Tranzactiile cu titlurile Transelectrica au marit de 2,5 ori valoarea schimburilor bursiere, de la 16,94 milioane lei, pana la 42,64 milioane lei (12,1 milioane euro), au capturat peste jumatate din banii pietei, iar cotatia din finalul sedintei de marti a dublat capitalizarea companiei
"Actiunile Transelectrica au inregistrat o performanta buna in prima zi de listare, ceea ce este un semnal foarte bun atat pentru piata, cat si pentru investitori. Ceea ce trebuie remarcat este faptul ca majoritatea IPO-urilor (oferte publice primare), desi sunt inca putine in piata, au performate bune atat in perioada de subscriere cat si in primele zile de tranzactionare", a comentat pentru NewsIn Razvan Pasol, presedintele casei de brokeraj Intercapital Invest.

Actiunile companiei Transelectrica au fost cotate, in debutul sedintei la 24,80 lei, pentru ca la inchiderea sedintei, pretul de piata sa ajunga la 22,80 lei. Valoarea de piata stabilita de tranzactiile primei zile de listare s-a ridicat la 1,671 miliarde lei (473,48 milioane euro) si multiplica de 2,2 ori capitalul social de 732,987 milioane lei (207,68 milioane euro).

Indicele compozit al bursei, BET-C a scazut, marti, cu 0,23%, de la 4.503,16 puncte, pana la 4.492,61 puncte. Indicele vienez, ROTX s-a depreciat cu 0,52%, de la 16.682,01 puncte, pana la 16.596,04 puncte. Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece companii listate la BVB a scazut cu 0,23%, de la 7.598,11 puncte, pana la 7.580.26 puncte. Indicele BET-FI, a acumulat 1,64% fata de valoarea inregistrata in sedinta anterioara, de la 45.103,16 puncte, pana la 45.841,45 puncte.

Listarea Transelectrica ar putea reduce factura de energie a populatiei

Ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat ca listarea Transelectrica ar putea sa duca la scaderea facturii de electricitate pentru populatie. Astfel, potrivit ministrului, prin vanzarea de actiuni pe bursa, compania Transelectrica va avea bani pentru finantarea programelor de interconectare cu alte state. seres a adaugat ca interconectarea va duce la scaderea tarifelor de transport energie si astfel implicit la reducerea facturii de electricitate a populatiei.

In prezent, Transelectrica vrea sa interconecteze sistemul romanesc de transport de electricitate cu cel al Bulgariei, Serbiei, Ungariei si cel al Republicii Moldova. Ministrul Economiei a mai spus ca, prin listarea la bursa, Transelectrica va atrage si fondurile necesare pentru finanatarea proiectului cablului submarin de transport energie intre Romania si Turcia.

Reprezentantii Transelectrica au declarat pentru NewsIn ca in luna septembrie vor semna impreuna cu oficialii TEIAS (compania omoloaga din Turcia) un al doilea memorandum de intelegere pentru realizarea proiectului cablului submarin. Daca primul memorandum semnat de cele doua parti viza realizarea unui studiu de oportunitate, cel de-al doilea memorandum se refera la demararea si finalizarea pana la sfarsitul acestui an a unui studiu de fezabilitate.

Transgaz vine intra in ring in primavara

"Compania Transgaz va fi urmatoarea listata la Bursa de Valori Bucuresti, cel mai devreme in primavara anului viitor. in septembrie, va fi aleasa societatea care va intermedia oferta Transgaz si in cel mult un an de zile de la aceasta data actiunile Transgaz vor fi pe bursa. in aceasta perioada, OPSPI pregateste documentatia pentru alegerea intermediarului si in cazul celor patru Electrica privatizate si al Distrigaz-urilor", a mai spus ministrul Economiei.

Potrivit acestuia anul viitor pe Bursa de Valori Bucuresti se vor tranzactiona nu numai actiunile Transelectrica, ci si cel mai probabil 10% din Transgaz, pachete de cate 5% din capitalul social al Electrica Oltenia, Electrica Moldova, Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord. Seres a adaugat ca un pachet de actiuni al Nuclearelectrica va fi scos la vanzare pe bursa in 2008.

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) impreuna cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) vor lista in perioada urmatoare si alte companii din portofoliu. "Vor urma si alte societati la care vom incepe sa facem privatizare prin bursa", a afirmat seres, care a adaugat ca MEC va vinde prin bursa pachete semnificative de actiuni insemnand 10-15% din capitalul social in mod repetat. "Depinde foarte mult de strategia adoptata daca statul va pastra sau nu controlul unei societati dupa ce pachete de actiuni din aceasta vor fi vandute treptat, in timp, pe bursa", a subliniat oficialul MEC.

Potrivit lui Seres, legislatia actuala poate fi socotita un obstacol in listarea unor companii ca Transelectrica sau Transgaz care presteaza servicii de tip monopol natural si care nu sunt si nici nu vor fi privatizate si tocmai de aceea in cazul acestor companii, scoaterea lor pe bursa dureaza mult mai mult decat in cazul unei companii de utilitati care are capital majoritar privat ca Electrica sau Distrigaz.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri