Dupa scaderile consecutive din primele trei luni din 2013 si 2014, piata de asigurari din Romania a consemnat o crestere aproape neasteptata de 11% in perioada ianuarie-martie a acestui an, totalul pietei de asigurari depasind astfel 500 de milioane de euro, conform cifrelor centralizate de Insurance Profile.

Declinul din piata de asigurari a inceput in 2009, dupa ce primul trimestru al anului 2008 aducea industria asigurarilor la o valoare de peste 650 de milioane de euro. In anii urmatori scaderea s-a adancit, singura crestere de prim trimestru fiind consemnata in 2012, cu o urcare de la 492 de milioane de euro pana la 504 de milioane de euro, arata 1asig.ro.

Piata a ramas dependenta de evolutia RCA si in acest trimestru, astfel incat, cu subscrieri de aproape 197 milioane de euro, acestea au adus aproape 39% din afacerile cu asigurari in perioada analizata. Cresterea se concretizeaza intr-un plus efectiv de peste 32 milioane de auro fata de totalul consemnat pe RCA in perioada similara a anului trecut.

Linia asigurarilor de viata a adus un plus de 11 milioane de euro totalizand un volum al subscrierilor de peste 94 milioane de euro ceea ce reprezinta 18,6% din piata locala. Si asigurarile de incendii si calamitati naturale au contribuit la aceasta crestere a pietei cu un plus de aproape 3 milioane de euro. Asigurarile de sanatate au bifat un plus de 66% chiar daca volumul total al subscrierilor de pe acest segment influenteaza marginal piata locala.

Alte doua clase mici au contribuit si ele la sporirea totalului pietei: asigurarile de raspundere civila alaturi de asigurarile de garantii au adus un plus de peste 5 milioane de euro in acest prim trimestru. In acelasi timp, CASCO a inregistrat o scadere de aproape 7 milioane de euro, unde asiguratorii au subscris putin peste 92 milioane de euro (-3%), echivalentul a 18% din totalul subscrierilor realizate in perioada analizata.

Bogdan Andriescu, presedinte UNSICAR:

  • Da, este surprinzatoare. La randul sau, piata de brokeraj creste constant, nu are fluctuatii sau evolutii spectaculoase. Revenind la piata de asigurari, un avans de 11% fata de anii trecuti, reprezinta, intr-adevar, o cifra interesanta.

Lucian Filip, director department brokeri, Omniasig VIG:

  • Cu siguranta, am consultat cu totii statisticile si am vazut efectiv de unde provine aceasta crestere: RCA, garantii si sanatate. RCA, mai mult datorita cresterii primelor de asigurare. Daca ne referim la RCA si valoarea primelor de asigurare, aceasta crestere este una sanatoasa.
  • De asemenea, este bine ca piata de asigurari de sanatate incepe sa se deschida, iar cea de garantii nu poate sa ne arate decat ca economia functioneaza, ca au revenit investitiile si dupa ce vom depasi aceasta perioada de constructie, vom avea si "asset"-uri pe care sa le asiguram.

Dragos Calin, membru directorat, Asirom VIG:

  • Dupa perioadele pe care le-am traversat, orice crestere este un binevenita. Evident, marea crestere vine din RCA. Dar, reprezinta o crestere care face bine tuturor, pana la urma, atat pentru piata de brokeraj care continua sa se dezvolte cat si pentru asiguratori. Practic, este o crestere de prima medie, foarte mare, care variaza evident de la un asigurator la altul, si este multumitor pentru ca daca imi aduc bine aminte una dintre problemele mari de anul trecut, era legata de profitabilitatea companiilor de asigurari. Asadar, printr-o crestere de prima medie si cu o frecventa a daunei asociata mai buna inseamna ca ne indreptam asiguratorii catre zona de profit pas cu pas.
  • De asemenea, este laudabil ca segmentul de asigurari de viata si sanatate continua sa creasca. Singura linie de business care scade este CASCO. Practic isi urmeaza trendul de cativa ani de descrestere.

Viorel Vasile, CEO, Safety Broker:

  • Cresterea este tot timpul benefica, nu conteaza de unde vine. Eu nu am remarcat insa o crestere a primei medii la RCA. Probabil sa sunt alte motive si unul dintre acestea ar fi legat de ceea ce se intampla in tara. Avem crestere economica de pana la 4% - n-am mai avut de mult timp un asa semnal pozitiv in economie si cred ca piata de asigurari reactioneaza mereu in directia in care evolueaza economia. Asadar, nu vad cresterea drept un efect al majorarii primelor de asigurare pe RCA, ci din contra cred ca acestea au scazut.

Victor Sraer, managing partner, Otto Broker:

  • Experienta nu doar a Romaniei, ci peste tot, arata o intarziere de 6-12 luni fata de evolutia economica. Mai exista insa o informatie importanta care a fost publicata a doua zi dupa rezultatele trimestriale si anume ca numarul de inmatriculari a crescut cu 15%. Daca ne uitam si la evolutia pe structura, ne apropiem de o piata de 40% RCA. Avem crestere, dar as fi rezervat de a o evalua ca fiind una buna deocamdata. Cred ca acel numar al inmatricularilor ofera o explicatie a acestei cresteri.

Radu Manoliu, deputy general manager, Credit Europe Asigurari:

  • Este laudabil ca brokerii vand din ce in ce produse tot mai complexe. Cred ca partea de garantii se datoreaza unei concentrari tot mai accentuate pe segmentul corporate mai ales in cazul brokerilor mari, iar in privinta asigurarilor de sanatate poate fi chiar un efect al cursurilor de formare urmate de reprezentantii brokerilor. Poate ca este un prim efect acesta si este laudabil ca acest lucru nu se rezuma doar la RCA.

Declaratiile de mai sus au fost facute la cea de-a XVIII-a editie a FIAR - Forumul International Asigurari - Reasigurari 2015.

Sursa foto: Media XPRIMM

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri