Remi Vrignaud, presedintele UNSAR, prezent la Conferinta "Tendinte in Asigurari", din cadrul FIAR 2015, a declarat ca piata a crescut cu 10,7% in primul trimestru, pana la 506 milioane euro (viata +13,4%, non-life: +10,1%), sustinuta puternic de RCA - clasa care a ajuns sa genereze circa 40% din totalul subscrierilor.

Presedintele UNSAR, Remi Vrignaud (foto), a subliniat faptul ca ca un numar de opt asiguratori din Top 10 au fost pe crestere in primul trimestru, dintre care patru companii cu doua cifre. "Subscrierile RCA au avansat cu 20% in T1 2015, pana la 197 milioane euro. Opt din 10 asiguratori RCA au raportat o crestere a primelor, dintre care 6 de peste 20%. Si evolutia economica a fost favorabila pietei asigurarilor, PIB-ul avand o crestere de 4,3% fata de primul trimestru al anului trecut, iar vanzarile autovehiculelor au crescut cu 15,8% in primele trei luni din 2015 fata de perioada similara a anului 2014".

In opinia sa, realitatea din piata in 2015 trebuie pusa totusi in contextul unei conditii de predictibilitate necesara. "Anul 2014 a fost unul in care daunele platite s-au ridicat la 5 miliarde de lei, cu 2,8% mai putin, comparativ cu 2013. Din toate daunele platite majoritatea au fost pe RCA si CASCO, la care daca adaugam si rezervele care s-au ridicat la 2,8 miliarde, ajungem la un cuantum de aproximativ 8 miliarde de lei, adica exact cuantumul de prime brute subscrise. Se poate observa din nou astfel ca si anul 2014 a fost unul de pierdere pentru industria de asigurari din Romania", a spus Remi Vrignaud.

Presedintele UNSAR a precizat ca RCA detine 48,6% din totalul daunelor platite pe segmentul non-life in 2014. Totodata, petitiile pe segmentul RCA reprezinta 70,81% din totalul petitiilor (8.990 din cele 12.696). "Despagubirile platite pentru vatamari corporale pe RCA cresc alarmant: 470 milioane lei in 2014 (vs. 378 milioane lei in 2013, crestere de peste 24%)".

El a mai amintit ca gradul de penetrare al asigurarilor in PIB, de 1,29%, este printre cele mai reduse din regiune: Bulgaria 2,2%, Cehia 3,7%, Croatia 2,8%, Estonia 1,7%, Letonia 0,9%, Polonia 3,5%, Slovacia 3%, Turcia 1,3% sau Ungaria 2,8%. Si densitatea asigurarilor (93 euro/locuitor) este mult sub media europeana (circa 1.900 euro). Densitatea asigurarilor in alte state CEE: Bulgaria - 121 euro, Cehia - 502 euro, Croatia - 279 euro, Estonia - 240 euro, Letonia - 155 euro, Polonia - 357 euro, Slovacia - 401 euro, Slovenia - 941 euro, Turcia - 108 euro, Ungaria - 275 euro.

"Daca ne uitam la contextul economic vedem o corelare intre evolutia PIB pe locuitor si afacerile pe segmentul asigurarilor. Aceste tendinte sunt cu un decalaj de timp, insa desi se observa ca PIB pe locuitor a avansat in ultimii ani, densitatea pe locuitor in asigurari a ramas in urma. Ne aflam aproape de nivelul din 2010", a spus presedintele UNSAR.

De asemenea, "comparativ cu Europa ne aflam in continuare intr-o situatie de decalaj in ceea ce priveste salariile minime cat si in ceea ce priveste diferenta de ponderi in portofoliul companiilor a asigurarilor generale si de viata. Romania are o pondere de aproximativ 80% in asigurari generale, si aici domina bineinteles RCA si CASCO, si numai 20% asigurari de viata. Astfel, in contextul in care majoritatea primelor brute subscrise sunt dominate de RCA si CASCO putem de vorbi de o piata cu profil auto. RCA si reprezinta aproximativ 35% din totalul PBS pe asigurari generale, dar aproape 50% din daunele platite", adauga Remi Vrignaud.

Ca urmare, evolutia daunelor morale a devenit pentru industrie una ingrijoratoare, spune seful UNSAR. "Daca in 2009 ponderea acestora in total daune era de 4%, astazi este de 25%. Avem asadar o crestere de 66% a daunelor pentru vatamari corporale. Am ajuns o piata care rezerva, se pregateste pentru platile din viitor si platile de daune actuale la aproape acelasi nivel ca valoarea subscrierilor", a concluzionat seful UNSAR.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri