Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa atraga mai putini bani de pe piata locala prin vanzarea de obligatiuni in aprilie, pentru a permite Primariei Bucuresti sa vanda obligatiuni municipale in valoare de pana la 500 de milioane de euro, a declarat Stefan Nanu, seful Trezoreriei.

Ministerul vrea sa se asigure astfel ca vor fi suficienti bani pe pietele interne pentru a permite Primariei Capitalei sa atraga la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai fondurile necesare pentru refinantarea unei emisiuni de obligatiuni din 2005, scadente in iunie. "Calendarul din aprilie este mai lejer, pentru a putea cuprinde o emisiune de obligatiuni municipale a Primariei Bucuresti si pentru ca am devansat emisiunile din primul trimestru, inregistrand totodata excedent bugetar", a declarat Nanu pentru Bloomberg, potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta a anuntat saptamana trecuta ca datele estimate pentru primul trimestru indica un excedent bugetar de 1,5 miliarde lei, in conditiile in care constructia bugetara prevedea un deficit de 6 miliarde lei. In aceste conditii, ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute in aprilie 2,725 miliarde de lei, doua treimi din media lunara din primul trimestru din 2015 si cea mai mica suma planificata de peste un an.

Astfel, statul intentioneaza sa atraga din piata prin vanzarea de obligatiuni si certificate de trezorerie 2,5 miliarde de lei, la care se pot adauga 225 milioane de lei prin licitatii suplimentare. Ministerul Finantelor a atras in martie prin vanzarea de titluri de stat 3,33 miliarde de lei, in scadere de la 4,73 miliarde de lei in februarie.

De la inceputul anului, statul a imprumutat din piata interna 11,63 miliarde de lei prin vanzarea de obligatiuni si certificate de trezorerie. Nanu a precizat ca suma atrasa in primul trimestru reprezinta o treime din necesarul de finantare de pe pietele interne pentru acest an. Primaria Bucuresti a angajat Raiffeisen Bank, Nomura International si BT Securities pentru a administra vanzarea de obligatiuni denominate in lei pe piata romaneasca, pentru a refinanta o emisiune de obligatiuni in valoare de 500 de milioane de euro din 2005.

Primaria Capitalei a anuntat in luna noiembrie a anului trecut ca intentioneaza sa emita obligatiuni denominate in lei, care vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti, pentru a rambursa obligatiunile scadente la 22 iunie 2015. Ziarul Financiar a scris la sfarsitul lunii martie, citand surse apropiate tranzactiei, ca pregatirile pentru cea mai mare oferta de obligatiuni in lei de pe piata locala de capital ar putea incepe intr-o luna, pros­pectul fiind aproape fina­lizat.

In 2005, Primaria Municipiului Bucuresti s-a im­prumutat cu 500 milioane euro de pe pietele ex­terne pentru a construi pasajul suprateran Ba­sa­rab, pentru achizitia de tramvaie noi si pentru reabilitarea infrastruc­turii urbane. La momentul emisiunii, Primaria Bucuresti a obtinut cel mai bun randament al unei autoritati locale din Romania si chiar sub randamentul de la acea vreme pentru titlurile suverane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri