Sistemele de pensii private sunt parte componenta a dezvoltarii economice, insa ne lovim in continuare de o prevedere de tip comunist in legislatia secundara a pensiilor private care limiteaza alocarea pe fondurile acestea mutuale - cel mai sigur si de succes produs european in materie de piata financiara, a declarat Dragos Neacsu, CEO, Erste Asset Management.

"Intotdeauna o criza nu trebuie irosita. O criza este prilejul unui creative destruction. Vii si pui ceva in loc! Daca lasi pur si simplu sa treaca pe langa tine culegi doar amaraciune. Sper ca noi sa nu ne molipsim de la vecinii care au ajuns sa nationalizeze partial sau integral fragilele sisteme de pensii administrate privat, pentru ca acestea sunt parte din cheia dezvoltarii, inclusiv a noastra", a afirmat Dragos Neacsu (foto).

Seful Erste Asset Management a mentionat, in continuare, ca, in tot mai mare masura, alaturi de clientela de tip retail pe care o compania o adreseaza prin intermediul distribuitorului BCR, exista o pondere destul de crescuta in ultimii doi ani de zile a institutionalilor locali romani, a fondurilor de pensii administrate privat, care au ajuns sa plaseze in fondurile administrate de Erste Asset Management, aproximativ 160 de milioane de euro.

"Aceasta in conditiile in care ne lovim in continuare de o prevedere de tip comunist in legislatia secundara a pensiilor private care limiteaza alocarea administratorilor de pensii pe fondurile mutuale, care sunt cel mai sigur si cel mai de succes produs european in materie de piata financiara –, precum OPCVM-urile, a declarat Dragos Neacsu.

Limitarea de 5% nu exista nicaieri in Europa, nici in regiune, ci este o creatie pur romaneasca nefericita de tip stalinist.

Actualmente legislatia secundara aferenta autorizarii si functionarii sistemului de pensii administrate privat din Romania limiteaza cuantumul alocarilor in fonduri mutuale, Organisme de Plasament Colectiv în Valori Mobiliare (OPCVM) si Societati de Investitii Financiare (SIF) la 5%.

"Autoritatea noastra draga (ASF - n.r.) pastreaza o prevedere de dinainte de a fi europeni care limiteaza la 5% alocarea fondurilor private de pensii romanesti catre fondurile mutuale. Nu exista nicaieri in Europa, nici in regiune, ci este o creatie pur romaneasca nefericita de tip stalinist, tocmai pentru produsele care i-ar asigura si cea mai mare lichiditate si cea mai mare transparenta s.a.m.d.", a mentionat Dragos Neacsu, seful Erste Asset Management.

In aceste conditii, mai spune Dragos Neacsu, investitorii de tip pensii private au investit aproape 8% din activele Erste Asset Management pornind din astfel de surse. "In ceea ce priveste fondul nostru de actiuni de tara ponderea lor este de peste 40% din totalul activelor. Desigur, sunt sume inca mici, vorbim de un fond care are 16 milioane de euro, iar ponderea lor este undeva intre 7 si 8 milioane de euro. Dar, cu siguranta, in conditiile in care acest fond va ajunge sa aiba la finele anului viitor 100 milioane de euro active, in acest drum fondurile de pensii private pot juca un rol foarte important".

El a adaugat ca "rolul institutionalilor romani va fi tot mai important si cei care nu inteleg acest lucru, dintre autoritati, fac o mare greseala si vor plati pentru asta. Sa nu uitam ca fostul presedinte al Poloniei nu a fost reales, in special, pentru faptul ca a generat un val de nemultumire in randul populatiei pe ideea modului in care a gestionat nationalizarea partiala a fondurilor de pensii private poloneze", a incheiat Dragos Neacsu.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri