Fondul de garantare a asiguratilor (FGA) va intra in functiune daca majorarea capitalului social al Astra Asigurari cu 425 milioane de lei va esua, a declarat presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, la un eveniment organizat de asociatia brokerilor (UNSICAR).

"Avem o majorare de capital deschisa la investitori strategici si institutionali, urmarim aceasta infuzie de capital de 425 milioane de lei. Banca de date a Astra este deschisa si aveam cinci investitori care au accesat informatiile, deci exista interes, dar sa vedem daca se va concretiza. Operatiunea de majorare a capitalului nu este usoara, ea urmareste cumpararea majoritara sau totala a business-ului, pe care vrem sa-l salvam. La mijloc sunt cateva milioane de polite. La finele lunii mai sau inceputul lunii iunie vom vedea rezultatele acestei majorari, avem si solutii de avarie daca nu se va concretiza, respectiv intrarea in functiune a FGA", a spus Negritoiu, scrie Mediafax.

FGA are ca scop plata din disponibilitatile acumulate a despagubirilor/indemnizatiilor rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii incheiate de clienti, in cazul insolventei unui asigurator. La finele anului 2014, FGA avea capitaluri proprii in valoare de 938,75 milioane de lei, in crestere cu aproximativ 10% fata de 2013, iar disponibiliatile insumau 909,11 milioane de lei, cu 7,6% mai mult fata de anul precedent, a anuntat marti ASF. Conform unui proiect de lege initiat de 70 de deputati PSD la inceputul lunii martie, FGA ar putea sa fie transformat din directie a ASF in persoana juridica de drept public si sa plateasca creante din asigurari in limita a 450.000 de lei pe creditor, de la nelimitat in prezent.

In urma cu doua spatamani, administratorul special al Astra Asigurari, KPMG Advisory, a decis majorarea capitalului social al asiguratorului cu 424,9 milioane de lei, la 682,7 milioane de lei, prin aport in numerar al actionarilor. Operatiunea va fi insotita de emiterea unui numar de 159,74 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 2,66 lei/titlu. Subscrierea actiunilor se va face la un pret de 2,66 lei/titlu. Majorarea capitalului social se va efectua in doua etape. In prima etapa, a carei durata va fi de o luna, vor putea subscrie noile titluri numai actualii actionari, care isi vor exercita drepturile de preferinta. A doua etapa se va derula pe o perioada de 5 zile lucratoare si va viza actiunile ramase nesubscrise in prima etapa. Titlurile vor putea fi achizitionate de persoanele care au subscris in prima etapa. Actiunile ramase nesubscrise vor fi anulate.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a instituit, in februarie 2014, procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei Astra, a suspendat dreptul de vot al actionarilor si conducerea si a numit firma KPMG ca administrator special, dupa ce a constat ca asiguratorul are nevoie de capital suplimentar. Prin instituirea procedurii de redresare financiara, ASF a solicitat asiguratorului majorarea capitalului social cu 490 milioane de lei in 12 luni, din care 70 milioane de lei intr-o prima faza. In octombrie 2014, Astra si-a majorat capitalul cu 65,1 milioane de lei, la 257,8 milioane de lei, in urma derularii unei oferte de vanzarea de actiuni noi catre actionarii existenti.

Dupa incheierea operatiunii, capitalul social al asiguratorul a atins 257,8 milioane de lei, detinut de The Nova Group Investments Romania SA - 72,75% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,01%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,23% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu. Astra Asigurari este al treilea asigurator dupa nivelul primelor subscrise in 2014, cand au atins 777,24 milioane de lei, dupa Allianz-Tiriac si Omniasig.

Sursa foto: Shutterstock / agent de asigurari

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri