Ministerul Finantelor Publice vrea sa lanseze la finele lunii proiectul de lege pentru transformarea EximBank in banca de dezvoltare, care ar putea deveni functionala in 3-4 luni de la promovarea legii, statul suplimentand capitalul de risc al bancii, potrivit secretarului de stat MFP Enache Jiru.

"Speram ca la sfarsitul lunii mai sa venim cu un proiect de lege care va modifica statutul EximBank si care o va plasa ca banca de dezvoltare. (...) Daca am promova in iunie documentul de transformare a EximBank, ar putea deveni functionala in trei-patru luni. Implementarea este un proces care dureaza pentru ca atunci avem abia adevaratele produse ale bancii de dezvoltare", a declarat Enache Jiru intr-o conferinta organizata de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), citat de Mediafax.

El a aratat ca statul a optat pentru transformarea unei banci existente in banca de dezvoltare, respectiv EximBank, intrucat aceasta are experienta locala, iar extinderea sa nu implica bani de la buget, care ar fi fost necesari in cazul constructiei unei entitati noi. Guvernul va aplica la EximBank modelul bancii de dezvoltare din Polonia, unde reprezentanti ai EximBank, ai Finantelor si ai Fondurilor Europene au avut in martie o vizita de lucru.

Enache Jiru a mentionat totodata ca statul detine un capital de risc la EximBank, care va fi suplimentat. "Statul are oricum un capital de risc la EximBank, in baza acestuia EximBank isi asuma riscul. Vom suplimenta resursele la capitalul de risc, astfel incat sa cream spatiul de risc pentru noua banca de dezvoltare", a mai spus Enache Jiru.

Seful Trezoreriei, Stefan Nanu, a precizat in martie ca statul are la EximBank un capital de risc de circa 1,5 miliarde lei, suma care poate fi plasata in creditare printr-o paleta mai larga de instrumente. In acest context, aria de activitate a bancii se va extinde, precum si sectoarele unde va fi prezenta.

Sursa foto: Euro / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri