Piata de fuziuni si achizitii din Romania a depasit valoarea de 400 milioane euro in primul trimestru al anului 2015, fiind anuntate 24 de tranzactii, potrivit unui studiu al firmei de consultanta in M&A Filipescu Visa Financial Advisors.

Filipescu Visa Financial Advisors estimeaza valoarea tranzactiilor din primele trei luni ale anului 2015 la 416 milioane euro, cu peste 50% mai mult fata de perioada similara a anului trecut, mai putin de jumatate fata de ultimul trimestru din 2014.

Tranzactie Valoare / Estimare FVFA (m EUR)
1 Nidera – United Shipping Agency 100
2 CRH - Lafarge Romania 90
3 Franciza Mc Donald’s Romania 50
4 Carlyle Energy – Midia Resources 39
5 MVM - Hivatalos 34
6 Kingspan – Joris Ide (Megaprofil) 22
7 Orbis – Accor (Romania) 22
8 Amrest – Marinopoulos (Strabucks) 12
9 Orange (pachet minoritar) 10
10 Credanti – centre comerciale 10

In cazul tranzactiilor care au implicat mai multe tari, s-au estimat valorile componentei romanesti. In cazul eMag – Agito nu s-a estimat o valoare, fiind in principal o tranzactie intra-grup.

Cea mai mare tranzactie este achizitia United Shipping Agency de catre Nidera, care pana la urma s-a transformat dintr-un parteneriat intr-o achizitie complete de catre traderul chinez. Componenta romaneasca a tranzactiei CRH – Lafarge este estimata la 90 milioane euro, fiind o tranzactie impusa de Consiliul Concurentei datorita fuziunii Lafarge – Holcim.

Vanzarea francizei Mc Donalds este a treia tranzactie de peste 50 milioane de euro, insa deocamdata neconfirmata oficial.

"Fondurile de investitii sunt implicate in sase din cele 24 de tranzactii, in doua cazuri fiind vorba de achizitii add-on ale unor firme detinute de fonduri de investitii, declara Ioana Filipescu (foto), Managing Director Filipescu Visa Financial Advisors.

In comparatie cu trimestrul I al anului trecut se observa o scadere a numarului de tranzactii, dar o crestere a valorii totale, iar fata de trimestrul precedent se remarca o scadere atat a numarului de tranzactii, cat si a valorii totale.

Q1 -2015 Q1 - 2014 Variatie
Valoare (m EUR) 416 266 56%
Volum (numar) 24 21 14%
Q1 -2015 Q4 - 2014 Variatie
Valoare (m EUR) 416 1.006 -59%
Volum (numar) 24 26 -8%
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri