Dupa mai multi ani de asteptare, fara succes, a redresarii cresterii economice si a ameliorarii eficientei institutionale, bancile, autoritatile de reglementare si guvernul au ajuns la concluzia comuna ca nivelul curent al creditelor neperformante din Romania este principalul obstacol impotriva relansarii creditarii, conform unui studiu realizat de compania Deloitte pentru Consiliul Patronatelor Bancare din Romania.

Esti interesat(a) de piata de fuziuni si achizitii si despre subiectul creditelor neperformante? Afla mai multe despre acest subiect "fierbinte" in cadrul conferintei M&A Outlook, organizata de wall-street.ro maine, 7 mai. Inscrie-te aici.

Supraexpunerea la credite in valuta este unul dintre factorii generatori de niveluri ridicate ale creditelor neperformante (NPL) si turbulente de piata, arata studiul Deloitte. Creditele in valuta continua sa reprezinte aproximativ 45% din totalul creditelor inregistrate in Romania, iar o tranzitie necontrolata a expunerii de la valuta la RON ar putea avea consecinte nedorite dramatice asupra situatiei valutei straine a tarii si asupra stabilitatii sectorului bancar.

Volatilitatea cursurilor de schimb, combinata cu impactul reducerii continue a fortei de munca din Romania si cu supraindatorarea unei parti semnificative a populatiei, contribuie la cresterea surselor de ingrijorare ale clientilor si la tulburarea pietei, generand o presiune legislativa si administrativa suplimentara asupra bancilor. Ca rezultat, pe percursul ultimilor doi ani, toate bancile mari s-au reorintat semnificativ catre creditarea in RON, sustinute fiind de noile reglementari ale BNR-ului in aceasta directie si de asemenea, de transformarea in RON a programului "Prima Casa".

La recomandarea BNR, bancile din Romania au accelerat procesul de eliminare a creditelor neperformante vechi si au generat reducerea celui mai ridicat procent din regiune al acestora de la 21,9% in 2013 la 18% anul acesta si apoi la 16% in 2016. Rata creditelor neperformante din sectorul bancar din Romania a fost in mod constant cea mai ridicata din regiune in ultimii ani, creditele neperformante inregistrand o crestere constanta din 2009 si atingand niveluri de peste 20% incepand cu semestrul II al anului 2013.

Masurile adoptate de BNR si banci in anul 2014, cum ar fi curatarea portofoliilor de credite neperformante mai vechi unde exista slabe sanse de recuperare, au dus la o scadere a ratei creditelor neperformante. Este probabil ca acest lucru sa fi avut un impact semnificativ asupra creditelor neperformante ale IMM-urilor unde ponderea creditelor neperformante atinsese circa 30%, in timp ce piata activa de tranzactionare a creditelor a ajutat la mentinerea ratei de neperformanta a creditelor de consum sub 14%. Creditele ipotecare au atins niveluri maxime de neperformanta in 2013 la 6%.

Volumul de credite neperformante au crescut de 10 ori in numai 5 ani

Calitatea creditelor a cunoscut o deteriorare rapida in perioada 2009 - 2013. Rata creditelor restante de peste 90 zile a crescut la 10,6% in 2013, o crestere brusca de la 1,1% inregistrata in 2008. Desi cheltuielile cu deprecierea nu s-au schimbat in ultimii ani, s-au stabilizat totusi la un nivel ridicat. In Romania, provizioanele totale pentru pierderi per credite totale (brute) neperformante au reprezentat 86,52% din stoc in 2013, cu 60% mai mult fata de 2012.

Din nefericire, in ultimii doi ani s-a observat o deteriorare mai accelerata a disciplinei privind plata a companiilor - comparativ cu cea inregistrata in sectorul retail. Astfel, daca pana in 2011 ponderea creditelor incerte din sectorul retail banking a depasit-o pe cea din sectorul corporate, incepand cu 2012 dinamica s-a modificat – rata NPL in randul societatilor ajungand la 23,8% fata de 11,7% pentru sectorul retail la acel moment. Creditele acordate in conditii mai tolerante in anii de dinainte de criza continua sa afecteze calitatea activelor bancare – in special cele acordate intre 2007 si 2008; volumul de neperformanta generat de aceste expuneri reprezinta aproximativ 70% din volumul global al creditelor incerte.

Cresterea riscului aferent creditelor comerciale sugereaza lipsa disciplinei de plata a mediului corporate, iar degradarea din acest domeniu genereaza o vulnerabilitate a stabilitatii financiare pentru toate segmentele. Drept urmare, numai in perioada august 2012-2013:

  • Datoriile inregistrate de IMM-uri catre sectorul bancar au crescut cu 26%, iar la sfarsitul lui august 2013 rata NPL in randul acestor societati a ajuns la aproximativ 30%; si
  • Arieratele inregistrate de intreprinderile „mari si extrem de mari” catre sectorul bancar au crescut cu 126% (de la 1,52 miliarde RON la 3,44 miliarde RON), iar rata NPL a crescut la 9,62% (august 2013), dublul nivelului inregistrat in iulie 2012 (4,29%).

IMM-urile au transferat o parte semnificativa a creditelor bancare catre credite furnizor, completand astfel riscul comercial cu o componenta financiara. Pe baza acestor modificari structurale ale raporturilor, efectul de raspandire si propagare a socurilor negative este mult mai rapid in consecinta. In plus, o scadere a rezervelor de autofinantare poate fi remarcata in contextul deteriorarii sustenabilitatii si capacitatii de autofinantare ca urmare a efectelor crizelor financiare din ultimii trei ani, precum si a degradarii disciplinei de plata la nivelul intregii economii. Astfel, chiar si societatile mari si extrem de mari incep sa dovedeasca un grad mai mare de sensibilizare la expunerea la socul intern sau extern, cu o presiune crescuta asupra lichiditatii.

In acest context, utilizarea procedurii de insolventa ca masura de protectie impotriva creditorilor a devenit din ce in ce mai raspandita, cu o crestere a numarului in 2013 (712 societati cu cifre de afaceri mai mari de 1 milion EUR, comparativ cu 485 societati in 2012). In ultimii 5 ani, creditele neperformante au crescut de aproape 10 ori, desi cresterea activelor a fost in continuare lenta. Ca urmare, creditarea bancilor va avea de suferit, intrucat creditele neperformante in crestere (NPL) erodeaza rezervele de capital ale bancilor, au nevoie de timp pentru a fi gestionate si creeaza incertitudini.

Creditarea revine totusi pe crestere in acest an cu 2,3%

In Romania, creditele totale au fost in scadere, dar se asteapta o redresare treptata avand in vedere ca redresarea economica devine mai bine fundamentata. Creditele corporate au fost in scadere (-5% in 2013 fata de 2012 si -6,3% in 2014), ca urmare a standardelor de creditare inasprite si se confrunta cu dificultati rezultate din cauza accelerarii write-off-urilor, se arata, de asemenea, in studiul Deloitte.

Dupa aceasta scadere, creditarea pe segmentul firmelor ar urma sa se redreseze din acest an, cu un avans preconizat de 2,1% in 2015 si 4,1% anul viitor. "In ceea ce priveste creditele acordate companiilor, ne asteptam la o crestere moderata (precauta) de 2,1% in 2015 si la o crestere mai optimista de 4,1% in 2016 - influentata probabil si de faptul ca previziunea pe termen scurt este, de obicei, mai predispusa la scenarii de crestere realiste / pesimiste spre deosebire de previziunea pe termen lung, in care exista inca speranta de deblocare a absorbtiei de fonduri europene", apreciaza Oana Petrescu, partener Deloitte Romania.

Chiar si in aceste conditii, potentialul cresterii previzionate reprezinta jumatate din cresterea inregistrata in anii 2010-2011, de aproape 10%, ceea ce indica o problema privind increderea companiilor in sistemul bancar. "Tinand cont si de faptul ca sumele in euro investite intr-un credit acordat persoanelor juridice aduc economiei o valoare adaugata mai mare decat sumele in euro investite in creditele ipotecare ale persoanelor fizice, aceasta tendinta a creditelor acordate companiilor nefinanciare indica prezenta unui cadru economic vulnerabil si imprevizibil, care digera inca criza legislativa si politica cu o serie limitata de masuri disponibile pentru supravietuire. Prin urmare, perspectivele de crestere a creditarii persoanelor juridice se afla sub nivelurile cresterilor din 2010 si 2011", se mentioneaza in studiu.

Datele acestuia arata ca imprumuturile pentru persoanele fizice vor consemna o crestere de 2,6% in acest an si de 5,2% in 2016. Gradul de indatorare a persoanelor fizice prin intermediul creditelor de consum ar urma sa se reduca de la 10,3% in 2014 la 1,1% in acest an, pentru ca anul viitor sa urce cu 2,9%, arata datele studiului. "Asteptam o crestere constanta a creditelor ipotecare cu 7%-8% in urmatorii ani", a spus Oana Petrescu.

Pe de alta parte, depozitele atrase de banci urmeaza sa consemneze o crestere mult mai redusa, de 0,9% in acest an si 1,1% anul viitor, de la 7,5% anul trecut. Cresterea depozitelor persoanelor fizice, de 6,8% in 2013 si 6,4% in 2014, este preconizata sa se reduca la 4% pe an in 2015-2016, pe fondul oferirii unor dobanzi mici, clientii alegand investitii alternative.

Sursa foto: Economie / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri