EximBank a obtinut in primul trimestru un profit de circa 35 milioane lei, de cinci ori mai mare decat cel din perioada aferenta a anului trecut, cu un avans al venitului net bancar de 45%, la 59,8 milioane lei, iar activele au urcat cu 5% fata de finele lui 2014, la 4,1 miliarde lei.

"In primele trei luni ale acestui an, volumul expunerilor noi asumate (atat in nume si cont propriu, cat si in numele si contul statului) a ajuns la aproape 275 de milioane de lei, din care 80% au fost directionate catre finantarea companiilor, diferenta fiind reprezentata de scrisori de garantie bancara sau plafoane multiprodus. In acelasi timp, portofoliului de credite nete al bancii s-a majorat cu 6% fata de sfarsitul anului trecut", a declarat intr-un comunicat presedintele Exim Bank, Traian Halalai, potrivit Mediafax.

Expunerile totale din activitatile de finantare, garantare si asigurare derulate de banca se situau la finele lunii martie la 4,74 miliarde lei, orientate in principal catre companii care activeaza in sectoare prioritare ale economiei precum productia si distributia de energie, industria metalurgica sau industria extractiva.

Totodata, expunerile administrate de EximBank in numele si contul statului roman insumeaza 2,3 miliarde de lei. Venitul net bancar a crescut cu 45%, la 59,8 milioane lei, evolutia fiind sustinuta de cresterea venitului net din dobanzi si de veniturile obtinute din tranzactionarea titlurilor de stat.

Pe de alta parte, cheltuielile operationale au urcat cu 8%, la 23,8 milioane lei, ca urmare a extinderii teritoriale si a bazei de clienti si produse.
Astfel, banca a obtinut un profit operational de 35,9 milioane de lei, in crestere cu 87% fata de cel inregistrat in intervalul similar din 2014.
"Pe parcursul perioadei mentionate, procesul de optimizare a costurilor a continuat intr-un mod prudent, dar constant, ponderea costurilor operationale in venitul net bancar reducandu-se de la 55% in anul 2012 la 43% in 2014, respectiv 40% in primele trei luni ale acestui an", se mai spune in comunicat.

Rentabilitatea capitalurilor proprii a atins nivelul de 12,4%, de la 4,4% anul trecut, in vreme ce rentabilitatea activelor s-a plasat la 3,6%, in urcare de la 1,2%. Raportul dintre costuri si venituri a scazut cu 24 de puncte procentuale fata de perioada similara a anului 2014, la 39,7%.
La finele primului trimestru al anului, banca avea o rata de adecvare a capitalului de 65%.

EximBank a incheiat anul 2014 cu un profit net de 46,6 milioane de lei (circa 10,5 milioane de euro), valoare care ridica profitul net cumulat al bancii in perioada 2013-2014 la un nivel de 92 de milioane de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri