Actionarii eleni nu au niciun interes sa-si retraga capitalurile din subsidiarele romanesti, intrucat ar pierde dreptul de vot, iar un asemenea comportament nu este sustenabil avand in vedere ca au reactionat cel mai bine la cerintele BNR privind nevoile de capital, spune guvernatorul Mugur Isarescu.

"Am avut o colaborare exceptionala, exemplara cu actionarii bancilor romanesti cu capital grecesc si cu Directia de Supraveghere a Bancii Greciei. De cate ori le-am spus ca este nevoie de capital au fost cei care au reactionat cel mai rapid, comparat cu actionari din alte tari. Acest lucru este remarcabil. Ce credeti ca i-ar putea apuca pe acesti actionari care au facut asemenea investitii, au plasat asemenea sume de de bani ca dintr-odata sa-si piarda dreptul de vot? In momentul in care chiar daca nu contribuie la sprijinirea bancilor romanesti cu capital strain intra in vizorul Directiei de Supraveghere, apai daca-si mai retrag si capitalul", a declarat Isarescu miercuri la briefingul dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara, scrie Mediafax.

El a punctat ca acestia isi vor retrage probabil in primul rand liniile de finantare, insa retragerea capitalului este aproape imposibila, in opinia guvernatorului, si este precedata de pierderea capacitatii de vot.

"Nu cred ca se va ajunge acolo pentru ca este un comportament nesustenabil din punctul de vedere al interesului lor", a intarit Isarescu. Seful BNR a adaugat ca banca centrala monitorizeaza in permanenta evolutiile internationale si interne, fiind pregatita sa utilizeze diferitele instrumente de care dispune pentru a mentine stabilitatea financiara din Romania si a evita inca de la inceputuri "orice fenomen de panica bancara, care in esenta este un fenomen irational".

"Banca Nationala are toate instrumentele deschise, nu avem un instrument sau altul pe care nu putem sa-l folosim", a adaugat guvernatorul.
El a mentionat in acest sens ca rezervele minime obligatorii constituie un bazin mare de lichiditate, nivelul rezervelor in valuta, de 14%, reprezentand "cateva" miliarde de euro.

"Nu exista potential de retragere de asemenea lichiditate. De asemenea, rezervele minime pentru pasivele in lei reprezinta cateva miliarde bune de lei, care se gasesc sub forma lichida, iar bancile nu trebuie sa apeleze la altceva. In afara de scopul monetar, in subsidiar rezerva minima obligatorie are si un rol prudential, de a avea lichiditate pentru situatii deosebite", a spus Isarescu.

Guvernatorul a amintit ca, in caz de necesitate, BNR poate fi imprumutator de ultima instanta, nu numai prin operatiuni repo, dar si prin credit special, asigurand astfel lichiditatea necesara unei bune functionari a pietelor, functie pe care nu o au toate bancile centrale.

"Trebuie sa recunosc ca emotia este un sentiment firesc si nu-l putem combate numai cu vorbe, il combatem si cu fapte. In astfel de situatii precum cea din Grecia este natural sa apara si reactii emotionale si, uneori, suprareactii. E de inteles ca noi speram ca rationalul si intelepciunea sa prevaleze si in aceste cazuri, pentru ca deciziile sa fie cat mai bune, in special pentru deponenti", a comentat seful bancii centrale.

Sursa foto: Mugur Isarescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri