Modificarea Codului Fiscal si a celui de Procedura Fiscala va "inviora" mediul de afaceri, a declarat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru, care insa acuza lipsa prevederilor privind consolidarea fiscala pentru grupurile romanesti.

"Din punct de vedere al mediului de afaceri, noul Cod Fiscal si cel de procedura fiscala este un mare progres. Prin aceste reduceri de taxe speram sa vedem inviorari in mediul de afaceri. La vremea respectiva, AOAR a avut o pozitie ferma pentru reducerea CAS-ului si am fost acuzati de riscul de sustenabilitate. Speram ca in aceasta directie se duc toate imbunatatirile din Codul Fiscal si cel de procedura fiscala", a spus Florin Pogonaru, potrivit Mediafax.

El a afirmat ca unele dintre propunerile AOAR nu au fost luate in considerare la elaborarea celor doua coduri. "Am fost ascultati, e adevarat ca nu foarte multe lucruri dintre cele pe care le-am sustinut nu au fost luate in vedere. Ma doare ca nu avem in noul Cod Fiscal consolidarea fiscala pentru grupurile romanesti. Asta era semnalul care era in concordanta si cu noul model de crestere pentru perioada urmatoare, care ajuta capitalul romanesc sa nu mai fuga si sa avem investitii venind catre Romania", a completat Florin Pogonaru.

AOAR sustine asigurarea cadrului politic de dezvoltare, pentru realizarea unui "Pact pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei" in perioada 2016-2020, sustine Florin Pogonaru. "Nu suntem idealisti. Pana sa ajungem la un pact economic general, trebuie sa ajungem la un pact economic pe sectoare. Vedem o schimbare a modelului economic, dintr-un model bazat pe capital strain, intr-un model endogen, prin cresterea spiritului antreprenorial, prin accentul pus pe intreprinderile romanesti, printr-o politica adecvata de ajutor de stat, care sa sustina refacerea lanturilor de creare a valorii la nivelul economiei romanesti", a subliniat acesta.

Mediul de afaceri are nevoie de mai multi antreprenori autohtoni

Florin Pogonaru este de parere ca mediul de afaceri romanesc ar avea nevoie de mai multi antreprenori autohtoni, insa acestia nu sunt sustinuti.
"In aceasta perioada s-au creat si cativa jucatori mari romani, dar ar trebui sa o trec la lipsuri, pentru ca s-au creat mult prea putini. Romania este, in mod cert, tara din Europa Centrala si de Est in care capitalul local este cel mai putin prezent. Capitalul local nu a avut niciodata politici de sprijinire a activitatii sale. Capitalul local a fost impins in jocul populismului, fiind de cele mai multe ori vinovatul de serviciu. Trebuie sa trecem la o mentalitate pro-business, sa intelegem ca bunastarea generala depinde inclusiv de existenta spiritului anteprenorial la romani", a mai spus Florin Pogonaru.

El este de parere ca investitiile straine in Romania nu vor mai avea sustinere din partea populatiei, deoarece nivelul de trai al romanilor nu creste, in ciuda avansului economiei.

"Se constata o schimbare a modelului de crestere in Romania. Daca pana acum, modelul de crestere al economiei romanesti, s-a bazat pe atragerea de capital strain, ceea ce in mod cert este un lucru foarte bun, si pe exporturi, este clar ca pentru perioadele urmatoare acest model nu va mai adauga valoare suficienta si nu va mai asigura sprijinul populatiei. Atat timp cat avem modele de dezvoltare bazate pe buncare economice, unde vin input-uri din afara, sunt prelucrate pe baza de forta de munca ieftina si transformate in output-uri care pleaca afara, avem o economie care nu difuzeaza bunastare, care genereaza crestere, cifre record de export, dar pe orizontala si nu duce la cresterea nivelului de trai. Un astfel de model nu va putea continua pentru prea multa vreme. Avem o problema la nivelul fortei de munca. Trecem de la modelul de forta de munca ieftina, supra-abundenta si calificata la un model de forta de munca necalificata si care va fi din ce in ce mai nemultumita in gasirea de locuri de munca in strainatate", a concluzionat Florin Pogonaru.

Camera Deputatilor a aprobat miercuri Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala, cu 306 de voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si o abtinere. Cea mai importanta prevedere vizeaza reducerea TVA la 19%, de la 1 ianuarie 2016, fata de 24% in prezent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri