Cursul pentru euro anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut miercuri cu 0,98 bani, la 4,4202 lei, urmand miscarea inregistrata in piata interbancara incepand din a doua parte a sedintei de marti, in timp ce dolarul a scazut cu 0,23 bani, la 4,1720 lei.

Marti, BNR a anuntat un curs pentru euro de 4,4104 lei, iar pentru dolar de 4,1743 lei. Referinta pentru francul elvetian a urcat cu 0,61 bani, de la 4,2712 lei la 4,2773 lei. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian, informeaza Mediafax.

Aproape de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era tranzactionat in piata interbancara locala la 4,4206 lei, fata de 4,4163 lei pe finalul sedintei de marti. Schimburile au avut loc intre un curs minim de 4,4140 lei/euro, inregistrat in deschidere, si un maxim de 4,4285 lei/euro.

"In pofida unor vanzari cu amanuntul in SUA percepute ca fiind dezamagitoare (dupa cum s-a vazut in dolarul mai slab), leul s-a depreciat spre 4,42 lei/euro ieri, miscare contrara dinamicii de pe piata titlurilor de stat in moneda nationala, unde se mentin evolutiile favorabile. (...) Cum monedele din regiune s-au depreciat (marti, n.r.) in a doua parte a zilei, miscarea ar putea indica un flux regional. Pe de alta parte, volumele de tranzactionare sub medie inseamna ca perechea euro/leu a fost miscata mai usor intr-o directie. Cu un calendar relativ liber, ne asteptam (miercuri, n.r.) la o sedinta fara variatii mari pentru leu, care s-ar putea tranzactiona, insa, sub presiuni modeste de depreciere. Pe de alta parte, Grecia este din nou in centrul atentiei si am putea vedea comentarii ale BCE pe tema asta", afirma, intr-o nota de cercetare, economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.
In regiune, zlotul s-a intarit cu 0,2% fata de euro, iar forintul cu 0,3%.

Pe pietele externe, dolarul s-a apreciat cu 0,6%, la 0,9440 euro, dupa ce marti a scazut mai puternic ca urmare a anuntarii in SUA de date privind vanzarile de retail mai slabe decat anticipau analistii. Francul elvetian a urcat cu 0,2%, la 0,9674 euro.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situeaza la 0,47% - 0,89% pe an, in scadere de la 0,61% - 1,03% pe an marti, in timp ce ratele pentru plasamentele saptamanale se afla la 0,53% - 1% pe an, comparatuv cu 0,65% - 1,11% pe an la finele sedintei anterioare.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut la 1,33% pe an, de la 1,34% pe an marti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »


Setari Cookie-uri