Cursul pentru euro anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut luni cu 0,35 bani, la 4,4192 lei, in timp ce dolarul a coborat cu 3,38 bani, la 4,0244, dupa ce vineri au fost anuntate in SUA date privind piata muncii mai slabe decat anticipau analistii.

Vineri, BNR a anuntat pentru euro un curs de 4,4157 lei, iar pentru dolar de 4,0582 lei. Referinta francului elvetian a crescut cu 0,13 bani, de la 4,2296 lei la 4,2309 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Aproape de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era tranzactionat in piata interbancara locala la 4,4180 lei, fata de 4,4123 lei pe finalul sedintei de vineri. Schimburile au avut loc intre un curs minim de 4,4149 lei/euro, inregistrat in deschidere, si un maxim de 4,4194 lei. In regiune, forintul a stagnat fata de euro, iar zlotul s-a depreciat cu 0,2%.

Pe pietele externe, dolarul se afla aproape de ora 13:00 in scadere cu 0,1%, la 0,9106 euro, in timp ce francul elvetian inregistra un avans de 0,1%, la 0,9576 euro. Dolarul s-a depreciat vineri cu peste 1%, dupa ce datele slabe privind piata muncii din SUA au convins multi analisti si investitori ca Rezerva Federala (Fed) va incepe, probabil, sa creasca dobanzile abia din a doua jumatate a anului.

Dobanzile mai mari din SUA fac mai atractive plasamente in cea mai mare economie a lumii si atrag inapoi fondurile care au parasit Statele Unite, in contextul politicii monetare foarte relaxate a Fed din ultimii ani, pentru a gasi randamente mai ridicate pe alte piete, inclusiv in multe din economiile emergente.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut la 1,84% - 2,28% pe an, de la 1,92% - 2,36% vineri, in timp ce ratele pentru plasamentele saptamanale au coborat la 1,8% - 2,25% pe an, de la 1,81% - 2,28%.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 1,49% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri