ANAF i-a prezentat premierului Victor Ponta o statistica din care reiese ca doar in cazul a 232 de firme a fost suspendata activitatea, din aproximativ un milion de societati. Premierul a adaugat ca 150 dintre acestea meritau, probabil, sanctiunea.

"Am primit informarea de la ANAF: sunt 232 de firme care au primit masura suspendarii dintr-un milion de contribuabili, deci 232 in toata tara. Daca, din cei 232, 150 probabil ca meritau, la ceilalti vreau sa nu existe abuzuri si va rog, marti, sa veniti cu modificarea asa cum am discutat-o si cu seful ANAF, si cu Justitia, ca pana la suma de 300 de lei sa avem amenda foarte mare, adica sa nu luam din prima masura cea mai dura si sa fie o masura care sa-l arda la buzunar pe cel care nu respecta legea", a spus Ponta, joi, in sedinta de guvern, citat de Mediafax.

El a precizat ca va sustine in continuare actiunile ANAF, deoarece este necesara combaterea evaziunii fiscale. "Sustin in continuare - si imi asum, sigur, si injuraturile de rigoare - faptul ca in Romania e nevoie de combaterea evaziunii fiscale, ca legea este lege pentru toata lumea si ca evaziunea fiscala este un fenomen care trebuie combatut si la nivelul de sus - si de asta avem incasari un miliard de euro in plus, ca nu de la buticuri avem un miliard de euro, ci din combaterea marii evaziuni fiscale - dar trebuie fiecare cetatean al Romaniei si fiecare firma sa-si plateasca datoriile. Important este ca in aceasta campanie pe care o sustin sa nu existe abuzuri si exagerari. Prima exagerare este cu prigoana generala", a afirmat premierul.

El a mai adaugat ca efectele controalelor sunt "mai mult decat vizibile", amintind ca in primele trei luni ale acestui an a crescut numarul caselor de marcat cu 25%. "Cei care platesc in mod corect si dau bon au simtit cresterea vanzarilor. E o regula care, chiar daca la inceput creeaza anumite reactii. Nu vorbesc de campaniile evazionistilor, care fac campanie la televizor ca sa ramana evazionisti, eu vorbesc de cei care chiar au avut dreptate si pe care trebuie sa-i protejam", a mai spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca activitatea unei firme va fi suspendata de ANAF doar daca diferenta de bani gasita in plus sau minus va fi de 300 lei sau 500 lei, iar decizia de suspendare va putea fi revocata in aceeasi zi daca este achitata o amenda reprezentand de 10 ori suma constatata ca fiind neinscrisa in contabilitate. Anuntul a fost facut dupa ce, in ultimele zile, in presa au fost relatate cazuri in care inspectorii Directiei Antifrauda a ANAF au inchis numeroase magazine si localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din "bacsis" sau sume nefacturate de 1-5 lei, patronii unitatilor acuzand inspectorii ANAF de exces de zel.

Presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, a fost invitat la urmatoarea sedinta a Comisiei de Buget-Finante a Senatului pentru a explica de ce nu pune in aplicare titluri executorii de 315 milioane de euro si "inchide cofetarii pentru 5 lei". La randul sau, presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca Fiscul lucreaza ca pendulul, intrucat uneori nu se ocupa de probleme, iar alteori se ocupa de detalii care nu merita atentia, si i-a sfatuit pe jurnalisti sa intrebe la ANAF daca o tara fara firme poate sa functioneze.
In replica, seful ANAF, Gelu Stefan Diaconu, a declarat agentiei Mediafax ca o tara nu poate functiona fara firme, la fel insa cum nu poate functiona nici daca evaziunea fiscala este tratata ca pana in prezent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri