Piata romaneasca de asigurari nu si-a atins inca maturitatea. Este o industrie care depinde de evolutia PIB, de nivelul de intelegere al oamenilor fata de produsele de asigurare si prin urmare de resursele pe care sunt dispusi sa le aloce pentru aceste produse, apreciaza Rene Schoeb, managing partner, Mazars.

"In contextul actual, cea mai mare provocare pentru piata romaneasca a asigurarilor este sa gestioneze atat asteptarile clientilor, nu intotdeauna bazate pe estimari obiective si corecte, cat si cerintele carora asiguratorii trebuie sa le raspunda din punct de vedere al riscurilor, costurilor si profitabilitatii", spune Rene Schoeb (foto).

In opinia sa, dat fiind contextul actual, dar si potentialul de crestere existent, industria asigurarilor din Romania va progresa in viitorul apropiat intr-un ritm mult peste cel al altor piete europene. "Semnalele actuale sunt incurajatoare, cifrele din acest an indicand faptul ca acest sector si-a reluat cresterea. Pe de alta parte, ne asteptam ca intr-un orizont de timp apropiat sa aiba loc o consolidare a pietei locale a asigurarilor, cu o concentrare pe un numar mai mic", spune el.

Piata de asigurari nu "trebuie sa se curete"

"Nu imi plac expresiile de genul "piata trebuie sa se curete". Cred mai curand ca maturizarea si specializarea sunt cuvintele de ordine care reflecta actualul proces de transformare ce are loc pe piata locala de asigurari. Ne putem astepta ca in 2-4 ani piata romaneasca sa arate altfel. Acest lucru are stransa legatura si cu investitiile semnificative de care au nevoie companiile de asigurari pentru a-si dezvolta mai departe know-how-ul tehnic specific, cerut de reglementarile actuale", afirma Rene Schoeb.

Managerul Mazars spune, de asemenea, ca exercitiul de evaluare a activelor si pasivelor (BSR) si testele de stres ASF, precum si extinderea acestui exercitiu sunt si vor fi un factor major de suport al dezvoltarii pietei. Acest exercitiu reprezinta un semnal important de transparenta si profesionalism pentru companiile de asigurari, clienti si investitori.

Cand am sosit in Romania, in 2007, am incercat sa inchei o asigurare privata de raspundere civila.

Intrebat despre cauzele care pozitioneaza Romania pe ultimul loc in UE din punct de vedere al nivelului de dezvoltare a pietei de asigurari, Rene Schoeb afirma ca poate fi vorba de o combinatie intre cultura in materie de asigurare din Romania, care nu este nici acum inca la nivelul altor tari europene, si lipsa resurselor financiare disponibile pentru astfel de produse.

"Voi da un scurt exemplu. Cand am sosit in Romania, in 2007, am incercat sa inchei o asigurare privata de raspundere civila. Ca elvetian, mi s-a parut normal sa am asa ceva. In Elvetia, toata lumea are o astfel de asigurare. La acel moment, in 2007, am gasit cu greu o companie de asigurare care putea sa ofere acest produs, pe care il consider de baza. In final, cand am primit o oferta, a fost socant sa constat ca prima de asigurare prevazuta era de 10 ori mai mare decat in Elvetia", a spus managerul Mazars.

In acest context, in opinia sa, lipsea cererea pentru acest tip de produse, ele devenind neatractive si in consecinta scumpe in oferta asiguratorilor. "Acest exemplu ilustreaza oarecum tipul si nivelul cererii, precum si gradul de diversificare al produselor de asigurare existente pe piata. Aici apare implicit legatura cu stadiul de dezvoltare al pietei, comparativ cu alte tari".

Revenind la testele de stres efectuate de ASF, Rene Schoeb spune ca Directiva Solvency II este cel mai important pilon al exercitiilor BSR. "Fiind vorba despre o reglementare europeana, va trebui facut un efort considerabil din partea tuturor companiilor de asigurari din Romania pentru alinierea la standardelor acestei directive, in termenul limita stabilit".

In opinia sa, acest lucru este considerat o provocare importanta, mai ales pentru ca Solvency II este un concept nou. "Exista o lipsa de know-how relevant la nivel general in tarile europene cu privire la aceste principii. De aceea, una din marile provocari o reprezinta gasirea unui numar suficient de experti in acest domeniu foarte specializat. In exercitiile BSR, Mazars a lucrat cu o echipa internationala de experti pentru a putea asigura suport de calitate la nivelul cel mai ridicat, din perspectiva cerintelor de aliniere la cadrul definit prin Solvency II", spune el.

Proiectul BSR este unic in Uniunea Europeana si primul de acest tip si amploare in Romania. "Scopul exercitiului este acela de a consolida atat protectia consumatorului, cat si increderea in sectorul de asigurari din Romania, prin intermediul unei evaluari independente, facuta pe baza situatiilor financiare existente la 30 iunie 2014. In Romania, proiectul s-a derulat mai devreme decat in alte tari. Mazars a participat si pe alte piete europene la un exercitiu similar, dar aplicat in conditii ceva mai particulare", conchide Rene Schoeb.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri