Erste Bank va lansa in perioada urmatoare o oferta catre toti salariati Bancii Comerciale Romane (BCR) care sunt actionari ai bancii, de preluare a actiunilor acestora, sau de schimbare a titlurilor BCR pe actiuni Erste Bank, la o cota de sase la unu
"Salariatii care au investit inainte in BCR vor avea posibilitatea, prin oferta de schimb de actiuni, sa devina actionari directi ai Erste Bank", a explicat Andreas Treichl, presedintele grupului financiar austriac, intr-un comunicat remis NewsIn. "Noi vom avea posibilitatea sa marim pachetul de actiuni intr-o subsidiara pe care o consideram de importanta vitala", a adaugat Treichl.

Erste Bank a anuntat bursa din Viena ca va face o oferta de cumparare a actiunilor Bancii Comerciale Romane (BCR) detinute de salariatii acesteia, ca urmare a faptului ca se asteapta ca tranzactia de preluare a bancii romanesti sa se finalizeze pana cel mai tarziu pe 21 septembrie.

Salariatii BCR detin, in prezent, 63.397.500 din actiunile bancii, respectiv 8% din capitalul social al acesteia. Salariatii vor avea posibilitatea sa isi vanda actiunile sau sa le schimbe pe actiuni Erste Bank. Oferta bancii austriece va avea ca baza pretul pe actiune de 7,65 euro platit de Erste Bank la achizitionarea pachetului majoritar al BCR.

Daca salariatii BCR vor opta pentru primirea banilor in numerar, banca austriaca le va oferi un pret mai mic decat cel pe care l-a dat statului roman si celor doua institutii financiare internationale, deoarece considera ca a platit un bonus de succes pentru preluarea celei mai mari banci din Romania.

"Suma exacta a discountului va fi anuntata la data ofertei propriuzise. Conform acordului de cumparare a actiunilor, Erste Bank va avea dreptul sa obtina cel mult 2% din capitalul social al BCR in 2006 si cel mult 3% in urmatorii doi ani", au explicat reprezentantii bancii.

In cazul ofertei titluri Erste Bank contra actiuni BCR, angajatii BCR vor putea avea posibilitatea sa schimbe intregaul pachet de 8% in acest an, pe baza presului de 7,65 euro, la care nu se calculeaza un reducere. Ei vor avea optiunea sa vanda imediat jumatate (50%) din actiunile preluate. Restul de jumatate de actiuni Erste vor putea fi vandute deabia peste un an, arata comunicatul Erste Bank.

Banca austriaca a calculat o rata de conversie a actiunilor BCR cu titluri Erste de 6 la 1. Erste Bank va emite actiuni noi pe in scopul efectuarii schimbului de titluri, pe baza aprobarii pe care a primit-o de la actionari in mai 2006. Valoarea majorarii de capital depinde de numarul de actiuni BCR care vor fi schimbate pe actiuni Erste.

Actiunile Erste Bank, cotate pe Bursa din Viena, au inchis, marti, la un pret de 46,4 euro/actiune. Miercuri la pranz, pretul era de 46,9 euro/actiune, in crestere cu 1,08% fata de marti seara, dar mai mic cu 1,57% fata de inceputul anului. Capitalizarea bursiera a bancii este de aproximativ 14,5 miliarde euro. Pretul unei actiuni Erste a oscilat anul acesta intre un minim de 40,4 euro, pe 13 iunie, si un maxim de 51,69 euro, pe 27 februarie, potrivit datelor bursei vieneze.

Erste Bank a afisat, la sfarsitul anului 2005, un profit net de 711,6 milioane euro, mai mare cu 36,6% decat cel din anul precedent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri