Euro a inchis marti in scadere usoara in piata interbancara locala si s-a mentinut aproape de 4,42 lei, in timp ce volumele au revenit in media zilnica odata cu reluarea activitatii pe marile piete financiare din Europa, dupa o pauza de doua zile determinata de Pastele catolic.

Aproape de ora 16:30, euro era tranzactionat in piata interbancara la 4,4165 lei, fata de 4,4188 lei pe finalul zilei precedente, scrie Mediafax.

Volumele au fost apropiate de media zilnica, schimburile fiind perfectate intre un curs minim de 4,4144 lei/euro si un maxim de 4,4210 lei/euro. In regiune, zlotul s-a apreciat cu 0,3% raportat la euro, iar forintul a scazut cu 0,1%.

"Ultimele doua sedinte au fost linisite pentru leu, care s-a tranzactionat intro banda restransa, in conditiile in care unele piete dezvoltate au fost inchise pentru vacanta, si a incheiat sedinta de luni aproape de 4,42 lei/euro. (...) Dupa datele mai slabe privind piata muncii din SUA, consideram ca leul ar putea incepe o miscare graduala spre 4,40 lei/euro. Nu credem ca va trece de acest prag pe fondul interventiilor Bancii Nationale a Romaniei", a afirmat, intr-o nota pentru investitori si analisti economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.
Pietele financiare din Europa au fost inchise vineri si luni, pentru sarbatorirea Pastelui catolic, in timp ce piata din SUA a fost oprita doar vineri.

In regiune, forintul s-a depreciat cu 0,2% fata de euro, iar zlotul s-a intarit cu 0,3%. Pe pietele externe, dolarul a crescut cu 0,6%, la 0,9215 euro, iar francul elvetian cu 0,2%, la 0,9574 euro. Datele slabe privind piata muncii din SUA publicate vineri au intarit asteptarile investitorilor ca Rezerva Federala (Fed) sa inceapa sa creasca dobanzile abia din a doua jumatate a anului.

Dobanzile mai mari din SUA fac mai atractive plasamente in cea mai mare economie a lumii si atrag inapoi fonduri care au parasit Statele Unite, in contextul politicii monetare foarte relaxate a Fed din ultimii ani, pentru a gasi randamente mai ridicate pe alte piete, inclusiv in multe din economiile emergente.

Cursul pentru euro anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut marti cu 0,23 bani, la 4,4169 lei, in timp ce dolarul a recuperat din terenul pierdut in ultimele sedinte si a urcat cu 4,46 bani, la 4,0690 lei.
Referinta francului elvetian a scazut cu 0,46 bani, de la 4,2309 lei la 4,2263 lei. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut la 1,04% - 1,5% pe an, de la 1,84% - 2,28% pe an luni, in timp ce ratele pentru plasamentele saptamanale au coborat la 1,08% - 1,55% pe an, de la 1,8% - 2,25% pe an.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut la 1,46% pe an, de la 1,49% pe an luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri