Actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR) ar putea fi listate la Bursa de Valori Bucuresti in aproximativ doi ani, daca Erste Bank isi respecta promisiunile a declarat la The Money Channel Ioan Cuzman presedintele Societatii de Investitii Financiare Banat Crisana, informeaza NewsIn. SIF Banat Crisana detine un pachet de 6% din actiunile BCR, iar Cuzman spune ca "ar fi bine ca SIF Banat-Crisana sa pastreze actiunile la BCR" intrucat "Erste Bank s-a dovedit a fi un investitor serios, cu o politica coerenta".

Cuzman a spus ca "si reprezentantii Erste si-au manifestat interesul pentru listarea la bursa" iar pentru aceasta "Erste Bank ar putea renunta la o parte din capitalul social". Cuzman a spus ca SIF-urile si-au concertat in trecut activitatea pentru cumparari de actiuni, "insa pentru BCR nu exista inca discutii".

Cuzman a mai spus ca listarea unei societati la bursa de valori nu este "o jucarie" si ca "trebuie sa se vada eficientizarea prin restructurare, ori aceasta creeaza socuri". In opinia presedintelui SIF Banat-Crisana "lumea trebuie vada daca exista substanta intr-o afacere sau este doar o chestiune conjuncturala".

Intrebat daca vede in viitor actiunile BCR listate si la burse de valori din strainatate, Cuzman a raspuns ca "nu este exlus si nu ar fi un lucru rau". El a adaugat ca "Erste este listata la Bursa de Valori din Viena", lasand sa se inteleaga ca este in favoarea unei posibile listare a actiunilor BCR, in viitor, la bursa din Viena

Cuzman sugereaza limitarea drepturilor de vot a actionarilor care au peste 1% din SIF

Presedintele SIF Banat Crisana mai declarat ca o posibila solutie pentru pragul maxim de detinere de 1% din capitalul social al oricarui SIF ar putea fi limitarea dreptului de vot al actionarilor. Consiliul de Administratie al fiecarei Societati de Investitii Financiare (SIF) va trebui sa suspende dreptul de vot al persoanelor care detin peste 1% din capitalul social al SIF-urilor, potrivit unei instructiuni a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, publicata in luna iunie.

"Nu vrem sa ajungem sa ne judecam cu actionarii nostri", a declarat presedintele SIF. Consiliul de Administratie nu poate sa oblige actionarii sa vanda din actiunile pe care le detin, deoarece "tine de dreptul de proprietate", a precizat Cuzman. Propunerea de restrangere a drepturilor de vot este aplicata cu succes in alte tari, cum ar fi Statele Unite ale Americii, a aratat Cuzman.

Ordonanta de Guvern nr. 41/ 2005 care limita pragul de detinere la 1% din capitalul social al unei Societati de Investitii Financiare in cazul actiunii concertate a fost aprobata la 28 martie 2006. Legea 97/2006, care modifica Ordonanta 41, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei la data 2 mai 2006, data de la care, in termen de trei luni detinerile la SIF-uri ar trebui sa nu depaseasca 1%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri