Comisia Europeana (CE) este preocupata de planul Guvernului de a reduce pragurile la TVA, masura care, potrivit Bruxelles-ului, are un efect fiscal sustantial negativ, a declarat, miercuri, vicepresedintele CE, Valdis Dombrovskis, in urma discutiei, de la Guvern, cu premierul Victor Ponta.

"I-am ridicat premierului o serie de preocupari in privinta planului Guvernului de a promova noul Cod Fiscal, astfel incat sa reduca substantial nivelurile TVA, masura care, potrivit estimarilor Comisiei, are un efect fiscal substantial negativ. Aceasta masura nu corespunde recomandarilor generale ale Comisiei privind politicile fiscale, domeniu in care noi recomandam sa ridicam povara impozitarii de pe munca, in special de pe forta de munca slab platita, catre alte baze de taxare care afecteaza in mai mica masura cresterea economica si, inclusiv, consumul", a spus vicepresedintele CE, potrivit Mediafax.

Dombrovskis a precizat ca vor fi continuate discutiile, in detaliu, cu Guvernul Romaniei, inclusiv la nivel de experti, el personal urmand sa discute cu ministrul Finantelor, Eugen Tedorovici, despre efectele fiscale si posibile masuri compensatorii pentru a gasi cea mai buna solutie "in vederea asigurarii sustenabilitatii financiare a Romaniei".

Oficialul european a aratat ca 2015 este primul an in care Comisia a realizat o analiza in detaliu a economiei romanesti si a observat ca Romania se confrunta cu anumite dezechilibre macro-economice, precizand ca este nevoie ca Guvernul sa gaseasca solutii pentru a intari competitivitatea, pentru a rezolva "situatia net negativa a investitiilor" si pentru intarirea capacitatii de export pe termen mediu.

De asemenea, a mai spus Dombrovskis, Romania trebuie sa continue reformele structurale pentru a imbunatati eficienta utilizarii fondurilor structurale si de coeziune, astfel incat sa se obtina rezultate mai bune privind sistemul social, pentru a combate inegalitatea si saracia si pentru a face fata anumitor deficiente de guvernare si administratie publica. "Am discutat cu premierul un punct de vedere foarte important pentru Comisia Europeana, si anume ca tendintele pozitive pe care Romania le inregistreaza nu trebuie sa se piarda", a subliniat vicepresedintele Comisiei.

El a aratat ca forurile europene se astepta ca rata de crestere economica a Romaniei sa fie de 2,7% anul acesta si de 2,9% anul viitor. Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa de la 24% la 9%, din luna iunie, pentrut toate produsele agro-alimentare, inclusiv la bauturi nealcoolice si la servicii de alimentatii publice, a anuntat, marti, premierul Victor Ponta.

Guvernul isi mentine totodata intentia de a reduce cota standard de TVA de la 24% la 20%, din ianuarie. Ponta a afirmat, marti, ca Guvernul s-a consultat cu Banca Nationala, Fondul Monetar International si Comisia Europeana si ca nu se asteapta la "foarte multe felicitari", dar ca institutiile respective au inteles care este strategia pe termen mediu si lung.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri