Bancile estimeaza o crestere a cererii pentru credite imobiliare si de consum, in acest an, potrivit unui sondaj efectuat de EY Romania, in baza unui parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB), conform Mediafax.

Astfel, 90% dintre banci anticipeaza o crestere a cererii pentru credite imobiliare, si 80% pentru credite de consum. Una din patru banci estimeaza chiar o crestere semnificativa a creditarii imobiliare.
"Procentul bancilor care se asteapta la o crestere a cererii de credite imobiliare s-a dublat fata de 2014", se arata intr-un comunicat al ARB.

Cadrul legislativ al insolventei ramane principalul aspect care descurajeaza creditarea, considera 95% dintre banci.
Bancile anticipeaza, de asemenea, o dezvoltare usoara a cererii de creditare din partea firmelor, dar si a cererii pentru produse de hedging.

Barometrul Bancar a fost efectuat in baza unui chestionar derulat cu conducerile bancilor membre ale ARB, la sondaj participand institutii de credit totalizand o cota de piata in functie de active de aproximativ 90%.
Printre concluziile analizei se numara:
- cele mai multe banci se asteapta la o imbunatatire usoara a mediului economic;
- 46% din banci se asteapta la o imbunatatire a perspectivelor angajarii in economie;
- asteptarile privind anvergura consolidarii in sectorul bancar s-au intensificat;
- 55% din banci se asteapta sa reduca usor numarul de angajati, mai mult decat in 2014 (29%);
- totusi, cheltuielile cu remunerarea angajatilor nu vor scadea in peste 80% din banci (in 32% vor creste);
- bancile sunt mai interesate decat in 2014 de vanzarea de active, dar in majoritatea cazurilor este vorba de credite neperformante;
- gestionarea riscurilor si in special riscul reputational ocupa primele doua locuri pe agenda bancilor;
- politicile de creditare se vor relaxa partial in agricultura, industrie, IT, sanatate si pe segmentul IMM-urilor;
- peste 80% din banci se asteapta ca cheltuielile cu provizioanele de risc de credit sa nu creasca sau chiar sa scada (40%);
- peste 90% din banci se asteapta ca rezultatele financiare sa se imbunatateasca, fata de 80% in 2014;
- anumite initiative legislative pe zona consumatorilor si modul in care sunt promovate pot afecta disciplina financiara si transmite mesaje eronate despre practicile bancilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri