Astra Asigurari va plati CNADNR in perioada urmatoare suma de 95 milioane de lei, in baza executarii unei polite, dupa ce marti toate conturile asiguratorului au fost blocate in urma declansarii procedurii de executare silita prin infiintarea popririi asupra acestora.

"CNADNR a obtinut in justitie o hotarare judecatoreasca definitiva si executorie care a obliga Astra la plata sume de 95 milioane de lei, in baza unei polite. KPMG, in calitate de administrator special al societatii Astra Asigurari, a informat ASF ca un executor judecatoresc a blocat marti conturile Astra prin infiintarea popririi asupra acestora. In perioada urmatoare, Astra va efectua plata acestei sume. Astra a atacat sentinta prin recurs, care nu s-a incheiat", a declarat pentru Mediafax prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Cornel Coca-Constantinescu.

ASF a anuntat, printr-un comunicat, ca a audiat si dezbatut informarea KPMG cu privire la declansarea urmaririi silite de catre BEJ Tranca Bogdan Ovidiu in favoarea creditorului CNADNR, respectiv declansarea procedurii de executare silita prin infiintarea popririi asupra tuturor conturilor.

In octombrie 2014, Curtea de Apel Bucuresti a respins apelul Astra Asigurari impotriva unei sentinte a instantei din decembrie 2013 prin care asiguratorul a fost obligat sa plateasca CNADNR aproape 95 de milioane de lei. La finele anului 2013, Tribunalul Bucuresti a admis cererea de chemare in judecata formulata in martie 2013 de CNADNR in contradictoriu cu Astra si a obligat compania de asigurari la plata catre CNADNR a sumei de 93,93 milioane de lei, cu titlu de garantie, si a sumei de 955.749 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata.

Astra trebuie sa achite catre CNADNR suma de 93,93 milioane de lei in baza unei polite emise in favoarea Romstrade, companie aflata in insolventa, pentru realizarea unui tronson de autostrada. "Curtea de Apel Bucuresti a respins apelul formulat de societate si cererea societatii de acordare a cxheltuielilor de judecata ca nefondate. Hotararea Curtii de Apel Bucuresti este definitiva, putand fi atacata cu recurs in termen de 30 de zile de la data comunicarii", se arata intr-un document transmis de Astra Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in octombrie 2014.

Compania a informat ca isi rezerva dreptul de a exercita caile de atac la decizia instantei. Pretentiile solicitate Astra Asigurari in 2.886 de dosare se ridica la 1,08 miliarde de lei, din care 151 milioane de lei pentru doua polite emise pentru Romstrade in favoarea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, reiese din datele asiguratorului, prezentate in luna august 2014.

Tot in decembrie 2013, Tribunalul Bucuresti a admis cererea CNADNR pentru constituirea de sechestru asigurator pe bunuri ale Astra pana la concurenta sumei de 93,9 milioane de lei. In luna aprilie 2014, tribunalul a respins un apel al Astra impotriva sechestrului, ca fiind nefondat.

Astra este cel mai mare asigurator local dupa nivelul subscrierilor aferente anului 2013. In 2014, compania s-a plasta pe locul 3, dupa Allianz-Tiriac si Omniasig. Cu un capital social de 257,8 milioane de lei, societatea este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,754% si Epsilon Estate Provider SRL- 26,289%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,957% din capitalul social. Cele doua societati sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

In februarie 2014, ASF a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala la Astra Asigurari, a suspendat dreptul de vot al actionarilor si conducerea si a numit KPMG Advisory ca administrator special.

Potrivit KPMG, Astra are nevoie de o infuzie de capital de 490 milioane de lei pana la finalul anului. Pana in prezent actionarii asiguratorului au adus 65 de milioane de lei la capitalul societatii. La finele anului 2013, compania ocupa primul loc pe piata piata asigurarilor din Romania, cu subscrieri de 921,5 milioane de lei si pierderi de 917,3 milioane de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri