Tribunalul Gorj a decis ca o familie care are un credit in franci elvetieni, contractat in 2008, sa achite ratele la cursul de schimb de la data semnarii contractului, sentinta in acest caz fiind definitiva.

Procesul a fost intentat Piraeus Bank de catre Claudia si Gheorghe Valentin Mares Medar.

Instanta a decis, luni, "inghetarea cursului de schimb valutar CHF - leu si efectuarea platilor in temeiul contractului de credit la valoarea de la data incheierii contractului".

Judecatorii au dispus calcularea si plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea in lei a francului elvetian de la data incheierii contractului pe intreaga perioada de valabilitate a acestuia.

Mai mult, banca va trebui sa restituie reclamantilor sumele platite in plus.

In prima instanta, in 13 noiembrie 2014, Judecatoria Targu-Jiu a constatat ca sunt abuzive anumite clauze din contractul de credit, referitoare la comisionul de acordare in cuantum de 1.332 CHF, la comisionul de restructurare/reesalonare in valoare de 150 euro si la comisionul de restructurare/reesalonare in valoare de 250 euro.

"In consecinta, constata nule aceste clauze. Obliga parata (Piraes Bank - n.red.) la restituirea catre reclamanti a urmatoarelor sume: 1.332 CHF, 150 euro, 250 euro, cu dobanda legala aferenta debitului datorat", au decis magistratii Judecatoriei Targu Jiu.

Aceste masuri, luate in prima instanta, au fost mentinute si de Tribunalul Gorj, la care s-au adaugat si dispozitiile ca achitarea ratelor pentru acoperirea creditului in franci elvetieni sa se faca la cursul de schimb de la data contractarii creditului.

In 16 ianuarie, Tribunalul Buzau a decis, intr-o alta cauza, ca un barbat sa plateasca ratele pentru acoperirea unui credit in franci elvetieni la cursul de schimb de la data contractarii creditului, respingand insa cererea acestuia privind plata in lei. Buzoianul a actionat in instanta sucursala Piraeus Bank la care are un credit in franci elvetieni din martie 2007, pentru constatarea caracterului abuziv al unei clauze contractuale.

Tribunalul Buzau a decis ca acea clauza are un caracter abuziv si ca fiecare rata datorata de reclamant ar trebui sa fie platita la cursul CHF/LEU valabil la data incheierii contractului de credit, respectiv in 28 martie 2007, incepand cu data scadentei primei rate si pana la finalizarea raporturilor contractuale dintre parti.

Pe de alta parte, instanta a respins ca neintemeiate capetele de cerere privind plata ratelor in moneda nationala si constatarea caracterului abuziv al clauzei privind comisionul de administrare din contractul de credit.

Decizia in acest dosar nu a fost definitiva, motiv pentru care a fost contestata la Curtea de Apel Ploiesti, urmatorul termen in proces fiind programat pentru 16 iunie.

Peste 75.000 de persoane fizice figureaza cu credite in franci elvetieni in bilanturile bancilor locale, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci. In realitate, numarul persoanelor care s-au imprumutat in franci este mult mai mare, avand in vedere ca bancile au externalizat sau au vandut foarte multe astfel de contracte.

Din totalul debitorilor cu imprumuturi in franci inregistrate in bilanturile bancilor, aproape o treime (32%) se regasesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Piraeus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Romaneasca si 2% la OTP Bank.

O treime dintre creditele in franci elvetieni (35%) au fost destinate achizitionarii de locuinte, 58% au reprezentat credite de consum cu ipoteca, iar alte 7% au fost alte credite de consum, potrivit datelor BNR.

Francul elvetian a atins in 23 ianuarie un maxim istoric, de 4,5817 lei, dupa mai multe sedinte in care a doborat record dupa record, ca urmare a eliminarii a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elvetiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri