Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, apreciaza ca trasarea unei foi de parcurs pentru aderarea la zona euro este mult mai importanta decat data tintei de intrare, iar in lipsa acesteia nu au rost dezbaterile pentru 1 ianuarie 2019, considerand ca este chiar periculoasa discutia doar despre tinta, informeaza Mediafax.

"Nu cred intr-un interval tinta fara o foaie parcurs din momentul acesta. Nu este 2019, atunci care este, daca nu ai foaie de parcurs? Mai dam cu banul si mai spun eu ca este 2021 sau 2022? In acest moment, orice schimbare a tintei este neserioasa fara o foaie de parcurs. Nu cred ca este cazul pentru o dezbatere pe data de 1 ianuarie 2019. Vrem toti in Europa, dar stim unde ne ducem? Unde ne ducem este in proces de transformare! Unde te duci?", a raspuns vineri Isarescu, fiind intrebat ce crede despre faptul ca Guvernul a mentinut data tinta de aderare pentru 1 ianuarie 2019 in Programul de convergenta transmis Comisiei Europene, desi BNR a exprimat o pozitie mai degraba impotriva acestui termen.

El a mentionat ca aderarea la zona euro reprezinta un proiect complex, care nu se rezuma numai la tinta, si a apreciat ca "este chiar periculos sa discutam doar depre tinta".

"Primul pas este seriozitatea. Suntem seriosi cu proiectul asta sau am terminat alte subiecte de disputa superficiala si hai sa mai cream unul, ca BNR zice intr-un fel si Guvernul in altul? Eu cred ca suntem pe aceeasi linie. Multe probleme sunt, insa, la nivelul Guvernului, care ar trebui sa treaca la capitolul prioritati foarte multe chestiuni pe care, probabil ca din considerente politice interne, nu le au acolo. Nu vad o discutie serioasa despre proiectul euro daca vom avea alte prioritati", a mai spus Isarescu.

Guvernatorul a punctat ca pozitia bancii centrale a fost exprimata in scris si ca aceasta este mai nuantata, subliniind valentele pozitive ale unei tinte ambitioase, dar si pericolele ca, odata cu trecerea timpului, daca nu se fac pasi concreti, prin pierderea credibilitatii, tinta "sa faca mai mult rau decat bine".

"Cred ca suntem la frontiera acestui moment. Asteptam sa discutam cu Guvernul, cu Parlamentul, cu Presedintia. Punctul de vedere al BNR a fost expus si este mai nuantat decat a spune ca este o divergenta", a explicat seful bancii centrale.

El a spus ca este nevoie de o dezbatere publica, puncatnd ca exista un deficit de analiza, respectiv tratarea "mai usuratica" a acestei probleme. "Nu este o problema usoara, este un program de tara, greu, dificil, are "n" componente. Nu cred ca discutiile astea trebuie tinute in secret, este vorba de o dezbatere publica. (...) In momentul in care vom sti ce avem de facut noi (BNR - n.r.), Guvernul, Parlametul, modificari de legi, pentru ca ai nevoie de modificari de legi importante pentru trecerea la euro, cu calendarul, cu realismul fiecarei masuri, abia atunci vom sti cam care este termenul realist", a adaugat guvernatorul.

Isarescu a punctat ca un termen ambitios are valente pozitive daca mobilizeaza societatea intr-o anumita directie, daca este un catalizator al reformelor si o ancora pentru politici coerente.

Intrebat daca BNR ar putea grabi calendarul de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii tinute de banci la banca centrala pentru a ajunge la nivelul european de 2%, in conditiile in care s-ar mentine totusi calendarul de aderare si avand in vedere intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM II) cu cel putin doi ani inainte, guvernatorul a spus ca masura trebuie sa fie sustenabila si nu trebuie accelerata fortat.

"Noi nu putem sa riscam sa acceleram ceva ce nu este sustenabil. Daca conditiile sunt propice, putem sa procedam odata si la o reducere cu 4 puncte a rezervelor. Daca va uitati in trecutul nostru, am facut miscari din astea mai accentuate, dar determinantul deciziilor noastre este legat de sustenabilitatea masurii. Masura trebuie sa fie funcdamentata, sa nu creeze mai multe probleme decat beneficii. Graba strica treaba si nu vom face acest lucru, in mod categoric", a conchis guvernatorul.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri