Bancile beneficiaza acum, pentru o perioada de 1 pana la 2 ani, de o oportunitate care, daca este exploatata - prin vointa politica, eforturi comune din partea bancilor si suport legislativ - poate pune bazele unei cresteri economice sustenabile, a spus Steven van Groningen, presedinte Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), in cadrul unui studiu realizat de Deloitte, cu privire la sectorul bancar si cresterea economica.

"Dar, pentru ca acest lucru sa se intample, bancile trebuie sa invete din experientele anterioare, sa isi rezolve problemele structurale si sa lucreze impreuna cu toate partile interesate in vederea consolidarii rolului principal in finantarea cresterii economice", a mai precizat Steven van Groningen (foto).

In cadrul evenimentului de lansare a studiului "Bancile si Cresterea Economica", Steven van Groningen a declarat ca "economia are nevoie de un sistem bancar, care sa fie stabil si eficient. Trebuie evidentiat cat de important este rolul bancilor in economie, in societate. Avem nevoie de banci pentru crestere economica. Prin economisirea individuala a populatiei, banca multiplica banii si creeaza capital pentru investitii in factori de productie, ceea ce contribuie la cresterea economica. Este un factor extrem de important".

In opinia sa, "bancile din Romania trebuie sa invete din lectiile trecutului, bune sau rele, pentru a putea construi un viitor mai bun, pornind de la principii solide. In era internetului, a aplicatiilor mobile, a platilor online si a schimbarilor rapide, multi dintre noi au tendinta de a uita cum s-a ajuns aici. Ajungem in acel punct in care realizam ca lucrurile se indrepta intr-o directie sau alta, care uneori ne este convenabila, alteori mai putin convenabila - dar de multe ori avem tendinta de a uita care a fost cauza si cum s-a ajuns in diferite situatii. In acest context, am simtit nevoia de a face o radiografie generala a sectorului bancar din Romania inainte de a trage concluziile si de a pune temeliile unor noi modele si principii viitoare".

Steven van Groningen: Romania are nevoie de o resetare pentru a progresa

"Astazi, este momentul oportun sa tragem linie si sa facem o analiza a ceea ce s-a intamplat in ultimii ani cu sectorul bancar din Romania in tranzitia tarii catre o economie de piata si de a trage invataminte din lectiile trecutului pe care sa le folosim in initiativele viitoare. Deseori, unii dintre noi sunt surprinsi atunci cand li se reaminteste cat de subdezvoltat era sectorul bancar, cat de redus era nivelul creditarii acum 10 ani, in comparatie cu alte tari si cum creditarea a explodat in doar cativa ani, luand de multe ori bancile, clientii si autoritatile prin surprindere. Am incercat cu totii, banci, clienti si autoritati, sa ne adaptam la fenomenele si experientele financiare care au reprezentat la momentul respectiv o premiera pentru Romania. Toti am facut greseli, unii mai multe, altii mai putine", a mai spus presedintele CPBR.

El a adaugat ca ceea ce s-a intamplat pana acum a reprezentat un proces de invatare pentru toti - clienti, autoritati si banci, pentru simplul motiv ca nu mai fusesera inregistrate situatii similare care sa serveasca drept model. "Bancile sunt dispuse sa isi aduca contributia la aceasta schimbare, dar noi nu putem fi singurii implicati in proces. Si celelalte parti interesate - inclusiv autoritati si legiuitori - trebuie sa se implice in acest nou inceput pentru un viitor mai bun. Acum este necesar ca tot mai multe persoane sa inteleaga acest lucru. Este o sarcina solicitanta care nu poate fi evitata", a incheiat Steven van Groningen.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri