cele mai multe estimari pentru orizontul decembrie 2015 aratand o dobanda de 2%. In paralel, cei mai multi dintre participanti estimeaza reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei pana la 8% in decembrie 2015, precum si a celor aferente pasivelor in valuta pana la 12% in decembrie 2015", reiese dintr-un sondaj realizat de Asociatia Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) in randul membrilor.

Nivelul dobanzii cheie s-ar putea mentine la 2% pana la finalul anului viitor, insa estimarile analistilor variaza intre 1,75% si maxim 2,75%, un numar de participanti la sondaj prognozand un ciclu de majorare a dobanzii in 2016. Totodata, rezervele minime obligatorii (RMO) ar putea fi reduse in continuare pe parcursul anului viitor, pana la 6% in cazul celor in lei si 8% in cazul celor in valuta.

Aceasta a fost a sasea taiere de dobanda dupa reluarea ciclului de scadere, in luna august a anului trecut, cand a aplicat o scadere cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. Din august 2014, fusesera operate cinci reduceri, din care ultima in februarie. Consiliul de Administratie al BNR a taiat la inceputul lunii februarie rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, precum si ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente la 2 puncte procentuale, insa a pastrat ratele RMO.

Ultima interventie a bancii centrale pe partea de rezerve minime a fost in noiembrie, cand a redus ratele RMO pentru pasivele in valuta de la 16% la 14%, cele in lei fiind mentinute la 10%. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat dupa sedinta CA din februarie ca Banca Nationala mai are spatiu de taiere a dobanzii, avand in vedere nivelurile actuale ale inflatiei, dar si prognoza pentru finalul anului, precizand ca reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii ar putea fi reluata spre primavara-vara.

"La nivelurile actuale ale infatiei si prognoza de luni, nu pot sa neg ca nu ar fi spatiu de reducere a ratelor", a spus Isarescu. BNR a modificat in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1% si are o estimare de 2,4% pentru inflatia de la sfarsitul anului 2016. Rata anuala a inflatiei s-a situat in decembrie la 0,83%, inregistrand un minim record. Cresterea medie a preturilor a fost anul trecut de 1,1% fata de 2013, determinata pe baza indicelui preturilor de consum (IPC), si de 1,4% dupa indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC).

Isarescu a afirmat totodata ca banca centrala nu se grabeste cu masurile de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru ca efectele trebuie bine analizate, fiind un instrument foarte puternic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri