Stabilitatea financiara reprezinta un concept cheie pentru orice sector, dar mai ales pentru pietele financiare, asa cum este piata de asigurari, care are obiceiul de a reactiona imediat la orice factor perturbator. Dar, rezultatele recente obtinute de ASF din evaluarea activelor si a pasivelor asiguratorilor si testul de stres indica insa faptul ca acele calificative grele care planeaza de mai multi ani asupra industriei, cum ar fi cel de "piata cangrenizata" sau de "piata care trebuie sa se curete" sunt justificate.

Dupa cinci ani de criza financiara, a carei intensitate nu pare sa se estompeze, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) din Romania, in stransa cooperare cu Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) si Comisia Europeana (CE), a decis in 2013 ca este momentul realizarii unui bilant al industriei de asigurari prin evaluarea activelor si a pasivelor (BSR) si testul de stres, care au constituit prima evaluare in asigurari intreprinsa in Romania.

Iar, rezultatele sunt de-a dreptul dezastruoase! In contextul analizei in conformitate cu cadrul Solvabilitate II, regimul care va intra in vigoare incepand cu anul 2016, rezultatele indica faptul ca sectorul de asigurari din România nu este si nu va fi suficient capitalizat. ASF a urmarit evaluarea conformarii asiguratorilor cu cerintele de capital ale regimului Solvabilitate II, si anume Cerinta de Capital Minim (MCR) si Cerinta de Capital de Solvabilitate (SCR).

Testul de stres care a avut ca scop masurarea rezistentei societatilor de asigurare la scenarii de stres. Testul de stres a fost realizat atat pe baza a doua scenarii financiare i economice, cat si pe baza a doua scenarii de asigurari cu inundatii si cutremure. Scenariile cu inundatii si cutremure au fost cele mai severe, relevand faptul ca numai o societate, in cazul unui cutremur, respectiv trei societati, in caz de inundatii, vor indeplini rata cerintei de capital de solvabilitate.

Sursa foto: Shutterstock / Insolventa

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri