Ti-ai luat pasaportul, biletele de avion le-ai rezervat online cu ceva timp in urma, iar bagajele sunt pregatite pentru cala. Pe scurt, esti gata sa te sui in avion pentru o calatorie in jurul lumii... sau nu? Fie ca "zburam" pentru trei zile la Milano doar pentru cumparaturi, ori ca ne deplasam cu masina personala la schi in Austria, suntem, ca ne place sau nu, expusi riscurilor.

Te-ai gandit ce s-ar intampla daca ar fi sa fii ranit sau sa te imbolnavesti in calatorie ori in cazul in care un atac terorist ti-a intrerupt itinerariul? Dar, poate cel mai important motiv pentru a cumpara o polita de asigurare de calatorie pentru deplasarea ta peste mari si tari este data de acoperirea medicala si repatrierea, incluse in cele mai multe polite de asigurare de calatorie. Desigur, decat sa plecam in strainatate fara nicio forma de protectie in cazul unui accident sau imbolnaviri subite, este bine sa avem macar cardul european de sanatate, pe care il poate obtine orice cetatean roman asigurat in sistemul public de sanatate.

Trebuie insa stiut ca in baza cardului european de sanatate sunt gratuite doar anumite tratamente si proceduri, asa cum sunt ele stabilite prin legislatia fiecarei tari. Restul, trebuie achitate din buzunar de catre posesorul cardului. Cei care nu sunt asigurati in sistemul public de asigurari sociale din Romania trebuie sa incheie o asigurare medicala de calatorie pentru ca, in caz contrar, trebuie sa suporte din propriul buzunar tratamente medicale ale caror costuri pot fi de sute, mii sau zeci de mii de euro, in functie de gravitatea situatiei.

"Informatiile privind tratamentele acoperite nu sunt usor accesibile si sunt prezentate in limba fiecarei tari, lucru ce poate aduce neplaceri considerabile posesorului de card. In plus, este posibil ca pentru anumite servicii sa fie necesara co-plata, desi in Romania serviciile respective sunt decontate integral. Un alt aspect bine de stiut este ca prin cardul european de sanatate sunt decontate doar serviciile medicale prestate de furnizori care fac parte din sistemul de asigurari sociale din fiecare tara", spune Iulia Ebneter (foto), CEO, Raiffeisen Broker de Asigurare.

In opinia sa, asigurarile de calatorie in strainatate, nu numai ca sunt necesare si se pot dovedi foarte utile, dar sunt si mai usor de inteles si folosit decat cele de care putem beneficia in baza cardului european de sanatate. "In plus, astfel de polite ofera acoperiri extinse care nu sunt valabile prin Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (cardul european de sanatate), ca de exemplu cheltuieli de repatriere, transport de urgenta inapoi in tara, raspundere civila, furt, distrugere sau pierdere de bagaje, tuturor celor care calatoresc peste granitele tarii, fie ca este in interes profesional sau de placere, in vacante.

Wall-Street.ro: Cat de facil poate fi accesul la un Card European de Asigurari Sociale de Sanatate, comparativ cu o asigurare de calatorie?

Iulia Ebneter: Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate este eliberat in termen de 7 zile luratoare de la data inregistrarii cererii in sistemul CNAS, solicitantul asumandu-si pe propria raspundere, prin completarea unei cereri tip, ca nu se va deplasa in strainatate pentru a beneficia de servicii medicale si ca va suporta contravaloarea serviciilor medicale in cazul in care nu mai indeplineste conditiile de acordare a cardului european de sanatate (inclusiv plata la zi a contributiei de asigurari sociale de sanatate).

Cat despre asigurarea de calatorie, majoritatea societatilor de asigurare o au in portofoliu si promoveaza acest produs, atat prin reteaua proprie, cat si prin agentii si brokerii in asigurari. De asemenea, in ultimii ani s-au dezvoltat mult platformele de comercializare online a acestui tip de polite. Astfel, in 5 minute poti incheia si plati polita de asigurare de calatorie, de oriunde ai fi, fara sa fie nevoie sa te duci la sediul asiguratorului sau al brokerului.

O asigurare de calatorie nu acopera cheltuelile de tratament ale unei afectiunie preexistente calatoriei, ci pe cele ocazionate de un accident sau o imbolnavire subita in timpul acelui voiaj.

De exemplu, un client care a cumparat o asigurare pentru o vacanta de 7 zile in Grecia, asigurare pentru care a platit o prima de 30 de lei, a beneficiat de o despagubire de 1.000 euro pentru tratamentul unei dureri de urechi care a aparut brusc, dupa o zi de plaja. Din punctul de vedere al acoperirii de baza, ofertele societatilor de asigurare sunt comparabile. Toate produsele de asigurare de calatorie acopera in principal cheltuielile medicale legate de tratamentul unui accident si/sau imbolnaviri care a aparut neasteptat, pe perioada de valabilitate a politei. Exista insa multe diferente intre produsele de pe piata, acestea fiind date in principal de:

  • scopul calatoriei: de afaceri, de studii, vacanta, la munca;
  • limitele de despagubire;
  • si de clauzele suplimentare / optionale pe care fiecare asigurator le acorda: pierdere, furt, deterioarare bagaje, pierdere, furt, deterioarare acte / documente, raspundere civila (daune provocate de catre asigurat tertelor persoane), sporturi extreme, cheltuieli de repatriere, cheltuieli pentru transportul de urgenta al asiguratului in tara de resedinta.

Referitor la excluderi, acestea sunt in general legate de accidente cauzate de participarea la sporturi extreme (care pot fi insa acoperite la unii asiguratori prin clauze suplimentare), tratamentul unor boli preexistente – acestea fiind boli care s-au manifestat pentru prima data inainte de intrarea in vigoare a politei de asigurare de calatorie, indiferent daca asiguratul a consultat sau nu un medic in legatura cu boala respectiva, precum si cheltuieli ocaziontate de: graviditate, tratamentul cancerului, bolile cu transmitere sexuala, tratamentul psihologic si tratamente stomatologice definitive. La acest capitol, nu exista diferente majore intre conditiile asiguratorilor de pe piata.

Cat de mult poate varia pretul unei asigurari de calatorie?

"O polita pentru un voiaj de 10 zile in Europa va avea un cost diferit de cea pentru o calatorie in Orientul Mijlociu sau Orientul Indepartat. La fel si daca vorbim despre o persoana cu varsta de 25 de ani, in comparatie cu o persoana de varsta a treia. Costul va fi mai mare pentru o persoana varstnica, pentru ca si riscul este mult mai mare, atat de accidentare, cat si cel al unei imbolnaviri subite", spune Iulia Ebneter.

De exemplu, arata seful Raiffeisen Broker de Asigurare, pentru persoane cu varsta cuprinsa intre 0-60 de ani, care calatoresc in tari din Europa pentru o vacanta de 7 zile, prima de asigurare este de 30 lei/persoana , iar pentru persoanele cu varsta de peste 60 de ani avand aceeasi destinatie si durata a sejurului, prima este de 50 lei/persoana. Majoritatea asiguratorilor limiteaza varsta asiguratului la 70 de ani pentru oferta standard, insa unii asiguratori pot oferi, de la caz la caz, asigurare si pentru persoanele care depasesc aceasta varsta, pe baza unei oferte personalizate.

Perioada minima / maxima de acoperire si tarife
Companie Denumire polita Tipuri si caracteristici (*) Cost perioada de acoperire asigurare
Minima Maxima
Generali Turist Destinatie: Europa
Scop: Turistic
Limita: 50.000 EUR
3 zile
30 lei
365zile
458 lei
Allianz Voiaj Direct Plus Destinatie: Europa
Scop: Turistic
Limita: 50.000 EUR
2 zile
40 lei
365 zile
958 lei
Uniqa Vacanta & Relaxare Destinatie: Europa
Scop: Turistic
Limita: 50.000 EUR
2 zile
13 lei
180 zile
371 lei
Groupama Travel Destinatie: Europa
Scop: Turistic
Limita: 50.000 EUR
3 zile
12 lei
365 zile
412 lei
Omniasig Medicas Destinatie: Europa
Scop: Turistic
Limita: 50.000 EUR
2 zile
25.4 lei
365 zile
441 lei
(*) Costurile au in vedere o persoana in varsta de 28 de ani

Agentiile de turism reprezinta principalul canal de promovare si de vanzare al acestor asigurari, mai spune managerul Raiffeisen Broker de Asigurare. "Majoritatea acestora, pe langa biletul de avion, cazare si alte activitati, fac si oferta de asigurare de calatorie si asigurare storno - de intrerupere a calatoriei. Si, dupa cum am mentionat deja, promovarea online a avansat tot mai mult in ultimii ani astfel ca multi asiguratori, precum si numerosi brokeri ofera posibilitatea de a achizitiona online o asigurare de calatorie".

Conform Eurostat, rezidentii din Romania au petrecut in 2013, in medie, mai putin de o noapte de cazare in strainatate, tara noastra fiind ultima din tarile europene in acest clasament.

"Rareori mai auzim de cazuri in care cineva pleaca in vacanta sau in interes de serviciu fara o asigurare de calatorie. Dar, atentie, nu vorbim despre persoanele care calatoresc pentru o perioada mai mare de 6 luni, cu scopul de a-si gasi de lucru sau a se stabili in alte tari, ci vorbim despre romanii care au inteles ca asigurarea este ceva necesar, nu un lux si, cu atat mai putin, un moft", apreciaza Iulia Ebneter.

Unde ma asigur cel mai ieftin la cea mai mare acoperire?
Companie Pret Suma asigurata
Generali 30 lei 50.000 euro
Allianz 27 lei 30.000 euro
Uniqa 28 lei 50.000 euro
Groupama 13 lei 10.000 euro
Omniasig 17 lei 5.000 euro

Nu exista date oficiale pentru aceasta clasa de asigurari pentru anul 2014, insa Iulia Ebneter estimeaza o pondere de 1,1% in totalul pietei de asigurari de anul trecut, cu prime brute subscrise in jur de 20 mil. euro. "Piata este intr-adevar foarte concentrata pe acest segment, astfel ca aprox. 80% din primele subscrise provin de la 4 societati: Allianz-Tiriac Asigurari, Generali Romania, Groupama Asigurari si Omniasig VIG", conchide seful Raiffeisen Broker de Asigurare.

Sursa foto: Asigurare de calatorie / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri