"Absenta bancilor din pasivele companiilor nu reprezinta in nici un fel ceva de dorit. In economia romaneasca se discuta astazi prea des despre mandria de a nu avea credit, iar pentru industria bancara nu este un semn bun. Intrebarea care se pune este: cum recuperam acest lucru? Cum promovam realitatea multiplicarii economice prin credit?", a spus Floin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

"Perceptia societatii de astazi este cea prin care riscurile trebuie eliminate, mai intai reduse si daca se poate eliminate. Nu cred ca se poate acest lucru. Dar, reglementarea si practica europeana asta urmareste: eliminarea riscurilor, pentru a nu se mai intampla ceea ce s-a intamplat in criza. Poate ca nici acest eveniment nu a fost perceput in teoriile pietei. A fost prea mult sentiment, prea multa intensitate, uneori populista si a creat perceptii care astazi dor foarte tare", a declarat Florin Danescu (foto).

Declaratiile au fost facute la cea de VI-a editie a Conferintei Anuale de Management al Riscului de Creditare, organizata de ICAP Romania.

"Spuneam ca legislatia urmareste eliminarea riscurilor. Dar, daca traim intr-o piata libera, una dintre definitiile esentiale ale acesteia se refera la existenta riscului. Mai precis, cautarea profitului in conditii de risc. Bancile sunt pana la urma un absorbant de riscuri. Prin finantare, iti asumi riscurile unei companii. De la cele 23 de procente credite neperformante, bancile au ajuns la 14%, platind cu pierderi. Putem elimina aceste riscuri, insa, eliminand creditarea in totalitate. Trebuie sa evitam aceasta perceptie si aceasta dinamica din economie", a mai spus Florin Danescu.

In luna octombrie de anul trecut, Florin Danescu declara la a treia editie a conferintei Banking 2.0, organizata de wall-street.ro, faptul ca "suma totala a activelor aflate in procedura de insolventa, nu numai de la banci, de la toti creditorii, inclusiv de la stat si de companii, acumuleaza nu mai putin de 25 de miliarde de euro. Din aceasta suma, la nivelul bancilor se situeaza 3,5 miliarde de euro. Restul sunt statul si celelate companii".

Reprezentantul ARB a adaugat ca industria bancara romaneasca prin activele sale reprezinta 60% din PIB, in timp ce in Europa aceasta raport – active PIB – este de 360% (adica active bancare in PIB-ul european, care se situeaza la 12,4 trilioane de euro).

"Aceasta diferenta reprezinta o scala pe care trebuie sa o parcurgem. Sutem noi o piata mai deschisa sau mai dinamica decat celelate astfel incat sa cream premisa ajungerii din urma a acestor piete? Sau cumva perceptiile noastre despre industrie sunt cumva in urma celor europene si cresc acest decalaj? Acesta este un pericol foarte mare, este un risc si trebuie sa ne concentram asupra acestei probleme", apreciaza Florin Danescu.

In continuare, presedinte executiv al ARB a precizat ca nivelul creditarii la nivel european este de 120%, in timp ce in Romania ajunge la numai 30% din PIB. "Putem sa acoperim aceasta diferenta? La Federatia europeana a bancilor discutam sa nu mai vorbim despre economia reala si piata financiara separat. Este acelasi lucru". Felul in care bancile platesc astazi riscul, inseamna nu business to business, ci business in business, a mai spus Florin Danescu.

"Daca vorbim de actionari, aceasta forta consistenta si utila, ar trebui sa observam felul in care industria bancara progreseaza in regiune. Vom vedea ca industria bancara romaneasca trece prin al cincilea an de pierdere, in timp ce in regiune cifrele sunt pozitive. Unele destul de mari. Asadar, perceptia actionarilor nu este una tocmai pozitiva", a mentionat reprezentantul ARB.

Sursa foto: Mircea Dragos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri