Sistemul de pensii private obligatorii (Pilon II) a fost gandit sa acopere o rata de inlocuire de aproximativ 20% din valoarea ultimului salariu al unui viitor pensionar si ca urmare aceasta suma nu va permite unui contribuabil curent, pe langa pensia de la stat - diminuata semnificativ, un nivel de trai decent.

"In Romania, legea pentru Pilonul II a fost foarte bine gandita, cu o crestea treptata. Nimeni nu trebuie sa se gandeasca ca va trai la batranete doar din Pilonul II la pensie. Trebuie un cumul - din Pilonul I, Pilonul II si din Pilonul III . Mai mult, avem si un proiect care vizeaza pensiile ocupationale, mai ales ca Pilonul III , in cei 8 ani de existenta, nu a cunoscut o evolutie spectaculoasa", a declarat Ion Giurescu (foto), vicepresedinte pensii private in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), cu ocazia seminarului de Pensii Private din cadrul FIAR 2015.

Ion Giurescu a adaugat ca pensiile private Pilon II au fost gandite sa acopere 20% din valoarea pensiei unui viitor pensionar. "Asa au fost gandite si cotele care sunt preluate de la Pilonul I mai ales ca Romania dupa anii 90 a inceput sa isi creeze acest deficit pe Pilonul I din cauza faptului ca s-a dezvoltat un nou fenomen: mai multi pensionari decat angajati. In momentul de fata, ponderile intre cele doua categorii s-au mai echilibrat", a continuat vicepresedintele ASF.

In cadrul evenimentulu, Ion Giurescu a subliniat si existenta fenomenului de nationalizare a sistemelor de pensii Pilon II din tari europene vecine Romaniei: "In Polonia, statul a luat circa jumatate din valoarea banilor investiti de fondurile private de pensii si au scazut si contributia destul de serios. In Ungaria, statul le-a luat tot fondurilor", a subliniat Ion Giurescu.

Sursa foto: Media XPRIMM

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri