Leul si-a intarit pozitia in fata monedei europene cu 0,18%, in conditiile in care Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, luni, un curs de referinta de 3,5238 lei/euro, cu 64 lei vechi mai putin decat la sfarsitul saptamanii trecute.

Bancile cumparau, in deschiderea sedintei valutare de luni, un euro cu 3,5260 lei si il vindeau cu 3,5310 lei, la acelasi curs la care s-au facut, vineri, ultimele tranzactii valutare pe piata bancilor. Dupa deschidere, euro s-a depreciat treptat pana la un curs de 3,5200-3,5250 lei.

"Nu s-au facut multe tranzactii pe piata valutara, deoarece a scazut presiunea la vanzarea de valuta de catre romanii care lucreaza in strainatate. Bancile, la randul lor, prefera mai degraba sa lucreze cu moneda nationala, decat cu cea europeana, pentru ca e mai rentabil sa plasezi lei in depozitele la o luna ale BNR cu 8,75% pe an decat sa plasezi euro in depozitele de pe piata interbancara", a declarat, pentru NewsIn, directorul trezoreriei Bancii Comerciale Carpatica, Lucian Nicoara.

El a mai explicat ca, bancile de la noi practica dobanzi intre 4,50-4,75% pe an fata de 2,75% pe an cat sunt pe pietele internationale, ca urmare a faptului ca bancile romanesti trebuie sa depuna la banca centrala o rezerva minima obligatorie de 40% din sumele atrase in valuta.

"Daca BNR va mentine rata dobanzii de politica monetara, cu care intervine pe piata interbancara, la 8,75% pe an si nu va modifica nici nivelul rezervelor minime obligatorii in urma sedintei consiliului de administratie din septembrie, ne asteptam ca euro sa se deprecieze pana la 3,48-3,50 lei/euro", a mai spus Nicoara.

Pentru moneda americana, BNR a calculat un curs de 2,7501 lei, cu 138 lei vechi (-0,49%) mai putin decat vineri. Pe piata internationala, dolarul a fost cotat, luni, intre 1,2810-1,2713 dolari/euro, in usoara depreciere fata de sfarsitul saptamanii trecute, cand era cotat cu 1,2790 dolari/euro.

Pe piata monetara, dobanzile la depozitele pe termen scurt au fluctuat intre 8,00-8,80% pe an, mentinandu-se la nivelul atins vineri.

Banca centrala a afisat o rata a dobanzii la depozitele atrase (BUBID) overnight (cu scadenta la 24 ore) de 7,98% pe an, cu 0,02 puncte procentuale mai putin decat vineri, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), rata dobanzii a scazut la 8,84% pe an, fata de 8,87% pe an, cat era la sfarsitul saptamanii trecute.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri