Oricare ar fi obiectivul Romaniei, o crestere economica de 5%, adoptarea euro sau sustinerea dezvoltarii sistemului de pensii, trebuie luat acelasi set de masuri, pentru cresterea PIB potentiala, respectiv imbunatatirea capitalurilor, a demografiei si a productivitatii, afirma Valentin Lazea, economistul sef al BNR,

Desi Romania sta bine la taboul macroeconomic, problema o prezinta cresterea PIB potentiala, care este mult mai redusa decat in perioada 2005-2008, cand se situa in jur de 5% pe an si a fost depasita de economie, pe cand in ultimii ani s-a situat la circa 2%-2,5%.

Deteriorarea indicatorului este pusa pe seama celor trei factori care contribuie la cresterea potentiala, respectiv capitalurile, demografia si productivitatea, care au consemnat o descrestere in ultima perioada.

"Pe termen lung, aceasta conteaza si agenda nu este pe placul tuturor. Dar lucrul interesant este ca, indiferent de obiectivul pe care societatea romaneasca il pune in fata, fie ca este intrarea in zona euro, fie ca este vorba despre o crestere economica de 5%, fie de dezvoltarea sistemului de pensii, acelasi set de masuri trebuie sa fie luat. Nu vorbim de un program separat de altul, acelasi set trebuie aplicat in sectorul real al economiei, indiferent de scopul pe care ni-l propunem", a declarat vineri Valentin Lazea, economist sef al BNR, la conferinta "Central & Eastern European Pension Investment Forum".

El a atras atentia, referitor la PIB-ul potential, ca trebuie privit spre investitiile straine directe, care s-au redus cu 5 miliarde euro fata de anii ante-criza, de la 7,5 la 2,5 miliarde euro pe an.

Acestea ar putea fi recuperate prin imbunatatirea investitiilor, prin absorbtia fondurilor europene, orientarea bursei de valori catre pietele emergente, astfel ca toti trebuie sa se gandeasca ce este de facut, in opinia lui Lazea.

Totodata, demografia arata ingrijorator, avand in vedere ca numarul nou nascutilor s-a redus substantial in fiecare an. "Astfel, putem sa-i lasam in campul muncii pe cei capabili pana la 65 de ani, sa avem un program pentru reintoarcerea romanilor din strainatate, sa stimulam parintii sa faca mai multi copii prin alocatii mai bune si alte multe lucruri care trebuie facute", a spus economistul.

Lazea a atentionat ca, la capitolul productivitate, Romania este pe ultimul loc din Europa, din punct de vedere al testelor PISA, la matematica, stiinte si citit.

"Nu poti sa atingi o crestere economica de 5% cu astfel de rezultate. Concluzia este ca orice ai face pentru dezvoltarea sectorului de pensii este bun si pentru adoptarea euro si pentru cresterea economica. Dar sunt masuri greu de luat, nepopulare, costisitoare din punct vedere politic", a mai punctat reprezentantul bancii centrale.

Sursa foto: Mediafax FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri