Banca Transilvania (TLV) a avut in primul trimestru un profit net de 151,52 milioane lei (34,4 mil. euro), in crestere cu 46,5%, cu toate ca a constituit provizioane nete pentru neperformante de 142 milioane lei, iar activele au urcat cu 1,2%, la 36,06 miliarde lei, potrivit raportului trimestrial.

In primele trei luni ale anului trecut, profitul net al bancii a fost de 103,43 milioane lei, iar activele se situau la finalul lui 2014 la 35,6 miliarde lei. Profitul brut a urcat cu 43,4% in primul trimestru, la 177,19 milioane lei. Soldul net al creditelor a urcat cu 1,7% de la sfarsitul anului trecut, la 17,81 miliarde lei, iar cel brut a avansat cu 0,9%, la 20,19 miliarde lei, in conditiile in care banca a scos in afara bilantului credite neperformante cu intarzieri de peste 360 de zile, acoperite integral cu provizioane, in valoare totala de 299 milioane lei, scrie Mediafax.

Cheltuielile cu provizioane au crescut cu 39,3%, la 142,2 milioane lei, ajungand astfel la un sold de 2,38 miliarde lei, reprezentand 11,8% din totalul creditelor. Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente si garantii ipotecare reprezinta in continuare peste 122,7%, valoare pastrata pe parcursul ultimilor doi ani. Imprumuturile neperformante cu restante mai mari de 90 de zile cumulau 10,32% din totalul portofoliului BT la finele primului trimestru. "Anul 2015 a confirmat trendul observat in 2014 cu privire la imbunatatirea comportamentului de plata al clientilor retail si IMM. Efectul combinat dintre acesta si reducerea expunerilor neperformante istorice aferente respectivilor clienti au dus la o scadere cu 4% a volumului restantelor de peste 90 zile pe segmentele mentionate", se arata intr-un comunicat BT.

Banca a acordat in primul trimestru peste 30.500 de credite noi companiilor si persoanelor fizice, a caror valoare totala a fost de 1,89 miliarde lei. Dintre acestea, pentru retail au fost acordate imprumuturi de 586 milioane lei. Soldul depozitelor atrase de la clienti a urcat cu 0,5%, de la 30,04 miliarde lei la sfarsitul anului trecut a 30,19 miliarde lei, raportul credite-depozite fiind de 66,9%.
Banca Transilvania continua sa aiba un excedent de lichiditate, cu un indicator de lichiditate de 55,4%, peste media sistemului bancar, iar solvabilitatea se situeaza la 17,83%. Veniturile operationale s-au situat, dupa primele trei luni, la 548,2 milioane lei, cu 29% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost de 424,7 milioane lei.

Banca a avut castiguri nete din dobanzi in scadere cu 8%, de 253,8 milioane lei, iar din speze si comisioane cu 10% mai mari, ajungand la 100,3 milioane lei. Totodata, cheltuielile operationale au fost de 228,84 milioane lei, cu aproape 15% peste nivelul din primul trimestru 2014. Eficientizarea activitatilor, in special a celor de control al costurilor, au contribuit la o imbunatatire a raportului cost/venit cu 11% fata de primul trimestru din 2014, ajungand la 41,7%.

"Datorita focusului BT pe cross-selling si cresterii vanzarii de produse non-credit, veniturile medii inregistrate pe clientii activi au crescut in trimestrul I din 2015 cu aproape 30% fata de perioada similara a anului trecut fara a fi marite costurile pentru clienti, in timp ce raportul cost/venit a scazut cu 11% in aceeasi perioada", a declarat directorul financiar al BT, George Calinescu. Numarul de clienti activi ai bancii a crescut cu 7,4%, de la 1,78 milioane la 1,91 milioane de clienti, banca concetrandu-se pe clientii retail si IMM si pe segmentele specializate. Numarul de operatiuni derulate prin conturi BT a crescut cu circa 12%, iar ritmul de crestere al veniturilor din comisioane operaționale a fost de peste 10%.

Banca avea la finele primului trimestru 2,36 milioane carduri, cu 3% mai multe decat in perioada similara a anului trecut, iar tranzactiile cu carduri au fost in crestere cu 17,34%, cota de piata pe acest segment ajungand la 17,9%, potrivit datelor bancii.
Capitalurile proprii totale se situau dupa primele trei luni la 3,75 miliarde lei, cu 1,3% peste nivelul de la finalul anului, cand se situau la 3,7 miliarde lei. Titlurile Banca Transilvania au inchis sedinta bursiera de miercuri in crestere cu 0,17% fata de referinta, la 2,421 lei/titlu. La acest pret, institutia de credit are o capitalizare de 6,31 miliarde lei (1,43 miliarde euro). Cel mai mare actionar al Bancii Transilvania este Banca pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu o participatie de 14,33%. Printre actionarii semnificativi se regasesc presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila (5,4%), si International Finance Corporation, divizie a Bancii Mondiale.

Banca Transilvania a aprobat majorarea capitalului

Actionarii Bancii Transilvania (TLV) au aprobat majorarea capitalului social cu 417,38 milioane de lei (94,7 milioane euro), de la 2,608 miliarde lei la 3,03 miliarde lei, un nou program de rascumparare de actiuni, vizand 0,77% din titluri, precum si bugetul pentru acest an si executia 2014. Majorarea capitalului se va realiza prin emisiunea a 417.379.818 actiuni noi, cu valoare nominala de 1 leu/titlu, prin incorporarea rezervelor constituite din profitul net pe anul trecut, de 406,82 milioane lei, si a rezervelor constituite din prime de conversie a obligatiunilor in actiuni, de 10,55 milioane lei, se arata intr-un comunicat al bancii.

Institutia de credit a optat si in anii trecuti pentru capitalizarea unei parti din profitul inregistrat in exercitiul financiar anterior, iar in ultimii patru ani a derulat si programe de rascumparare de actiuni, vizand pachete de sub 1% din titluri. Pentru programul de rascumparare din acest an, conducerea bancii a stabilit un pret maxim de 3 lei/titlu, pachetul total neputand depasi 20 de milioane de actiuni. Raportat la pretul maxim propus de Consiliul de Administratie, valoarea pachetului de actiuni vizat este de 60 milioane lei. Actiunile vizate vor fi utilizate intr-un program de remunerare si fidelizare a salariatilor pe o perioada de minim 3 ani.

Titlurile Banca Transilvania au inchis sedinta bursiera de miercuri in crestere cu 0,17% fata de referinta, la 2,421 lei/titlu. La acest pret, institutia de credit are o capitalizare de 6,31 miliarde lei (1,43 miliarde euro). Actionarii au mai aprobat situatiile financiare ale bancii aferente anului trecut, cu active de 35,62 miliarde lei, datorii de aproape 31,92 miliarde lei, capitaluri proprii de 3,7 miliarde lei si un profit net de 434,33 milioane lei, din care profitul net de repartizat a fost de 406,82 milioane lei. Pentru acest an, bugetul de venituri si cheltuieli vizeaza venituri operationale de 2,01 miliarde lei si cheltuieli operationale de 869 milioane lei. Totodata, banca si-a bugetat provizioane nete de 550 milioane lei si un profit brut de 596 milioane lei, de la 505 milioane lei anul trecut.

Banca si-a propus investitii de 141,29 milioane lei in acest an, suma validata de actionari, din care 69,13 milioane lei sunt destinati investitiilor in IT si carduri, 48,85 milioane lei in sucursale si cladiri, 12,6 milioane lei pentru securitate, iar restul pentru diverse necesitati. De asemenea, actionarii BT au aprobat de principiu fuziunea prin absorbtie dintre Banca Transilvania si Volksbank Romania.

Banca Transilvania, a treia mare banca din Romania in functie de active, a semnat in decembrie anul trecut un angajament ferm pentru achizitionarea a 100% din actiunile Volksbank Romania, iar in aprilie au anuntat finalizarea tranzactiei. Detaliile financiare ale tranzactiei nu au fost facute publice, cele doua institutii de credit urmand sa actioneze ca entitati separate pana la finalizarea procesului de preluare. Cel mai mare actionar al Bancii Transilvania este Banca pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu o participatie de 14,33%. Printre actionarii semnificativi se regasesc presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila (5,4%), si International Finance Corporation, divizie a Bancii Mondiale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri