Mugur Isarescu: Sunt oameni care au sunat la 2 noaptea sa intrebe ce fac cu banii din bancile grecesti

Mugur Isarescu: Sunt oameni care au sunat la 2 noaptea sa intrebe ce fac cu banii din bancile grecesti

"Sunt oameni care au sunat la 2 noaptea: ce facem cu banii din bancile grecesti? Trebuie sa spun pentru a mia oara ca nu avem banci grecesti in Romania, uitati ce inseamna obisnuinta. I-am si inteles, unii dintre ei erau actori, ei traiesc cu emotie, creeaza emotii, cum sa nu raspunda emotional, cum sa le ceri sa fie rationali?", a povestit miercuri Isarescu la briefingul dupa sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie, citat de Mediafax.

El a precizat ca, in cazul in care emotia este predominanta, nu ratiunea si intelepciunea, BNR poate actiona si cu instrumentele de calmare. "Nu calmam publicul asa sa ne aflam in treaba, ne utilizam absolut toate instrumentele de care dispunem", a spus guvernatorul.

Isarescu a punctat, de asemenea, ca banca centrala monitorizeaza in permanenta evolutiile internationale si interne, fiind pregatita sa utilizeze diferitele instrumente de care dispune pentru a mentine stabilitatea financiara din Romania si a evita inca de la inceputuri "orice fenomen de panica bancara, care in esenta este un fenomen irational". "Trebuie sa recunosc ca emotia este un sentiment firesc si nu-l putem combate numai cu vorbe, il combatem si cu fapte. In astfel de situatii precum cea din Grecia este natural sa apara si reactii emotionale si, uneori, suprareactii. E de inteles ca noi speram ca rationalul si intelepciunea sa prevaleze si in aceste cazuri, pentru ca deciziile sa fie cat mai bune, in special pentru deponenti", a mai comentat seful bancii centrale.

Ce spune Isarescu despre evolutia recenta a cursului euro/leu

Ce spune Isarescu despre evolutia recenta a cursului euro/leu

Cursul de schimb euro-leu a inregistrat in ultimele zile o volatilitate mai mare, de circa 1%, in contextul tensiunilor din Grecia, insa nu a fost determinata de iesiri de capital, ci mai degraba a avut motive de natura emotionala, apreciaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Se consemneaza o relativa accentuare a fluctuatiilor cursului de schimb al leului pe fondul tensiunilor legate de situatia Greciei si a volatilitatii de pe pietele financiare internationale", noteaza BNR.

Isarescu a mai precizat la briefingul de presa ca, de obicei, banca centrala evita sa mentioneze in comunicat cum evolueaza cursul. "Dar am vazut aceasta volatilitate mai mare a cursului, miscari de 4 bani, care altminteri n-ar fi anormale, inseamna 1%. Miscari de 1%, de 1 cent, intre euro si dolar se inregistreaza la cateva saptamani, frecvent, insa in cazul leului n-au prea fost. Am vazut ca se poate intampla si la noi. Asa ca impactul este. Nu i-am gasit motivatie, piata a fost subtire, nu s-au facut tranzactii, nu au iesit cine stie ce capitaluri. In consecinta, definitia noastra este ca aceasta volatilitate, fluctuatie a avut in special motive emotionale. Apoi tot singur s-a dus inapoi", a explicat guvernatorul BNR.

El a adaugat ca "in ape tulburi se poate si pescui usor", astfel ca ar putea aparea in momente din acestea un jucator mai mare care vrea sa vanda sau altul care sa cumpere. "Asadar, am considerat de cuviinta sa mentionam acest lucru in comunicat, ca am constatat o mai mare fluctuatie a cursului leului, ceea ce s-ar putea intampla si in perioada urmatoare. Alte influente nu am observat nici la bancile romanesti cu capital grecesc, au mai fost ceva retrageri (...)", a spus Isarescu, intrebat despre impactul crizei din Grecia din ultimele doua zile asupra cursului de schimb si asupra bancilor romanesti cu capital grecesc.

Actionarii bancilor cu capital grecesc nu au interes sa-si retraga investitiile

Actionarii bancilor cu capital grecesc nu au interes sa-si retraga investitiile

Actionarii eleni nu au niciun interes sa-si retraga capitalurile din subsidiarele romanesti, intrucat ar pierde dreptul de vot, iar un asemenea comportament nu este sustenabil avand in vedere ca au reactionat cel mai bine la cerintele BNR privind nevoile de capital, spune guvernatorul Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.

"Am avut o colaborare exceptionala, exemplara cu actionarii bancilor romanesti cu capital grecesc si cu Directia de Supraveghere a Bancii Greciei. De cate ori le-am spus ca este nevoie de capital au fost cei care au reactionat cel mai rapid, comparat cu actionari din alte tari. Acest lucru este remarcabil. Ce credeti ca i-ar putea apuca pe acesti actionari care au facut asemenea investitii, au plasat asemenea sume de de bani ca dintr-odata sa-si piarda dreptul de vot? In momentul in care chiar daca nu contribuie la sprijinirea bancilor romanesti cu capital strain intra in vizorul Directiei de Supraveghere, apai daca-si mai retrag si capitalul", a declarat Isarescu miercuri la briefingul dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara. El a punctat ca acestia isi vor retrage probabil in primul rand liniile de finantare, insa retragerea capitalului este aproape imposibila, in opinia guvernatorului, si este precedata de pierderea capacitatii de vot.

"Nu cred ca se va ajunge acolo pentru ca este un comportament nesustenabil din punctul de vedere al interesului lor", a intarit Isarescu.

Sursa foto: Mediafax Foto