NeydtStock / Shutterstock.com

Trateaza cardurile bancare precum numerarul

Trateaza cardurile bancare precum numerarul

Ai inmana unui vanzator sau unui ospatar toti banii din portofel si apoi i-ai spune sa retina singur echivalentul notei de plata? Desigur, ca nu. De ce ai face asta cu un card de credit? Avem tendinta de a trata cardurile diferit fata de numerar, deoarece acestea sunt din plastic, potrivit lifehack.org. Ce se poate intampla?

Ei bine, se numeste furt de identitate si nu este ceva de dorit. Pentru a evita acest lucru, considera cardurile asa cum vezi banii. Nu le lasa in jurul sau in mainile strainilor. Gandeste-te cat de enervant ar fi daca cineva ti-ar clona cardul. Un card este precum un teanc de bani. Trataza-l ca atare.

Plata cu card de credit / Shutterstock

Cumpara online numai pe site-uri de incredere

Cumpara online numai pe site-uri de incredere

Cumparaturile online sunt solutia ideala pentru cei care adora comoditatea, dar de multe ori raspandim informatiile personale inscrise pe cardurile bancare catre comercianti de tot soiul, fara sa clipim. Aceasta practica reprezinta de fapt visul oricarui hot de identitate.

Pentru a tine la distanta astfel de persoane, verificati site-ul comerciantului daca are active sisteme de securitate. Acestea includ o adresa URL care incepe cu "https" in loc de standardul "http", ceea ce inseamna ca site-ul respectiv foloseste un cod de criptare la transmiterea de date online. De asemenea, verificati daca in pagina exista un simbol sau o pictograma a unei firme de securitate online de incredere, precum Verisign sau McAfee.

Cumparaturi online / Shutterstock

Atentie sporita in calatorii

Atentie sporita in calatorii

Limbajul universal nu este dat de limba engleza, ci de cel informatic. Asta inseamna ca un hacker poate sustrage informatii personale de oriunde din lume. Astfel, fii extrem de precaut atunci cand calatoresti. Foloseste cardul numai la ATM-uri bancare si comercianti cu amanuntul de incredere.

Permite bancii care ti-a emis cardul sa cunoasca unde calatoresti astfel incat sa te poata anunta daca exista achizitii suspecte. Actualizeaza, de asemenea, intotdeauna protectia antivirus daca ai un laptop cu tine.

Calatorii / Shutterstock

Evita calculatoarele si retelele WiFi publice

Evita calculatoarele si retelele WiFi publice

Oamenilor le place sa efectueze cumparaturi online ori de cate ori au nevoie. Uneori, acest lucru inseamna sa faci cumparaturi si de pe un computer public sau o retea WiFi deschisa. Dar, devine extrem de periculos in contextul in care aceste platforme sunt deosebit de vulnerabile. Asadar, navigati liber pe site-urile magazinelor online, atunci cand sunteti conectat la o retea WiFi deschisa, dar nu cumparati nimic. Asteptati pana cand sunteti pe un server securizat (computerul de acasa), inainte de a face o achizitie.

Aceasta decizie are un efect dublu-pozitiv de a va proteja si ajuta eliminati obiceiurile de a cumpara din impuls. In ceea ce priveste calculatoarele publice, nu introduceti informatiile personale de cardurile bancare. Hackerii pot instala adesea malware pe computerele publice, ce vizeaza in mod specific achizitiile online. In plus, in memoria cache a computerului pot ramane stocate informatii personale, usor de furat ulterior.

WiFi public / Shutterstock

Nu salva numarul cardului bancar

Nu salva numarul cardului bancar

Este comod intotdeauna sa ai informatiile de pe card la "1-click" distanta pe site-ul comerciantului. Dar, in acelasi timp, stocarea informatiilor personale de pe cardul bancar pe serverul unui retailer, pentru o completare automata la achizitii online, nu este cea mai buna decizie. Un hacker poate lovi oriunde, iar tu esti precum in mijlocul unei zone de razboi cu o tinta picata pe spate.

Mai bine acorda-ti timp pentru a introduce informatiile de pe card pentru fiecare achizitie si nu seta optiunea ca respectivul comerciant sau eventual browserul sa retina aceste date pentru completare automata la urmatoarele achizitii. Mai reduceti si din cumparaturi cu aceasta ocazie.

Card bancar / Shutterstock

Pastrati codul PIN in siguranta

Pastrati codul PIN in siguranta

Aceasta recomandare este evidenta, dar merita sa fie mentionata oricum. Nu trebuie sa spui codul PIN nimanui, niciodata. Nici parintilor, nici prietenilor, nici unui preot. Chiar daca Dumnezeu se coboara din cer si ti-l cere. Ne pare rau, nu exista exceptii. "P" din PIN inseamna "personal". Asa sa ramana!

Codul PIN / Shutterstock

Fii precaut la bancomat

Fii precaut la bancomat

Hotilor le place sa stea pe langa terminale ATM si sunt dotati cu dispozitive speciale care pot sustrage informatii inscrise pe carduri - uneori electronic.

Ei folosesc carduri contrafacute cu benzi magnetice pentru a clona informatiile si pentru a face achizitii frauduloase. Asadar, fii precaut atunci cand folosesti ATM-uri, chiar daca nu pare suspect nu introdu codul PIN la vedere, nu accepta ajutor de la nimeni si in cazul in care un cineva sta agatat in jurul unui bancomat, ar fi cel mai bine sa cauti alt aparat.

Bancomat / Shutterstock

Fereste-te de phishing

Fereste-te de phishing

O inselatorie de tip phishing are ca obiectiv sa convinga o potentiala victima de a da informatii personale care pot fi apoi folosite pentru a fura identitatea acesteia sau banii. Un exemplu foarte frecvent este cazul unui e-mail care pare sa fi fost trimis de la o banca sau un comerciant de la care ati facut recent o achizitie sau nu. Daca primiti un astfel de e-mail care sustine, de exemplu, ca a fost o problema cu comanda dumneavoastra si este nevoie de a retrimite informatiile de pe card, ceva nu este deloc in regula.

Orice retailer autentic care are nevoie de informatii suplimentare pentru a finaliza comanda va va solicita sa va intoarceti pe site-ul sau si sa inserati informatii intr-o pagina criptata. Daca aveti dubii, apelati numarul de relatii cu clientii pentru a vorbi direct cu un reprezentant al magazinului.

Phishing / Shutterstock

Nu te descuraja!

Nu te descuraja!

In timp ce ideea de furt de identitate poate parea infricosatoare si invaziva, trebuie sa ne amintim faptul ca traim intr-o lume plina de curaj, atunci cand vine vorba de informatii cu caracter personal. Tot mai mult, informatiile noastre sunt stocate sub forma de date in mai multe locuri din intreaga lume, ceea ce le face mult mai facil accesibile pentru hoti sa le sustraga.

Dar nu fi descurajat si nu arunca inca prosopul. In timp ce nu poti elimina complet posibilitatea ca informatiile tale sa fie furate, poti reduce riscul unui astfel de eveniment. Tot ce trebuie este un pic de constientizare si dorinta de a lua masurile de precautie necesare, scrie Lifehack.

Eugenio Marongiu / Shutterstock.com