Fitch Ratings a imbunatatit ratingul Bancii Transilvania pentru datoriile pe termen lung cu o treapta, la nivelul BB, si a confirmat calificativele UniCredit Tiriac Bank (BBB), ProCredit Bank Romania (BBB-) si Garanti Bank (BB+).

Perspectivele ratingurilor Bancii Transilvania, UniCredit Tiriac Bank si ProCredit Bank Romania sunt stabile, in timp ce calificativul Garanti Bank este sub supraveghere pentru o posibila imbunatatire, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Fitch a imbunatatit totodata ratingul de viabilitate al Bancii Transilvania de la bb- la bb, iar pe cele ale Garanti Bank si ProCredit Bank Romania de la nivelul b la b+.

Ratingul Bancii Transilvania pentru datoriile pe termen lung este sustinut de ratingul de viabilitate, fiind influentat din acest motiv de aceiasi factori. Ratingul de sprijin, de nivel 5, si plafonul de sprijin de nivel "no floor" reflecta opinia Fitch ca Banca Transilvania nu se poate baza pe sprijin din partea statului, chiar daca acest lucru este posibil, situatia fiind similara pentru majoritatea celorlalte banci comerciale din Uniunea Europeana.

Revizuirea in sens pozitiv a ratingurilor Bancii Transilvania reflecta imbunatatirea capitalizarii, stabilizarea calitatii activelor si asteptarile Fitch ca preluarea Volksbank Romania va imbunatati franciza Bancii Transilvania.

Ratingul de viabilitate arata baza solida a depozitelor si a lichiditatilor, stabilitatea profitului si generarea de capital. Calificativul mai reflecta concentrarea scazuta a creditelor, ponderea redusa a creditelor in valuta, comparativ cu alte banci, si acoperirea rezonabila a creditelor neperformante. Ratingul arata insa o calitate inca scazuta a activelor.

In cazul UniCredit Tiriac Bank, ratingul pentru datoriile pe termen lung si cel de sprijin reflecta opinia Fitch ca banca este o subsidiara de importanta strategica a grupului UniCredit (BBB+/perspectiva stabila/bbb+). Perspectiva stabila reflecta perspectiva stabila a grupului UniCredit.

Fitch a imbunatatit ratingul UniCredit Tiriac Bank pentru datoriile pe termen scurt de la nivelul F3 la F2, reflectand disponibilitatea de sprijin cu lichiditati din partea grupului.

Ratingul de viabilitate al UniCredit Tiriac Bank arata opinia Fitch privind o calitate slaba a activelor, nivelul adecvat al capitalului, dar la limita, si profitabilitatea modesta. Calificativul ia totusi in considerare performantele operationale solide, inainte de provizioane, si profilul solid al lichiditatilor.

Anuntul referitor la preluarea de catre UniCredit a unei participatii de 45% la UniCredit Tiriac Bank, prin care detinerea grupului ajunge la 95,6%, nu va avea impact asupra ratingurilor subsidiarei, potrivit Fitch.

Ratingul Garanti Bank pentru datoriile pe termen lung si ratingul de sprijin sunt sustinute de sprijinul probabil din partea grupului turc Turkiye Garanti Bankasi (BBB-). Ratingul Garanti Bank pentru datoriile pe termen lung, influentat de ratingul de sprijin, este cu o treapta sub cel al grupului parinte, datorita importantei strategice a subsidiarei.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung si cel de sprijin ale ProCredit Bank Romania sunt influentate de posibilul sprijin din partea grupului parinte, ProCredit Holding (BBB/perspectiva stabila). Ratingul ProCredit Bank Romania pentru datoriile pe termen lung, influentat de ratingul de sprijin, este cu o treapta sub cel al grupului parinte, datorita importantei strategice a subsidiarei, se arata in comunicatul Fitch.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri