Societatile de leasing financiar din Romania au finantat, in primele trei luni ale acestui an, bunuri in valoare de aproximativ 350 milioane lei, in crestere cu 13% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2014. Din aceasta suma, UniCredit Leasing a realizat finantari noi de 69,8 milioane euro, ceea ce o mentine pe prima pozitie in piata de leasing la finalul lunii martie.

La nivelul intregii piete, distributia pe tipuri de active finantate a fost urmatoarea: 77% (270 milioane euro) autoturisme si vehicule comerciale; 20% (68 milioane euro) echipamente; 3% (12 milioane euro) imobiliare. La nivel de volume nou finantate, vehiculele au inregistrat o crestere de 12% fata de aceeasi perioada a anului precendent. Finantarile pentru autovehicule au sustinut din nou cresterea de peste 20% a pietei de leasing din primul trimestru, in timp ce impactul finantarilor de echipamente se lasa iar asteptat.

Din punct de vedere al finantarii pe categorii de vehicule, ponderile au ramas la un nivel constant comparativ cu aceeasi perioada a anului 2014, autoturismele reprezentand, inca, o pondere majoritara de 49% din totalul volumului nou finantat in domeniul vehiculelor, urmate de vehiculele comerciale grele, cu o pondere de 40%, vehiculele comerciale usoare, cu 10%, precum si alte categorii de vehicule in proportie de 1%.

UniCredit Leasing, lider autoritar

Valoarea finantarilor noi acordate de catre UniCredit Leasing, liderul pietei dupa cota de piata (18,3%) in primul trimestru, a fost de 69,8 milioane euro, mai mare cu 31% fata de cea aferenta perioadei similare a anului trecut, autovehiculele comerciale si utilitare reprezentand aproape jumatate din portofoliu. In 2014, ponderea acestora in portofoliul UniCredit Leasing a urcat, fata de anul anterior, cu 13 puncte procentuale, la 40%. In primele trei luni din 2015 cresterea a continuat, pana la 46%.

Lupta pentru locurile al doilea si al treilea a devenit tot mai stransa, in joc aflandu-se patru-cinci companii cu cote de piata de aproximativ 7-9%, daca ponderile centralizate de Diplomat Consult SRL part of Invigors EMEA pentru 2014 se mentin si in primul trimestru din 2015. Astfel, elvetienii de la Impuls Leasing si-au consolidat, in ultimii ani, pozitia de al doilea mare jucator din industria de leasing, cu o cota de piata de aproximativ 9% din calculele wall-street.ro (circa 32 milioane de lei), urmata de BCR Leasing cu o cota de piata de 8% in primele trei luni, anuntata de catre directorul general al companiei, Bogdan Speteanu. Valoarea finantarilor noi a fost de circa 28 milioane lei.

Ordinea in clasamentul societatilor de leasing dupa cota de piata in ceea ce priveste acordarea de finantari noi, fara cifrele aferente volumelor de bunuri finantate in primul trimestru, a fost furnizata la solicitarea wall-street.ro de catre Diplomat Consult SRL part of Invigors EMEA. Potrivit datelor trimise de compania de ocnsultanta pe locurile patru si cinci in primele trei luni, in functie de finantarile noi, se afla, de asemenea, Raiffeisen Leasing si BRD Sogelease.

Cum a evoluat clasamentul jucatorilor din leasing financiar in ultimii ani

Pozitie Finalul anului 2013 (%) Finalul anului 2014 (%) Finalul Q1 anul 2015
1 Unicredit Leasing 19,8 Unicredit Leasing 20,5 Unicredit Leasing
2 Impuls Leasing 8 Impuls Leasing 9,5 Impuls Leasing
3 Porsche Leasing 7,05 Porsche Leasing 8,6 BCR Leasing
4 Raiffeisen Leasing 6,95 Raiffeisen Leasing 8,5 Raiffeisen Leasing
5 VB Leasing 6,3 BRD Sogelease 8,1 BRD Sogelease
Sursa: Diplomat Consult SRL part of Invigors EMEA

Sursa foto: Crestere in business

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri