Euro a inchis vineri in crestere in piata interbancara locala, la 4,42 lei, dupa ce leul a pierdut teren in partea a doua a zilei si s-a aliniat astfel deprecierii inregistrate de alte monede din regiune inca de pe finalul sedintei de joi.

Aproape de ora 16:30, euro era tranzactionat intre bancile comerciale la 4,4196 lei, fata de 4,4127 lei pe finalul sedintei de joi, scrie Mediafax.

Piata interbancara a deschis cu o tranzactie la 4,4085 lei/euro, foarte aproape de cursul minim, de 4,4080 lei/euro, inregistrat in prima parte a sedintei. Variatiile din piata interbancara au fost reduse in prima jumatate a zilei, insa leul a inceput sa piarda teren in fata euro dupa anuntarea referintei de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), la ora 13:00, iar cursul a urcat cu 1 ban in aproxiamtiv trei ore. Maximul a fost atins la 4,4210 lei/euro in ultimele tranzactii ale zilei.

"Leul s-a intarit cu aproape 0,5% ieri si a incheiat ziua aproape de 4,41 lei/euro, in pofida faptului ca forintul s-a depreciat si zlotul s-a aflat sub presiune de slabire. (...) Avand in vedere legaturile bancare puternice cu Grecia, divergenta leului fata de tendinta regionala sugereaza o miscare indusa de ordine comerciale. (...) Cu un calendar relativ linistit pentru astazi, este de asteptat ca o directie pentru leu sa vina din partea stirilor privind Grecia, in contextul viitoarei intalniri de la Riga a ministrilor de Finante europeni. Ne asteptam la o consolidare dupa miscarea de ieri, cu un potential de depreciere pentru a ajunge din urma evolutiile regionale.", a afirmat, intr-o nota catre investitori si analisti economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

In regiune, zlotul si forintul s-au intarit vineri cu 0,1% in raport cu euro. Pe pietele externe, dolarul se afla in stagnare aproape de ora 16:30, la 0,9294 euro, in timp ce francul elvetian a crescut cu 0,1%, la 0,9729 euro.

Cursul pentru euro anuntat de Banca Nationala a Romaniei a scazut vineri cu 0,15 bani, la 4,4110 lei, in timp ce dolarul a coborat cu 6,16 bani, la 4,0777 lei. Referinta pentru francul elvetian a scazut cu 0,48 bani, de la 4,2815 lei la 4,2767 lei. Joi, BNR a anuntat un curs pentru euro de 4,4125 lei, iar pentru dolar de 4,1393 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut vineri la 0,33% - 0,73% pe an, de la 0,36% - 0,81% pe an joi, in timp ce ratele pentru plasamentele saptamanale au urcat la 0,62% - 1,08% pe an, de la 0,51% - 0,98% in sedinta anterioara.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a coborat la 1,32% pe an, de la 1,33% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri