Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) estimeaza ca, indiferent ce masuri vor fi adoptate in Grecia in aceste zile, impactul asupra pietei romanesti va ramane limitat.

"Situatia din Grecia nu afecteaza operatiunile zilnice de pe piata romaneasca, bancile membre ale CPBR desfasurand tranzactii cu clientii bancilor romanesti cu actionariat grecesc la fel ca si pana acum, adica normal si stabil din punct de vedere al operatiunilor interbancare. In fiecare dintre zilele trecute oficialii BNR au afirmat ca operatiunile bancilor cu capital grecesc din Romania sunt atent supravegheate de catre banca centrala din punct de vedere al capitalizarii, acestea fiind persoane juridice romane si desfasurandu-si activitatea in principal pe piata romaneasca, avand indicatori de lichiditate si solvabilitate excelenti. Astfel, inclusiv pe baza declaratiilor BNR, ne asteptam ca aceste banci isi vor putea onora obligatiile de plata in general cat si catre deponenti, impactul oricaror masuri luate in Grecia in aceste zile urmand sa ramana unul limitat", a declarat Bogdan Preda, director executiv relatii publice si institutionale la CPBR.

El a amintit ca depozitele la bancile cu personalitate juridica romana sunt garantate pana la limita de 100.000 de euro. CPBR reuneste sase banci - BCR, BRD, Raiffeisen, UniCredit-Tiriac, ING si Volksbank, acestea detinand circa jumatate din totalul activelor bancare din sistem, scrie Mediafax.

In Romania au activitati patru banci cu actionariat grecesc - Alpha Bank, Bancpost, Piraeus si Banca Romaneasca, acestea cumuland 12% din activele sistemului bancar. Zona euro se pregateste pentru intrarea Greciei in incapacitate de plata, in aceasta saptamana, dupa ce a refuzat sa prelungeasca finantarea tarii, in urma anuntului surprinzator al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum.

Vineri noaptea, Tsipras a anuntat ca vrea sa organizeze la 5 iulie un referendum pe tema propunerilor de reforma ale creditorilor, iar Parlamentul a aprobat duminica aceasta propunere. Bancile elene sunt inchise pana la 6 iulie, iar de la bancomate pot fi retrase zilnic, in Grecia, sume de pana la 60 de euro.

Piraeus a anuntat, luni, ca in Romania nu se aplica niciun fel de limitare a operatiunilor bancii si ca, de asemenea, nu sunt implementate politici de control de capital. Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a declarat duminica, referindu-se la situatia Greciei, ca era un eveniment asteptat si au fost luate toate masurile pentru a nu exista probleme, astfel ca orice decizie din partea bancilor din Grecia nu vizeaza bancile din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri