Olanda a decis privatizarea bancii ABN Amro, nationalizata in timpul crizei financiare si estimata la cel putin 15 miliarde de euro, informeaza agentia ANP.

Decizia de privatizare a bancii a fost luata intr-o sedinta de guvern desfasurata vineri, iar procedura va fi efectuata pana la sfarsitul anului 2015, potrivit Mediafax. "Prima etapa, in care vor fi scoase la vanzare 20-30 % din actiunile bancii, va avea loc in trimestrul patru al anului 2015", a declarat un oficial guvernamental olandez.

Ministrul olandez al Finantelor, Jeroen Dijsselbloem, spera sa obtina cel putin 15 miliarde de euro din privatizarea ABN Amro, suma care va fi utilizata pentru reducerea cuantumului datoriei tarii.

Guvernele vest-europene care au fost nevoite sa salveze bancile cu bani publici in timpul crizei, devenind actionari, analizeaza posibilitati de privatizare a participatiilor preluate la institutiile de credit. Marea Britanie se pregateste sa-si reduca participatia de peste 41% detinuita la grupul bancar Lloyds, in timp ce privatizarea Royal Bank of Scotland, unde statul detine peste 80% din actiuni, este inca o perspectiva indepartata.

In Olanda, activele industriei financiare depasesc de peste 4 ori Produsul Intern Brut, in pofida declinului inregistrat in urma crizelor din ultimii ani. Guvernul olandez a cheltuit initial 16,8 miliarde euro pentru a prelua operatiunile Fortis, insa costul bailout-ului a crescut ulterior, fiind necesare noi interventii pentru stabilizarea bancii.

Olanda a sprijinit companiile financiare cu peste 95 miliarde euro incepand din 2008, suma care include garantii de stat si infuzii de capital. In luna februarie a acestui an, guvernul a investit 3,7 miliarde de euro si a nationalizat SNS Reaal, a patra banca din tara, ajunsa in pragul colapsului din cauza pierderilor generate de credite si investitii imobiliare.

O comisie parlamentara a apreciat anul trecut ca pretul platit de guvern pentru stabilizarea sistemului financiar in urma colapsului Fortis a fost prea ridicat si nu este justificat de valoarea economica creata.

Victor Maschek / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri