Cursul pentru euro anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut luni cu 2,35 bani, la 4,4345 lei, iar dolarul a urcat cu 4,57 bani, la 4,1234 lei, revenind astfel dupa reculul mai puternic de vineri, cand moneda americana a coborat cu peste 6 bani.

Vineri, BNR a anuntat un curs pentru euro de 4,4110 lei, iar pentru dolar de 4,0777 lei. Referinta pentru francul elvetian a crescut cu 3,35 bani, de la 4,2767 lei la 4,3102 lei, scrie Mediafax.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Aproape de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era tranzactionat in piata interbancara locala la 4,4305 lei, fata de 4,4196 lei pe finalul sedintei de vineri.

Schimburile dintre banci au avut loc intre un curs minim de 4,4225 lei/euro, inregistrat in deschidere, si un maxim de 4,4302 lei/euro, atins aproape de ora 13:00.

"Leul s-a depreciat cu 0,4% vineri si s-a intors la 4,43 lei/euro in tranzactiile din afara orelor obisnuite. Miscarea a aliniat leul celor mai recente evolutii ale valutelor regionale. Presiuni suplimentare asupra leului ar putea fi legate (luni, n.r.) de ingrijorarile privind Grecia, in conditiile in care stirile sugereaza ca discutiile recente cu creditorii internationali nu lasa prea multe sperante pentru parafarea unei intelegeri in aceasta luna, iar guvernul elen risca sa ramana fara bani in curand. Avand in vedere calendarul linistit al zilei, ne asteptam la o sedinta fara variatii mari, dar vom urmari cu atentie stirile legate de Grecia inaintea unei intalniri a ministrilor de finante din zona euro din aceasta saptamana", a afirmat, intr-o nota catre analisti si investitori economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

In regiune, forintul s-a apreciat cu 0,1% fata de euro, iar zlotul cu 0,5%. Pe pietele externe, dolarul s-a intarit cu 0,6%, la 0,9308 euro, iar francul elvetian cu 0,1%, la 0,9733 euro, moneda europeana fiind afectata de preocuparea investitorilor privind Grecia. Vineri, aproape de anuntarea referintei, dolarul se tranzactiona in scadere cu 0,4%, la 0,9255 euro.

Grecia a reluat sambata discutiile tehnice cu principalii creditori externi pe tema reformelor pe care statul elen trebuie sa le implementeze pentru a putea accesa noi fonduri din imprumutul de 240 miliarde de euro de la FMI, UE si BCE. Ministrii de finante ai statelor din zona euro se intrunesc vineri intr-o sedinta, pentru a discuta despre evolutia situatiei Greciei.

Guvernul de la Atena risca sa ramana fara bani si sa nu-si mai poata achita datoriile pe care trebuie sa le plateasca FMI in lunile mai si iunie.
Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut luni la 0,38% - 0,8% pe an, de la 0,33% - 0,73% pe an vineri, in timp ce ratele pentru plasamentele saptamanale au urcat la 0,91% - 1,36% pe an, de la 0,62% - 1,08% pe an in sedinta anterioara.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat la 1,33% pe an, de la 1,32% pe an vineri.

Sursa foto: Euro si dolari/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri