Cand participa la un maraton, majoritatea alergatorilor obisnuiti isi fixeaza un obiectiv inaintea cursei: sa treaca linia de sosire intr-un anumit interval de timp. De cele mai multe ori, alergatorii ridica stacheta cu fiecare cursa terminata, iar motivatia lor vine din interior.

Asa se intampla si in business: nu exista neaparat succes si esec, ci mai importanta este atingerea standardelor impuse de fiecare. Aceasta este principala concluzie trasa dupa un dialog de o ora cu trei bancheri romani de la Erste Group Bank pe care i-am intalnit in cadrul Maratonului International de la Viena, competitie la care am participat cu totii.

In urma cu 5 ani, cei trei bancheri, Emilian Croitoru, Cristian Hadar si Ionut Gheorghe, alergau legat o tura de parc in cartierul Tineretului din Bucuresti, adica o distanta de aproximativ 3 kilometri. Din pasiune, cei trei finantisti, a caror cariera i-a adus la Viena, au continuat sa alerge si au ajuns sa participe la mai multe competitii: semi-maratoane, maratoane ori ultra-maratoane montane, asa cum este cazul lui Emilian Croitoru, Regional Business Partner in cadrul Erste Group. “Maratonul din Viena este pentru mine o competitie de suflet, caci aici am alergat primul meu maraton. Este ca prima dragoste: nu o uiti niciodata”, spune Emilian Croitoru despre primul sau maraton de 42.16 kilometri din urma cu patru ani, finalizat cu un timp de 4:35:10 pe vremea cand lucra la Bucuresti, in cadrul BCR. “M-am apucat de alergat acum cinci ani si am luat-o pas cu pas. Am inceput cu o tura de lac in Tineretului. Desi alergam greu la inceput, am trecut apoi la un traseu de doua ture de lac. Au urmat apoi o stafeta de 10 km, un semi-maraton, un maraton intreg si tot asa. Am evoluat pas cu pas. In sport nu poti sa sari etape.”

Lui Emilian Croitoru, in varsta de 40 de ani, ii plac in mod deosebit partea de inceput si de final a fiecarei competitii sportive: minutele de start de dinaintea maratonului si mai ales ultimii kilometri. Iar la Viena aceste clipe sunt speciale. Peste 40.000 de alergatori sunt prezenti la punctul de pornire, aflat in mod traditional la Vienna International Centre. Traseul traverseaza apoi Dunarea, trece prin Prater, de-a lungul Canalului Dunarii, pe Ringstraße, de la Opera de Stat pana la Palatul Schönbrunn, dupa care inapoi pe Ring si la Prater, destinatia finala aflandu-se in Heldenplatz, piata exterioara a Palatului Hofburg. “Ultimii 3 kilometri de pe Bulevardul Ring sunt fabulosi. Am prins o vreme superba de fiecare data la Viena si finalul este plin cu spectatori, care te imping, efectiv, spre finis”, spune cu emotie Emilian Croitoru (foto sus), care si anul acesta a participat la cursa de semi-maraton din capitala Austriei.

Tot la semi-maraton au luat parte anul acesta Cristian Hadar si Ionut Gheorghe, doi tineri finantisti care lucreaza la Erste Group in Viena din 2009. Cristian este trader specializat in tranzactionarea pe titluri de stat, in principal cele romanesti, si in swap-uri pe rata dobanzii, iar Ionut ocupa functia de Deputy Head Group Corporate Support in cadrul Erste Group, pozitie care implica mai ales activitati de project management pentru clientii interni ai institutiei financiare. “Maratonul de la Viena este frumos pentru ca publicul te impinge de la spate. Eu am alergat un semi-maraton si la Bucuresti, unde experienta a fost similara. Am inceput sa alerg dupa ce Emilian a terminat maratonul de la Viena. Am citit un articol de pe blogul sau si m-a impresionat, dupa care m-am decis sa alerg un maraton in vara lui 2011. Pana atunci faceam sport constant: jucam fotbal, alergam o tura de parc, dar nu mai mult de 5 km”, spune Ionut Gheorghe, in varsta de 34 de ani, care a alergat primul sau maraton intreg la Atena. La vestitul maraton din Atena l-a impresionat faptul ca, desi l-a incheiat dupa patru ore si jumatate de la start, erau mii de persoane care inca mai sustineau alergatorii, ba chiar o doamna in varsta l-a sustinut aproape de final si i s-a adresat cu incurajarea “Fantastic! Trebuie sa termini cursa!”. “Voi pastra in minte acel moment toata viata”, adauga Ionut Gheorghe.

Performanta sportiva, o paralela cu reusitele din business

Care sunt, insa, legaturile dintre performanta in business si alergat? “In opinia mea, jobul unui trader este foarte greu de prevazut, asemenea unei competitii sportive, pentru ca o multime de lucruri pot influenta dinamica titlurilor de stat si piata valutara. Ca trader, trebuie sa fiu foarte atent la ce se intampla in economie pentru ca pretul se poate schimba la 180 de grade. Trebuie sa reactionezi la orice surpriza. La fel si la maraton. Spre exemplu, la maratonul din Budapesta: am avut impresia ca m-am hidratat foarte bine. Insa, fiind foarte cald, 26 de grade, am suferit foarte mult din aceasta cauza. Datele stabilite initial s-au schimbat dupa primii 20 de kilometri si, practic, a trebuit sa schimb abordarea. Mi-am facut un calcul relativ simplu si mi-am dat seama ca pot termina maratonul in timpul limita chiar daca va fi nevoie sa merg la pas. Nu s-a intamplat totusi asta si am incheiat maratonul intr-un timp mai scurt”, spune Cristian Hadar, Trader CEE Government bonds and Swaps la Erste Group Bank din 2009, finantist in varsta de 33 de ani care a lucrat anterior in cadrul BCR.

In opinia lui Emilian Croitoru, un maraton are multe lucruri in comun cu activitatea sa de bancher din fiecare zi. “Planificarea este la fel de importanta in sport si in afaceri. Personal, eu am stabilite cursele la care particip cu foarte mult timp inainte. Am trei curse pe care mi le doresc foarte tare si le-am asezat in calendar. La fel este si in business: este esential sa ai predictibilitate pentru activitatile din urmatorii trei ani.” Chiar daca alergarea pare a fi un sport solitar, Emilian Croitoru spune ca networkingul este esential, la fel ca in business. El are multe contacte cu alergatori, vorbeste cu maratonisti si primeste idei, sprijin, motivatie si sfaturi tehnice. “De asemenea, voluntarii din timpul curselor sunt niste eroi. Eu fac si foarte multe alergari montane. Intalnesc voluntarii noaptea, la temperaturi de 3 grade. Ei stau in padure si ajuta alergatorii. Am cel mai mare respect pentru acesti oameni. De asemenea, nici in business nu ai cum sa faci totul de unul singur. De exemplu, ce facem noi la Erste se bazeaza pe faptul ca suntem corelati cu alte echipe din banca”, explica Emilian Croitoru.

Citeste si:

    Nu de putine ori experienta din timpul alergarilor il ajuta pe Emilian Croitoru sa depaseasca situatiile neprevazute din business. “In orice cursa, mai ales cele montane, oricat de mult planific, exista foarte mult lucruri intempestive. Practic, trebuie sa gasesc o solutie de rezolvare pentru fiecare situatie neprevazuta: incepand cu vremea, care nu este conform prognozei, echipamentul sau o durere pe care nu o anticipam. Si in proiectele de business avem foarte multe lucruri care nu se intampla conform planului”.

    Pe de alta parte, pentru Ionut Gheorghe alergarea este un sport individual. “Inainte de toate, trebuie sa te simti confortabil cu tine insuti, doar cu gandurile tale, iar planificarea pe termen mediu si lung, fara sa te astepti la rezultate imediate, ca in business, este esentiala. Este suficient sa te antrenezi temeinic si vei reusi sa alergi singur primii 30 km ai unui maraton. Restul de 12 km ii faci in cursa datorita de ajutorului primit de la public. Ai o responsabilitate a ta – iti faci treaba la antrenamente – iar restul depinde de ceilalti.”

    Citeste si:

      “Partea mentala conteaza foarte mult in sport!” Cat de important este antrenamentul?

      Antrenamentul este vital pentru un alergator, la fel cum o pregatire temeinica te ajuta in activitatea de zi cu zi din business. Spre exemplu, Ionut Gheorghe se antreneaza pentru un maraton 16 saptamani, timp in care creste gradual distant alergata, cu o frecventa de 3-4 alergari/saptamana, dintre care una trebuie sa fie lunga. “Activitatea mea de la job implica foarte mult project management si vad o paralela directa cu alergatul. In rol de project manager, ai stakeholderi care pun presiune sa livrezi mai repede, mai ieftin si mai bine. Aici este foarte important sa imbini aspectele realistice cu ceea ce ti se cere. Trebuie sa accepti variatuni de la planul initial”, spune Ionut Gheorghe.

      In opinia lui Emilian Croitoru, partea mentala conteaza foarte mult in sport pentru ca la o alergare lunga o anumita distanta o alergi cu picioarele, dupa care alergi cu capul si apoi cu inima. “Motivatia si partea mentala reprezinta cheia succesului in alergat. Pe langa asta, eu fac foarte mult cross-training: alerg, inot, merg cu bicicleta. Am grija foarte mult la alimentatie si odihna. Incerc sa nu ma concentrez doar pe partea de antrenament fizic pur. Ca o paralela cu businesssul, activitatea mea la Erste are tangenta cu foarte multe domenii din banca si multi clienti interni. Trebuie sa ne pregatim atat pentru ce facem noi si sa intelegem, in acelasi timp, ce fac altii pentru a-i sprijini cat mai bine. Orice scurtatura ori pauza de antrenament se simte in urmatorul concurs. Am invatat lectia asta deja si incerc sa o evit”.

      Cat despre activitatea unui trader, disciplina este mult mai importanta decat planificarea. “Fiecare trader are un plan pe care trebuie sa-l puna in aplicare. El trebuie sa stie ce pozitii are deschise in piata, cand isi ia stop-loss-ul si cand sa isi marcheaza profitul. Trebuie sa ai un bun money-management si sa ramai in piata a doua zi”, spune Cristian Hadar (foto). Ca si tactica pentru antrenament, el si-a stabilit un plan cu trei alergari pe saptamana, iar in sase luni a alergat 700 de kilometri, incepand cu o simpla alergare de 3 km, dupa care a participat la maratonul din Budapesta. Odata ce si-a stabilit acest obiectiv, a reusit sa nu mai rateze nicio alergare. “M-a inspirat biografia lui Rafael Nadal, unde el marturiseste ca indiferent de ora la care se culca, nu rateaza niciun antrenament pentru ca nu vrea sa i se sadeasca in minte samanta ca exista posibilitatea sa rateze un antrenament. Practic, se creeaza o rutina care incepe sa-ti placa.”

      Cel mai greu moment dintr-un maraton

      “Mi-a fost mereu teama de celebrul zid de la kilometrul 30, iar la primul maraton am avut o problema cu hidratarea, in timp ce la al doilea am avut crampe puternice la kilometrul 36”, isi aminteste Cristian Hadar, in timp ce Ionut Gheorghe spune ca la primul maraton nu au fost momente dificile, doar s-a bucurat de cursa, insa la al doilea, nefiind bine antrenat, a observat ca odata ce te-ai oprit, este greu sa repornesti. “In mintea mea nu puteam sa nu termin maratonul pentru ca sotia si fiul meu ma asteptau la final. Ultimele sute de metri le-am alergat impreuna cu copilul meu”, afirma Ionut, potrivit caruia este foarte important sa ajungi sa ai un echilibru intre viata profesionala, viata de familie si pasiunea ta, in cazul de fata, alergatul. “Daca nu le ai pe toate trei, este foarte greu sa rezisti psihic in conditiile actuale, in care presiunea este ridicata.”

      Anduranta si efortul sunt mult mai mari in cazul alergarilor montane lungi. “Alergand pe distante foarte lungi, cel mai greu imi este noaptea, cand corpul isi doreste sa se odihneasca. Am alergat 100 de mile la Istria in urma cu un an, iar pe la kilometrul 150 mi-am dat seama ca exista varianta sa nu ma mai pot misca. Corpul a ramas efectiv fara prea multa energie. Dupa doua nopti nedormite, corpul se misca cu incetinitorul”, afirma Emilian Croitoru.

      Pentru bancherul Emilian Croitoru, urmatoarele competitii vor fi cu un pas inainte fata de cele din anii anteriori. El vrea sa-si impinga limitele mai sus pentru a se cunoaste mai bine si, astfel, peste trei ani, va depasi una din bornele importante, de 330 de kilometri alergati in, Italia, intr-o cursa de 6 zile (din Milano pana in Mont Blanc) cu o diferenta foarte mare de altitudine. “Este olimpiada alergatorilor de ultra-maratoane. A fost un vis sa ma calific acolo”, spune Emilian Croitoru, care confirma, prin experientele sale, teza ca alergand zi de zi si finalizand cursa dupa cursa, alergatorii, amatori sau profesionisti, isi ridica stacheta si, o data cu ea, isi ridica propriul nivel.

      Asa cum scria Haruki Murakami in cartea Autoportretul scriitorului ca alergator de cursa lunga, “important este sa te auto-depasesti de la o zi la alta, sa fii mai bun decat erai ieri.” Daca este sa existe un adversar la alergarea de cursa lunga, acela nu va fi altul decat propria ta persoana, la nivelul din trecut.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


      Setari Cookie-uri