Deputatii ar putea aviza Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala fara prevederea reducerii TVA generale de la 24% la 20% de la 1 ianuarie, pentru a fi in concordanta cu cerintele Comisiei Europene si ale FMI, caz in care ar adopta cota de 20% prin ordonanta de urgenta la sfarsitul anului.

"Orice reducere poti s-o faci si la finalul anului si sa intre in vigoare de la 1 ianuarie, nu neaparat prin Codul Fiscal, dar important este sa nu adaugi taxe, important e sa poti sa reduci. Si atunci e de urmarit si fluxul de incasari bugetare. Eu am fost rezervata cu TVA-ul de 20% inca de la inceput s-o trecem de acum (in Codul Fiscal – n.r.), pana nu vedem exact ce ne aduce septembrie, ce ne aduce noiembrie, sa vedem cum arata bugetul", a declarat vineri pentru Mediafax deputatul PSD Aurelia Cristea, membru in Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor.

Ea a precizat ca deputatii vor finaliza aprobarea celor doua coduri in aceasta sesiune parlamentara, care se incheie la finele lunii, cu sau fara prevederea reducerii TVA inclusa. Comisia de Buget-Finante se va intruni din nou luni pentru raportul final asupra Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala, fiind votate deja toate amendamentele.

Cele doua coduri vor intra in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor saptamana viitoare, cel mai probabil miercuri."Reducerea TVA se poate face fara niciun fel de problema prin ordonanta de urgenta la sfarsitul anului. Nu cred ca deranjeaza pe absolut nimeni, nici operatori economici, nici contribuabilii. Codul Fiscal are atat de multe alte reglementari care dau mediului economic in acest moment o alta predictibilitate si o alta stabilitate si stabileste un alt raport in modul de tratament al contribuabililor de catre autoritati", a mai spus Cristea.

In aceste conditii, o varianta foarte probabila ar fi adoptarea codurilor excluzand masura de relaxare fiscala privind TVA, astfel autoritatile evitand neintelegerile cu Comisia Europeana si FMI, care au cerut revizuirea masurilor sau amanarea unora dintre ele, cea cu privire la TVA avand impactul cel mai mare asupra bugetului, care ar adanci deficitul peste limitele la care Romania s-a angajat, respectiv la 3,5% fata de 1,1%.

"E una dintre variante, nu stiu daca aceasta va fi, dar este mult mai important sa treaca acum (Codul - n.r.), sa fie cu acceptul CE", a adaugat deputatul. Comisia de Buget-Finante nu a avut inca vreo intrevedere cu misiunea Comisiei Europene prezenta la Bucuresti, dar s-ar putea intalni saptamana viitoare pentru a "transa" ultimele chestiuni.

Misiunea CE a ajuns marti la Bucuresti pentru discutii cu Guvernul pe marginea masurilor de relaxare fiscala si a reformelor in economie, asupra carora nu au ajuns la o intelegere la vizita din mai, alaturi de reprezentantii Fondului Monetar International.

Reprezentantul rezident in Romania al FMI, Guillermo Tolosa, a declarat la inceputul lunii ca Fondul recomanda Guvernului sa ajusteze masurile de relaxare fiscala din proiectul Codului Fiscal, intrucat taierea cheluielilor pentru compensarea masurilor nu va fi suficienta sa acopere golul generat la buget incepand de anul viitor.

El a aratat ca deficitul bugetar in 2016 este considerabil, estimand astfel ca proiectul de Cod Fiscal in forma actuala va trebui revizuit semnificativ, intrucat doar prin taierea cheltuielilor pentru compensarea masurilor nu se va acoperi golul creat. Astfel, Tolosa a sugerat ca unele masuri ar trebui revizuite sau chiar eliminate.

Institutiile internationale nu cred in cresterea automata a veniturilor din taierea taxelor si asteapta solutii pentru acoperirea golurilor.

Vizita misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania depinde, ca atare, de rezultatele negocierilor dintre autoritatile romane si CE, in cadrul carora Executivul trebuie sa demonstreze ca deficitul poate fi acoperit prin veniturile incasate la buget.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri