Scrisoare deschisa de la antreprenori: Nu ratati scaderea taxelor!

Scrisoare deschisa de la antreprenori: Nu ratati scaderea taxelor!

Un grup de economisti, consultanti, cadre didactice si antreprenori, in frunte cu Octavian Badescu, sustine intr-o scrisoare deschisa adresata lui Klaus Iohannis, Victor Ponta si liderilor partidelor politice sa nu rateze scaderea poverii fiscale, asa cum a fost ea conceputa in proiectul de Cod Fiscal retrimis de presedinte in Parlament, dar in acelasi timp sa prioritizeze reducerea cheltuielilor bugetare.

"Consideram ca prosperitatea nu se poate construi pe deficite bugetare si datorie publica, rostogolita continuu, de la un an la altul, si ca politicile monetare si fiscale nu pot compensa absenta reformelor reale. Este intr-adevar nevoie de o noua abordare, una bazata pe responsabilitate si principii sanatoase, astfel incat sa punem capat experimentelor si vicioasei pendulari intre politici stop & go care nu pot intretine decat un climat frustrant de incertitudine si letargie economica. Credem in importanta scaderii taxelor, a simplificarii fiscale si a reducerii birocratiei. Intre taxe mari, coruptie si evaziune fiscala exista o relatie directa", sustin cei 41 de semnatari ai scrisorii deschise.

Romania este o tara a taxelor mari (comparativ cu a altor tari vivace economic), a taxelor multe si greu de platit, a taxelor prost cheltuite.

Economistii si antreprenorii din scrisoare recunosc ca "noul Cod Fiscal nu este perfect", insa reducerea taxelor este un lucru bun in sine, de aceea se cuvine sa fie sustinuta neconditionat, indiferent de culoarea politica a Guvernului care a initiat-o.

Angela Rosca, Taxhouse: Prioritatea ar trebui sa fie reducerea CAS

Angela Rosca, Taxhouse: Prioritatea ar trebui sa fie reducerea CAS

"Ce s-ar face cu banii stransi daca nu s-ar reduce TVA-ul? Daca raspunsul este clar – investitii, de pilda in infrastructura – atunci as zice ca nu e nevoie de o reducere de taxe pentru a sacrifica absolut necesarele investitii in infrastructura. Daca, fireste, raspunsul ar fi ca nu reducem taxele pentru ca e nevoie de “mai multe cheltuieli bugetare”, atunci as sustine reducerea TVA-ul, asumand ca avem deja destule investitii in infrastructura si nu numai", a declarat, pentru WALL-STREET.RO, Angela Rosca, managing partner Taxhouse.

Specialistul in fiscalitate precizeaza ca, daca exista loc de reducere de taxe, ar sustine ca prioritate reducerea CAS vs. cea a cotei standard de TVA, pentru ca are ca impact scaderea costurilor salariale sau cresterea veniturilor salariale nete si in acest fel ar fi incurajate munca si investitiile productive. De asemenea, reducerea CAS ar putea avea si un efect partial de incurajare a consumului (similar reducerii TVA-ului), insa din partea celor care muncesc si primesc salariu si nu o incurajare generala a consumului, asa cum o face reducerea cotei standard de TVA. "Nu in ultimul rand, reducerea CAS ar fi avut un efect important de antrenare pentru crearea de locuri de munca noi, crescand competitivitatea economiei romanesti in atragerea de investitii productive si ajutand totodata la formarea de capital local", concluzioneaza Rosca.

Companiile membre FIC aprecieaza reducerea poverii fiscale

Companiile membre FIC aprecieaza reducerea poverii fiscale

Consiliul Investitorilor Straini sustine adoptarea noului Cod Fiscal in varianta aprobata de Parlament, motivand faptul ca multe din prevederile noului Cod Fiscal reprezinta un important pas inainte in zona de modernizare si clarificare a cadrului fiscal romanesc.

De altfel, proiectul noului Cod Fiscal este rezultatul unui efort sustinut al mediului de afaceri din Romania derulat pe parcursul ultimilor 2 ani impreuna cu autoritatile. "Consideram ca textul adoptat de Parlament in urma cu o luna reprezinta o imbunatatire substantiala a legislatiei fiscale din Romania, care aduce mai multa claritate si predictibilitate politicii fiscale pe termen mediu si lung".

Companiile membre FIC aprecieaza initiativa de reducere a poverii fiscale din Romania, fapt ce poate ajuta la cresterea competitivitatii tarii noastre in regiune.

In acelasi timp, FIC considera ca viabilitatea noilor masuri fiscale este la fel de importanta deoarece pentru investitori, ceea ce conteaza pana la urma este stabilitatea, predictibilitatea si transparenta sistemului fiscal pe termen lung si, in acest context, Consiliul Investitorilor Straini considera necesara pastrarea disciplinei bugetare pentru a nu exista derapaje macroeconomice care sa necesite ajustari fiscale ulterioare.

Isarescu critica noul Cod Fiscal: Nu trebuie sa ignoram lectiile crizei!

Isarescu critica noul Cod Fiscal: Nu trebuie sa ignoram lectiile crizei!

Misiunea viitoare a politicilor economice este de a pastra echilibrele macro restabilite cu greu dupa aparitia crizei, fiind o eroare sa ignori lectiile acesteia si sa cedezi tentatiei de a alege masuri cu consecinte temporare in detrimentul dezvoltarii pe termen lung, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la un eveniment aniversar dedicat implinirii a 150 de ani de la nasterea Regelui Ferdinand.

Presedintele Klaus Iohannis a fost cel care a starnit dezbaterea cu privire la oportunitatea masurilor de relaxare fiscala din noul Cod Fiscal dupa ce a respins legea si a retrimis-o in Parlament spre reexaminare. "Sustinem relaxarea si simplificarea fiscala prin reducerea unor taxe si impozite in conditiile in care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscala si predictibilitate. Din aceasta perspectiva, consideram ca noul Cod fiscal poate fi pus in aplicare numai dupa o riguroasa si temeinica analiza a implicatiilor intregului set de masuri fiscale si bugetare asupra constructiei bugetului general consolidat, atat pentru anul 2016, cat si pentru anii urmatori si numai cu respectarea obligatiilor asumate de Romania si a legislatiei interne referitoare la disciplina financiar-bugetara", se arata in cererea de reexaminare publicata pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Nu stiu cum s-a strecurat aprecierea ca acest Cod fiscal ar revolutiona finantele Romaniei, prin simpla reducere a unor impozite. Cred ca n-ar trebui sa ne preocupe doar scaderea taxelor, ci si maniera in care se face aceasta - Klaus Iohannis

Consiliul Fiscal: Scaderea TVA este prea abrupta, cota medie coboara cu 8%

Consiliul Fiscal: Scaderea TVA este prea abrupta, cota medie coboara cu 8%

Reducerea cotei standard de TVA de la 24%, de la 1 ianuarie 2016, este de fapt de 8 puncte procentuale, nu de 5 puncte, intrucat cota medie de TVA pe cosul de consum va ajunge la 14%, de la maximul de 22%, plasand Romania sub toate statele din Europa Centrala si de Est, potrivit Consiliului Fiscal. "Cand discutam de reducerea TVA, toata lumea scapa din vedere ca reducerea de TVA nu este doar de 5 puncte procentuale. Am auzit si opinii de tipul: de ce n-ar trebui sa scada cota de la 24% la 19%, sa revenim la nivelul pre-criza? Aceasta afirmatie este falsa, pentru ca, daca calculam o cota medie de TVA pe cosul de consum (diverse produse, ce pondere au in cos, ce cota de TVA), o sa vedem ca atunci cand aveam 19% cota standard, cota medie pe cosul de consum era 17,5%. Cand am crescut in 2010 la 24% cota standard, cota medie a ajuns la 22%", a afirmat miercuri Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, la o conferinta pe care a organizat-o la Banca Nationala privind responsabilitatea fiscal-bugetara si noul Cod Fiscal.

El a aratat ca atunci cand TVA la paine si produse de panificatie a fost redusa, cota medie a scazut la 20,6%, iar in iunie 2015, cand a fost extinsa cota redusa la alimente si alte produse, s-a ajuns la cota medie de 16%, sub nivelul pre-criza. "Daca vom continua cu reducerea cotei standard la 1 ianuarie 2016, cota medie va ajunge la 14%. Adica, de fapt, noi avem o scadere de la 22%, cat a fost maximul, la 14%, adica 8 puncte procentuale. Aratati-mi o tara in Europa sau din lume care a mai redus cota de TVA cu 8 puncte procentuale intr-un interval atat de scurt de timp. Daca ne comparam cu nivelul pre-criza, reducerea este de 3,5 puncte procentuale, deci noi nu ne ducem la nivelul dinainte de criza, ne ducem mult mai jos. Asta este, de fapt, realitatea cifrelor", a mai spus Dumitru.