Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), organizatia patronala a sectorului bancar romanesc a lansat in consultare publica si institutionala o propunere pentru un cod de bune practici bancare.

"Proiectul codului de bune practici bancare, care vizeaza imbunatatirea relatiilor dintre banci si clientii acestora inclusiv prin ridicarea standardelor profesionale, a fost propus de catre consiliul director al CPBR. Odata finalizata consultarea publica si ulterior aprobarii variantei sale finale de catre adunarea generala a CPBR, toate bancile membre ale organizatiei vor trebui sa adere la acesta atat in mod individual cat si colectiv", potrivit unui comunicat al asociatiei.

In ceea ce priveste consultarea acestui cod de bune practici, CPBR spune se adreseaza in special consumatorilor prin intermediul asociatiilor si organizatiilor care-i reprezinta si "ale caror opinii si sugestii sunt binevenite. In afara de acestea, incurajam si opiniile altor membri ai comunitatii bancare, angajați, sindicate, insa si autoritati si institutii publice".

Astfel, incepand de astazi, 20 aprilie si pana la sfarsitul lunii mai a.c., proiectul codului de bune practici va fi disponibil pentru consultare pe website-ul CPBR. CPBR mentioneaza in mod expres faptul ca acest cod de bune practici bancare nu poate si nici nu-si propune sa se situeze deasupra prevederilor legale si normelor bancare in vigoare.

"CPBR doreste sa pozitioneze acest Cod intr-o relatie de complementaritate cu legile și regulamentele existente cu privire la sistemul bancar, prin strangerea acestora intr-un singur loc, cu scopul principal de a-i ajuta pe clienti sa inteleaga drepturile si obligatiile lor atunci cand incheie o relatie contractuala cu o banca, sau modalitile de a beneficia la maxim de relatia existenta cu banca lor actuala. Desi astfel de legi si regulamente exista in diferite locuri, acestea nu sunt intotdeauna cunoscute de toti consumatorii, ceea ce poate duce la o interactiune mai putin informata cu bancile, cu toate consecintele care pot aparea dintr-o astfel de relatie", potrivit asociatiei.

Bancile membre ale CPBR sunt BCR, BRD, Raiffeisen Bank, UniCredit-Tiriac Bank, ING Bank si Volksbank. Cele sase banci care compun CPBR detin jumatate din totalul activelor bancare din sistem.

Sursa foto: Banci / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri