Reducerea cotei standard de TVA de la 24%, de la 1 ianuarie 2016, este de fapt de 8 puncte procentuale, nu de 5 puncte, intrucat cota medie de TVA pe cosul de consum va ajunge la 14%, de la maximul de 22%, plasand Romania sub toate statele din Europa Centrala si de Est, potrivit Consiliului Fiscal.

Pro sau contra reducerii TVA cu 5%? Participa la dezbaterea WALL-STREET.RO.

"Cand discutam de reducerea TVA, toata lumea scapa din vedere ca reducerea de TVA nu este doar de 5 puncte procentuale. Am auzit si opinii de tipul: de ce n-ar trebui sa scada cota de la 24% la 19%, sa revenim la nivelul pre-criza? Aceasta afirmatie este falsa, pentru ca, daca calculam o cota medie de TVA pe cosul de consum (diverse produse, ce pondere au in cos, ce cota de TVA), o sa vedem ca atunci cand aveam 19% cota standard, cota medie pe cosul de consum era 17,5%. Cand am crescut in 2010 la 24% cota standard, cota medie a ajuns la 22%", a afirmat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, scrie Mediafax.

El a aratat ca atunci cand TVA la paine si produse de panificatie a fost redusa, cota medie a scazut la 20,6%, iar in iunie 2015, cand a fost extinsa cota redusa la alimente si alte produse, s-a ajuns la cota medie de 16%, sub nivelul pre-criza. "Daca vom continua cu reducerea cotei standard la 1 ianuarie 2016, cota medie va ajunge la 14%. Adica, de fapt, noi avem o scadere de la 22%, cat a fost maximul, la 14%, adica 8 puncte procentuale. Aratati-mi o tara in Europa sau din lume care a mai redus cota de TVA cu 8 puncte procentuale intr-un interval atat de scurt de timp. Daca ne comparam cu nivelul pre-criza, reducerea este de 3,5 puncte procentuale, deci noi nu ne ducem la nivelul dinainte de criza, ne ducem mult mai jos. Asta este, de fapt, realitatea cifrelor", a mai spus Dumitru.

In acelasi timp, la 1 ianuarie 2016, ponderea produselor cu cota redusa ar reprezenta aproape jumatate din cos, in timp ce media europeana este la o treime, rezultand ca Romania a extins foarte mult cotele reduse la foarte multe produse. In comparatie cu alte state, cota medie de TVA in Romania la 1 ianuarie 2016, de 14%, ar pozitiona tara semnificativ sub media europeana si sub toate statele din Europa Centrala si de Est. Spre exemplu, Bulgaria are 20% cota standard de TVA si o cota medie de 19,1%, ceea ce inseamna ca are foarte putine produse cu cota redusa.

"De asemenea, extinderea destul de importanta a cotelor reduse nu cred ca trebuie sa ignore faptul ca vom avea costuri de administrare foarte mari, de gestionare a multiple cote reduse la diverse produse, in diverse zone, dintre care multe interpretabile, la limita (consumul uman, consumul animal). De asemenea, distorsioneaza competititia. Cote diferite la diverse produse evident ca avantajeaza sau dezavantajeaza diversi competitori", a punctat presedintele Consiliului Fiscal. El a dat ca exemplul lobby-ul facut de diverse domenii, precum reducerea TVA la berea la draught.

"As spune ca un sistem mai bine gandit de deduceri la impozitul pe venit poate ca si-ar atinge scopul mai bine decat o reducere de cota la alimente, desi e destul de intalnita la nivel european o reducere la alimente. Dar intentia legiuitorului care a fost? De a ajuta paturile mai sarace ale populatiei sa aiba cheltuieli mai mici. Lucrul acesta putea fi facut mai tintit prin sistemul de deducere la impozitul pe venit", a adaugat Dumitru. Presedintele organizatiei a precizat ca statul poate realiza o politica serioasa din actualizarea deducerilor personale, sa stimuleze comportamentele de economisire pe termen lung, de pensii private, de asigurari sociale de sanatate private, orientand comportamente pentru un sistem bine gandit la nivelul deducerilor la impozitul pe venit.

Dumitru a mai adaugat ca nivelul actual de 24% a cotei standard este al treilea cel mai mare din Europa, dupa 27% in Ungaria si 25% in Croatia, Danemarca si Suedia. Pe de alta parte, 19% reprezinta cea mai mica a treia cota, dupa Luxemburg si Malta. "Practic, noi trecem de la o extrema la cealalta. Dozajul pachetului de stimulare fiscala este mult prea agresiv si cifrele vorbesc de la sine. Cand ai 8 puncte procentuale reducere la cota TVA cred ca trebuie sa cascam bine ochii si urechile. Nu trebuie ignorat ca, pe langa pachetul de Cod Fiscal, avem si alte masuri, care nu pot fi privite in izolare. Adica ai si crestere de cheltuieli, care este una masiva in anumite zone, si ai si reducere foarte mare de venituri bugetare. Putem fi de acord ca efectele sunt de ordinul procentelor din PIB, dozajul cred ca este unul foarte mare", a conchis presedintele Consiliului Fiscal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri