Codul Fiscal aprobat de Parlament prevede printre altele reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea "taxei pe stalp" si a supraaccizei la carburnati, nu si diminuarea cotei unice de impozitare si a CAS, propuse initial pentru 2019, respectiv 2018.

Eliminarea reducerii cotei unice de impozitare de la 16% la 14% si a CAS au fost introduse prin doua amendamente propuse de presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, Viorel Stefan (PSD), respectiv PNL. Stefan a justificat decizia afirmand ca nu pot fi luate in 2015 decizii privind nivelul din 2019 al TVA sau altor taxe si impozite, potrivit Mediafax.

"S-a introdus un principiu nou, al predictibilitatii. Predictibilitatea masurilor fiscale inseamna sa nu operezi modificari in sensul inaspririi fiscalitatii, deci introducerea de cote, taxe si impozite noi sau marirea cotelor de taxe si impozite decat pana cel mai tarziu la 1 iulie pentru anul urmator. Daca se depaseste 1 iulie, nu mai poti opera modificari decat in urmatorul an, adica peste un an si jumatate. Pe de alta parte, s-a spus ca in cursul unui exercitiu financiar, deci de la 1 ianuarie la 31 decembrie, nu se pot opera astfel de modificari. Dar masurile de relaxare fiscala se apreciaza ca nu incalca acest principiu. Deci daca o guvernare viitoare vrea sa faca o reducere de taxa, atunci poate sa o faca fara sa fie limitat de nicio regula din actualul Cod fiscal. Un astfel de principiu, al modului in care un guvern trebuie sa opereze in reglementarile fiscale a facut ca acele precizari punctuale, ca in anii urmatori, 2017, 2018, 2019 vor opera anumite cote mai mici decat cele care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016, aceste prevederi nu mai faceau sens. De aceea ele au fost eliminate, lasand posibilitatea guvernelor ce vor fi la momentul respectiv sa opereze oricand modificari in sensul relaxarii fiscale fara sa fie restrictionate in niciun fel de Codul fiscal", a declarat Viorel Stefan.

El a aratat ca decizia privind reducerea unor taxe in anii viitori este lasata astfel la latitudinea guvernului de la acea data.

"S-ar putea de exemplu ca in 2018 sa fie posibila o micsorare a cotei unice de la 16 la 13%, sau poate de la 16% la 15%. Aceasta este o decizie pe care sa poata sa o ia guvernul in acel moment. Sau in 2019 poate TVA poate fi scazuta la 18 sau la 17% sau la 16%. Este o decizie care nu se poate lua decat la acel moment. Ceea ce Codul fiscal a consimtit si a stabilit ca regula e ca nu se vor lua masuri de crestere a taxelor. Daca e posibil sa fie reduse, ele sa poata fi reduse in functie de situatia concreta la momentul respectiv. Astazi, in iunie 2015, nu putem sa spunem ca de la 1 ianuarie 2019 va fi posibil sa reduca la 17 sau la 16% taxa pe valoare adaugata", a mai spus Viorel Stefan.

Impozitul pe dividende scade la 5%

Prin noul Cod Fiscal, cota standard de TVA va scadea la 19%, iar cea pentru manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii, se va reduce de la 9% la 5%. De asemenea, impozitul pe dividende scade de la 16% la 5%, aplicabil asupra veniturilor din dividende distribuite incepand cu 1 ianuarie 2016, iar supraacciza la carburanti si impozitul pe constructii speciale vor fi eliminate.

Totodata, noile reglementari majoreaza plafonul de deductibilitate acordat pentru asigurarile private de sanatate, de la 250 euro la 400 euro anual pe persoana. Camera Deputatilor a aprobat miercuri Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala, cu 306 de voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si o abtinere.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca Romania si-a asumat o deviere temporara de la tinta de deficit bugetar pentru anul viitor, generata de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde lei, si impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei,
Autoritatile din Romania au informat recent autoritatile de la Bruxelles ca deficitul din perioada 2016-2018 va fi de pana la 1,2% din PIB.

Ministrul a aratat insa, miercuri, ca nivelul estimat in prezent al deficitului de anul viitor se ridica la 2,8-2,9% din PIB, apropiat de nivelul de 3% a carui depasire declanseaza procedura de deficit excesiv, dar a asigurat ca vor fi facute eforturi pentru a nu fi inregistrata o astfel de depasire, ci, din contra, ca deficitul sa scada spre 2,5%.

Sursa foto: Codul Fiscal, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri